Прокуратура розслідує побиття журналіста Гарагуца, якого арештували за штурм Банкової

Прокуратура розслідує побиття журналіста Гарагуца, якого арештували за штурм Банкової

4 Грудня 2013
6014

Прокуратура розслідує побиття журналіста Гарагуца, якого арештували за штурм Банкової

6014
Прокуратура розслідує побиття журналіста Гарагуца, якого арештували за штурм Банкової
Прокуратура розслідує побиття журналіста Гарагуца, якого арештували за штурм Банкової

Прокуратура Києва порушила кримінальне провадження за фактом побиття дніпропетровського журналіста, співзасновника газети «Лица» Валерія Гарагуца, якому 2 грудня було оголошено про підозру за ст. 294 ч. 1 «Організація масових заворушень». Про це «Детектор медіа» повідомив адвокат журналіста Олександр Мірошник.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Шевченківський райсуд міста Києва на два місяці арештував пана Гарагуца, якому інкримінують участь у масових заворушеннях біля Адміністрації Президента 1 грудня.

 

Адвокат сказав, що він буде будувати лінію захисту журналіста з урахуванням відкриття кримінального провадження за фактом побиття Валерія Гарагуца. Також Олександр Мірошник додав, що він буде оскаржувати рішення про арешт журналіста.

 

«Це рішення суду незаконне, і я буду його оскаржувати. У постановленні цієї ухвали були допущені грубі порушення як матеріального так і процесуального права. І це є підставою для скасування цього судового рішення», - говорить пан Мірошник.

 

Також адвокат розповів, що наразі пан Гарагуц знаходиться у Київській лікарні швидкої медичної допомоги.

 

«Підзахисний скаржився, що лікарі не надають йому належної медичної допомоги, що його ще навіть не обстежили. Цьому також потрібно дати правову оцінку, тому я написав скаргу на лікарів», - заявив адвокат.

 

Андрій Денисенко, координатор ГО «Град» та знайомий журналіста, з яким він разом приїхав до Києва на Євромайдан, повідомив «Детектор медіа», що суддя не взяв до уваги той факт, що Валерій Гарагуц є журналістом і під час подій на Банковій виконував свій професійний обов'язок. 

 

«Суддя зазначила, що перебуваючи на Банковій, Валерій Гарагуц не обов'язково виконував свої функції журналіста», - сказав пан Денисенко.  

 

Андрій Денисенко також додав, що знаходячись на Банковій, Валерій Гарагуц знімав мітингувальників на фотоапарат і, можливо, записував відео. Наразі фотоапарат  вважається втраченим.

 

Нагадаємо, зі слів знайомих, Валерій Гарагуц приїхав до Києва з Дніпропетровська, щоб як журналіст і громадський діяч узяти участь у подіях, які відбувались на Євромайдані. Після атаки «Беркута» на Банковій, коли він надавав допомогу постраждалим, його жорстоко побили і затримали. Валерія Гарагуца разом з іншими затриманими відвезли до закритого міліцейського відділення Київської лікарні швидкої допомоги. До них тривалий час не пускали адвокатів, що було юридично зафіксовано.

 

Згодом пан Гарагуц у присутності адвокатів написав заяву про злочин: про незаконне затримання, перевищення службових повноважень, злочин проти свободи громадянина та про перешкоджання професійній журналістський діяльності. Заяву подали до Шевченківського районного відділення міліції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду