Янукович підписав закон, який дозволяє не карати євромайданівців

Янукович підписав закон, який дозволяє не карати євромайданівців

23 Грудня 2013
3733

Янукович підписав закон, який дозволяє не карати євромайданівців

3733
Янукович підписав закон, який дозволяє не карати євромайданівців
Янукович підписав закон, який дозволяє не карати євромайданівців

Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Про це повідомив глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін.

 

Наразі закон направлено для опублікування.

 

Як йдеться на сайті Верховної  Ради, законодавчим актом передбачено «звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом».

 

Згідно із законом, «всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають закриттю». Документом також встановлено, що «нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону».

 

Також підписаний закон передбачає, що особи, які були притягнуті до кримінальної або адміністративної відповідальності, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості.

 

Відповідні рішення уповноважених органів про скасування судимості та інших санкцій мають бути прийняті протягом 10 днів з дня набрання чинності закону.

 

Закон набере  чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Нагадаємо, серед громадян, затриманих за участь у масових протестах у Києві 1 грудня, були дніпропетровський журналіст Валерій Гарагуц, львівський фотограф Олег Панас та журналіст «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзя.

 

Олег Панас погодився на угоду зі слідством і визнав свою провину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку) замість інкримінованих йому спершу організації та активної участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України). Суд оштрафував його та звільнив з-під варти.

 

Валерій Гарагуц не погодився на угоду зі слідством і визнання провини. Апеляційний суд відпустив його під особисте зобов'язання, тимчасом як триває розслідування в його кримінальній справі за звинуваченням в організації та активній участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України).

 

20 грудня Апеляційний суд міста Київ залишив без змін запобіжний захід для журналіста й активіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзі у вигляді двомісячного утримання під вартою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3733
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду