Журналістів допитують, аби розслідувати перевищення правоохоронцями своїх службових повноважень - ГПУ

Журналістів допитують, аби розслідувати перевищення правоохоронцями своїх службових повноважень - ГПУ

12 Грудня 2013
3624

Журналістів допитують, аби розслідувати перевищення правоохоронцями своїх службових повноважень - ГПУ

3624
Журналістів допитують, аби розслідувати перевищення правоохоронцями своїх службових повноважень - ГПУ
Журналістів допитують, аби розслідувати перевищення правоохоронцями своїх службових повноважень - ГПУ

Прес-служба Генеральної прокуратура України (ГПУ) звернулась із заявою до  «колег-журналістів» через «нерозуміння з боку засобів масової інформації деяких звернень слідчих Головного слідчого управління ГПУ». Про це йдеться в заяві прес-служби ГПУ, оприлюдненій на сайті відомства.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», співробітники телеканалу «24» занепокоєні вимогами Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ терміново надати інформацію про журналістів та операторів телеканалу, які висвітлювали події 30 листопада та 1 грудня у Києві, а також їх матеріали.

 

Як йдеться у повідомленні головного слідчого управління ГУ МВС у місті Києві, слідчі дії проводяться у межах розслідування кримінального провадження щодо подій 1 грудня під час захоплення будівлі КМДА.

 

У заяві прес-служби ГПУ підтверджено інформацію щодо вимог надання матеріалів, направлених до редакцій ЗМІ. Відомтво зазначає, що деякі редакції погодились співпрацювати із ГПУ. «Слідчі органи прокуратури направили низку запитів до редакцій багатьох ЗМІ, журналісти яких були свідками подій 29-30 листопада, оскільки працювали в епіцентрі заворушень, з проханням надати слідству наявні відео та фото матеріали.
Головне слідче управління Генеральної прокуратури вдячне усім редакціям, які відгукнулися на прохання слідчих та надали такі дані», - йдеться у зверненні.

 

ГПУ пояснює вимоги до редакції надати відео і фотоматеріали виключно необхідністю розслідування фактів перевищення працівниками правоохоронних органів своїх службових повноважень, яке проводить Генпрокуратура.

 

«Вивчення зафіксованих журналістами на відео і фото фактів є надзвичайно важливою складовою роботи слідчих у кримінальному провадженні щодо перевищення працівниками правоохоронних органів своїх службових повноважень (яке, власне, і розслідується ГСУ ГПУ).  Деякі з наданих матеріалів дають можливість слідчим отримати необхідні об'єктивні дані щодо учасників подій, а тому виникає необхідність в особистому спілкуванні з журналістами, що зафіксували ті чи інші кадри. Така необхідність продиктована виключно завданням слідчого з'ясувати якомога більше важливих деталей задля встановлення об'єктивності та істини у зазначеному кримінальному проваджені», - заявляє прес-служба ГПУ.

 

Водночас прес-служба Генпрокуратури просить журналістів і редакторів не розцінювати виклики на допити та вимоги надання зібраних у редакціях матеріалів як втручання чи перешкоджання в роботу ЗМІ.

 

«Прес-служба Генеральної прокуратури України звертається до керівників редакцій та журналістів з проханням не розцінювати виклики на допити, як втручання у вашу роботу, чи ще гірше - перешкоджання. Слідчі таким чином намагаються максимально повно виконати свої обов'язки. Якщо журналіст відмовляється давати свідчення у провадженні, то це його право, яке ніким не може бути порушено», - виправдовує прес-служба дії свого відомства.

 

Нагадаємо, канал «24» відмовився надавати інформацію на вимогу ГУ МВС. Після цього редакція каналу отримала повістку про виклик генерального директора телеканалу новин «24» Романа Андрейка на допит до Генпрокуратури. Телеканал вбачає в таких діях ознаки тиску і перешкоджання журналістам виконувати свої професійні обов'язки і звернувся до Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням розглянути дії правоохоронних органів та надати їм належну оцінку.

 

Пізніше про вимоги прокуратури надати матеріали євромайданів повідомив медіахолдінг  ZIK. На ім'я генерального директора медіахолдингу ZIK Дмитра Добродомова надійшов лист від прокуратури Львівської області, в якому від редакції вимагають надати усі відеоматеріали, відзняті 8 грудня у Львові на пр. Свободи працівниками телеканалу ZIK під час проведення мітингу на євромайдані. Наразі невідомо про жодне кримінальне провадження, відкрите щодо перевищення правоохоронцями Львова своїх службових обов'язків.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3624
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду