«Стоп цензурі!» згорнув намет під МВС (ФОТО)

«Стоп цензурі!» згорнув намет під МВС (ФОТО)

29 Травня 2013
6883

«Стоп цензурі!» згорнув намет під МВС (ФОТО)

6883
Рух пообіцяв встановити його біля «центру ухвалення рішень щодо захисту свободи слова
«Стоп цензурі!» згорнув намет під МВС (ФОТО)
«Стоп цензурі!» згорнув намет під МВС (ФОТО)

29 травня рух «Стоп цензурі!» згорнув тимчасовий інформаційний центр у вигляді намету під стінами Міністерства внутрішніх справ, встановлений 27 травня. «Ми подумаємо, де знаходиться центр ухвалення рішень щодо захисту свободи слова і прав журналістів, і поставимо наш намет там», - повідомила активіст руху, журналіст Наталя Соколенко.

 

До учасників брифінгу, проведеного активістами руху та адвокатами постраждалих 18 травня журналістів Ольги Сніцарчук і Владислава Соделя, так і не вийшли представники МВС. Присутня журналістка 5-го каналу телефонувала речнику МВС Сергію Бурлакову, щоб отримати коментарі, однак він не брав слухавку.

 

Зі слів пані Соколенко, минуло вже 10 днів з дня нападу на журналістів Ольгу Сніцарчук і Владислава Соделя, однак міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його підлеглі зробили замало для розслідування та покарання винних. Крім того міністр не знайшов часу і сміливості публічно зустрітися із журналістами, які зазнали нападу. МВС не надало інформації про те, скільки триватиме службове розслідування щодо міліціянтів, на очах у яких побили журналістів.

 

«Вони ховаються від журналістів, проводять кулуарні закриті зустрічі з окремими особами. Але в цьому випадку йдеться не лише про Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя, йдеться про зростання фізичної агресії щодо журналістів і безкарності нападників на представників засобів масової інформації. Це вже становить загрозу подальшому демократичному розвиткові України», - вважає активістка руху «Стоп цензурі!» і представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк.

 

Адвокат постраждалих журналістів Вікторія Кіріна, юрист кримінально-правового департаменту АО Aver Lex, повідомила, що нині триває досудове розслідування щодо перешкоджання діяльності журналістів, обоє з яких визнані потерпілими. «Стверджувати, що справа затягується, ми не можемо», - додала вона. Адвокати мають намір добиватися зміни запобіжного заходу щодо підозрюваного в нападі Вадима Титушка, розширення кола обвинувачених і оприлюднення результатів службового розслідування дій представників МВС, які не перешкоджали нападу.

 

Вікторія Кіліна та Оксана Романюк

 

Оксана Романюк і Наталя Соколенко звернули увагу на бездіяльність Адміністрації президента. Зокрема, президент Віктор Янукович як гарант свободи слова не сказав ані слова на захист журналістів. Заплановане на 21 травня засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при президенті України «Відкрита розмова» було скасовано і досі не проведено. «Останні події показали, що МРГ перетворюється на декорацію, яка лише імітує діалог між владою та медіа. Без реальних заходів реагування на порушення прав журналістів група втрачає сенс для подальшого існування», - вважають члени «Стоп цензурі!».

 

«Влада веде свою інформаційну війну, - сказав юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай. - Вони намагаються применшити важливість цієї справи. Було кілька дифамацій. Зокрема, міністр з трибуни парламенту заявив, що Ольга Сніцарчук була на мітингу як громадська активістка, згодом була недостовірна інформація про те, що вона відмовилася від охорони».

 

Пані Соколенко нагадала, що рух «Стоп цензурі!» вимагає від Міністерства внутрішніх справ і персонально міністра Віталія Захарченка:

1. Ефективного розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності наших колег, із залученням фото та відео матеріалів від журналістів, а також матеріалів журналістських розслідувань.

2. Проведення та оприлюднення результатів службової перевірки, а також порушення кримінальної справи щодо працівників МВС, які були присутніми під час побиття журналістів, та проігнорували злочинні дії нападників.

3. Публічного оприлюднення інформації про підстави, у т.ч. копій відповідних документів супроводження автомашинами ДАІ БРДМ, що брав участь у сутичках на вул. Малій Житомирській.

4. Щотижневого публічного звіту про хід цих розслідувань та перевірок.

 

Від Адміністрації Президента вимагають негайно скликати Міжвідомчу робочу групу та запросити на засідання міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та Генерального прокурора Віктора Пшонку для розгляду ситуації.

 

Від президента України Віктора Януковича як від гаранта свободи слова в Україні за Конституцією вимагають публічної реакції на зухвалий випадок нападу на журналістів.

 

Допоки не будуть виконані ці вимоги, рух «Стоп цензурі!» обіцяє постійно проводити публічні акції з метою інформування громадян про стан розслідування нападу на журналістів.

 

 

 

 

 


Нагадаємо, 18 травня, під час мітингу опозиції невідомі у спортивних костюмах до крові побили журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. Згодом дії нападника було перекваліфіковано в хуліганство.

 

22 травня суд відпустив затриманого мешканця Київщини Вадима Титушка під заставу, хоча міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявляв, що міліція домагатиметься арешту підозрюваного.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Ганни Грабарської

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду