Грищенко не згоден з тим, що Україна – «пірат номер один»

Грищенко не згоден з тим, що Україна – «пірат номер один»

2 Травня 2013
4729

Грищенко не згоден з тим, що Україна – «пірат номер один»

4729
Грищенко не згоден з тим, що Україна – «пірат номер один»
Грищенко не згоден з тим, що Україна – «пірат номер один»

Віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко вважає, що внесення України Офісом торговельного представника з питань захисту прав інтелектуальної власності США як найбільшого порушника авторського права до категорії так званих пріоритетних зарубіжних країн, не відображає реального стану справ у цій сфері та не враховує зусилля української влади, спрямовані на вдосконалення законодавчої бази та практики правозастосування в питаннях інтелектуальної власності. Про це повідомляє прес-служба пана Грищенка.

 

«Дієвий захист прав інтелектуальної власності в Україні стає дедалі важливішим чинником забезпечення сприятливих умов для розбудови в країні інноваційної економіки та розвитку вітчизняної галузі інформаційних технологій. Дане питання перебуває під особистим контролем Президента України Віктора Януковича, який всіляко підтримує збільшення частки високотехнологічних виробництв у загальній структурі національної економіки», - сказав він.

 

За словами пана Грищенка, з початку цього року уряд розпочав легалізацію програмного забезпечення, встановленого на комп'ютерах в органах виконавчої влади (на ці цілі у цьогорічному державному бюджеті виділено 100 млн грн). А окремим розпорядженням Генерального прокурора України встановлено прокурорський нагляд за дотриманням прав інтелектуальної власності у міністерствах та відомствах.

 

Також він звертає увагу на те, що правоохоронні органи спільно з Державною службою інтелектуальної власності з початку року конфіскували у п'ять разів більше контрафактних оптичних носіїв неліцензійних відео-, аудіо матеріалів і програмного забезпечення, ніж за весь попередній рік.

 

«У квітні закрито два великих інтернет-ресурси, що використовувалися для поширення неліцензійного відео- та аудіоконтенту. Ведеться робота з депутатським корпусом щодо прискорення ухвалення двох законопроектів (обидва вже пройшли перше читання), які посилюють відповідальність за порушення авторських прав, у тому числі і в мережі інтернет, - каже пан Грищенко, - Істотно посилена інформаційно-роз'яснювальна робота, особливо, серед молодого покоління з метою формування поваги до інституту прав інтелектуальної власності та не толерантного ставлення до інтернет-піратства».

 

Однак при цьому він не заперечує й того, що в напрямі посилення захисту прав інтелектуальної власності в Україні ще необхідно достатньо багато зробити.

 

Костянтин Грищенко запевняє, що уряд домагатиметься щоб згадане рішення Офісу торговельного представника з питань захисту прав інтелектуальної власності США було переглянуте.

 

«І в цій справі ми розраховуємо на підтримку наших американських та інших іноземних партнерів. Сьогоднішнє рішення Офісу торговельного представника США не сприяє такій співпраці. Попри це український уряд продовжить вживати енергійних кроків із зміцнення поваги до прав інтелектуальної власності у нашій державі та буде домагатися, щоб вже за 6 місяців, як це передбачено американським законодавством, статус України в рамках "Списку 301" було переглянуто», - додав він.

 

Нагадаємо, Офіс торговельного представника США вніс Україну як найбільшого порушника авторського права до категорії так званих пріоритетних зарубіжних країн. Основних підстав для прийняття такого рішення було три: «несправедливе, непрозоре управління» щодо організацій зі збору та розподілу авторських винагород для американських та інших правовласників, широке використання нелегального програмного забезпечення в українських державних органах, нездатність вжити ефективних заходів для боротьби з широко поширеними в інтернеті порушеннями авторських та суміжних прав в Україні.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - twitter.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду