Російський «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями і висунув вимоги щодо їх справи

Російський «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями і висунув вимоги щодо їх справи

3 Серпня 2015
2309

Російський «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями і висунув вимоги щодо їх справи

2309
Російський «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями і висунув вимоги щодо їх справи
Російський «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями і висунув вимоги щодо їх справи

Російський правозахисний центр (ПЦ) «Меморіал» визнав українських громадян режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка політичними в'язнями. Про це йдеться у повідомленні на сайті організації.

 

За висновком «Меморіалу», справа має очевидний політичний підтекст, на що вказує постійна недоречна згадка «Правого сектора». «У слідства немає ніяких реальних даних, що свідчать про те, що Сенцов або Кольченко мають якесь відношення до цієї забороненої в Росії організації. Більш того, за своїми поглядами Кольченко - лівий анархіст, антифашист; націоналізм, навіть помірний, йому чужий», - заявляє організація.

 

«З точки зору тяжкості і обгрунтованості обвинувачення, така зацикленість на "Правому секторі" безглузда: злочини можна здійснювати і не маючи відношення до нього, не будучи його прихильником, а приналежність до "Правому сектору" не повинна обтяжувати відповідальність. Ми вважаємо, що насправді "Правий сектор" нав'язливо включають в обвинувачення, щоб створити примітивний медійний образ націоналістичної загрози в Криму», - вважають у «Меморіалі».

 

Правозахисники також вважають безпрецедентним примус обвинувачених до зміни громадянства з українського на російське, незважаючи на те, що вони вважають себе громадянами України і єдиними документами, що засвідчують їх особу, є українські паспорти. Це призводить до порушення їх прав: до обвинувачених не допускають українського консула, їх не може захищати український адвокат.

 

За твердження організації, справа у Росії розслідується з масштабними порушеннями прав людини і міжнародного права. «Сама по собі окупація Криму Росією є незаконною, проте і в цьому випадку у окупуючої держави є зобов'язання, визначені Женевськими конвенціями та іншими міжнародними угодами. Зокрема грубим порушенням міжнародного права є вивезення фігурантів справи з території Криму: викрадення цивільного населення з окупованої території заборонений по будь-яких мотивів, а люди, які звинувачуються в диверсіях проти окупуючої держави, повинні на час слідства, суду і тюремного ув'язнення міститися на окупованій території», - зазначають у «Меморіалі».

 

Водночас Росія не розслідувала належним чином заяви Олега Сенцова про тортури і погрози з боку ФСБ, які, за його словами, застосовувалися до нього 10 травня 2014 року, за день до офіційного затримання, з метою отримання зізнань. Захист надав довідки про травми, які збереглися на тілі режисера через три тижні після затримання, але слідство і суд давали формальні й іноді знущальні відповіді: наприклад, що травми були отримані паном Сенцовим під час БДСМ-практик до арешту.

 

«Меморіал» вимагає негайного і безумовного звільнення Олега Сенцова, його повної реабілітації та ретельного розслідування його заяв про катування з боку ФСБ.

 

Організація також вважає, що з Олександра Кольченко повинно бути знято звинувачення в участі у терористичному співтоваристві, а звинувачення в теракті перекваліфіковано на адекватну правопорушенню статтю - наприклад, ч. 2 ст. 167 КК РФ, знищення чужого майна шляхом підпалу (йдеться про участь у підпалі офісу «Єдиної Росії» 18 квітня 2014 року, кваліфіковане у Росії як теракт. - ТК). При цьому обвинувачуваного повинно негайно повернути до Криму згідно з міжнародним правом, а слідство повинно припинити приписувати йому російське громадянство.

 

При цьому організація зазначає, що визнання особи політв'язнем не означає згоди ПЦ «Меморіал» з поглядами і висловлюваннями визнаних політв'язнями осіб або схвалення їх висловлювань чи дій.

 

Детальніше з обґрунтуванням позиції «Меморіалу» у справі Сенцова-Кольченка можна ознайомитись на сайті ПЦ.

 

Нагадаємо, перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра  Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

  

16 квітня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

5 лютого адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Міністерство закордонних справ України заявляє про катування громадян України - Олега Сенцова та Олексія Чирнія, які перебувають в ув'язненні в РФ за звинуваченням у плануванні терактів у Криму.  У МЗС підкреслили, що отримані від Олексія Чирнія в результаті незаконних тортур покази використовуються для звинувачення в тероризмі Олега Сенцова і Олександра Кольченка, «що повністю нівелює об'єктивність слідства».

 

31 липня засуджений у Росії до 7-річного Геннадій Афанасьєв, якого було доставлено на засідання суду у Ростові-на-Дону (Росія) як свідка у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка, відмовився від попередніх свідчень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2309
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду