Адвокат підозрюваних у вбивстві Бузини заявив про можливу фальсифікацію експертизи ДНК

Адвокат підозрюваних у вбивстві Бузини заявив про можливу фальсифікацію експертизи ДНК

6 Липня 2015
3122

Адвокат підозрюваних у вбивстві Бузини заявив про можливу фальсифікацію експертизи ДНК

3122
Адвокат підозрюваних у вбивстві Бузини заявив про можливу фальсифікацію експертизи ДНК
Адвокат підозрюваних у вбивстві Бузини заявив про можливу фальсифікацію експертизи ДНК

Проведена судова молекулярно-генетична експертиза у справі про вбивство публіциста, екс-шеф-редактора газети «Сегодня» Олеся Бузини не може свідчити про вину підозрюваних у скоєнні даного злочину Андрія Медведька і Дениса Поліщука. Про це заявляє їхній адвокат Сергій Войченко, якого цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

 

«Не можна цю експертизу оцінювати окремо від інших доказів. І якщо оцінювати ті докази, які надав Артем Шевченко, які є в матеріалах справи, і цю експертизу, в цілому, то вона багато чого не підтверджує», - сказав адвокат агентству.

 

Сергій Войченко зазначив, що дана експертиза доводить відсутність вини Дениса Поліщука, тому що ні на одній з медичних масок немає його ДНК. «Вони стверджують, що стріляв високий, але на куртці, на якій знаходять порох, вони знаходять ДНК Поліщука. І знаходять на зовнішній стороні, хоча логічніше було б на внутрішній стороні. Це ще раз говорить про повну фальсифікацію», - заявив адвокат.

 

Пан Войченко також вказав, що на обох медичних масках знаходять ДНК Андія Медведька. «Це говорить про те, що маски були підібрані, наприклад, на Майдані і підкинуті, але, очевидно, переплутали і підкинули дві однакові маски, хоча повинні були бути дві різні», - вважає він.

 

Крім того, за його словами, в автомобілі, який використовувався вбивцями, ніяких слідів ДНК його підзахисних знайдено не було. «Жодного відбитку пальців немає в машині», - підкреслив він.

 

Сергій Войченко також нагадав, що у сторони захисту є три свідки, два з яких бачили автомобіль, і жінка, яка бачила людей, що знаходилися в ньому. «Тобто три людини підтверджують знаходження цього автомобіля в певний час в певному місці перед вбивством Бузини. І одна з них бачила людей, які були в тому автомобілі. Було дві людини, які купували каву, є продавець, яка їм цю кава продавала. Вона їх впізнає, і це не Медведько і Поліщук», - розповів він.

 

«Ми не знайшли нових свідків, це свідки, яких приховує міліція, тому що це не вписується в їх офіційну версію. Тому слідство не дає нам досі матеріали справи, тому що, я думаю, там ще багато доказів невинності наших підзахисних», - додав адвокат.

 

«Інтерфакс-Україна» нагадує, що у висновках проведеної Науково-дослідним експертно-криміналістичним центром при ГУ МВС України в Києві судової молекулярно-генетичної експертизи міститься висновок, що на речах, кинутих неподалік від машини вбивць Олеся Бузини, є сліди генетичного матеріалу підозрюваних у вбивстві Дениса Поліщука і Андрія Медведька.

 

Експертиза начебто показала, що генетичні зразки Дениса Поліщука збігаються із зразками, виявленими на спортивному костюмі (куртці і штанах) і однієї з двох медичних масок з покинутої вбивця публіциста машини. Експертиза також начебто вказує, що генетичні зразки Андрія Медведька збігаються зі знятими з виявленого правоохоронцями головного убору. Крім того, його ДНК-матеріал виявлений на обох медичних масках.

 

Раніше прес-секретар МВС України Артем Шевченко у своїй статті, опублікованій в одному з українських інтернет-видань, поінформував, що неподалік від кинутого вбивцями Олеся Бузини автомобіля Ford Focus правоохоронці виявили ряд речей, які, ймовірно, належали кілерам. Серед цих речей - спортивні костюми (дві пари штанів і курток), головні убори, дві медичні маски.

 

Нагадаємо, двоє свідків, яких  після засідання апеляційного суду представили адвокати Дениса Поліщука, заявили, що що підозрювані не схожі на осіб, які були на місті злочину . Анжела Кукла - продавець МАФу по вулиці Дегтярівська, 31, що приблизно в двох хвилинах їзди від будинку Бузини. Другий свідок - власник МАФу Ольга Миколаївна. Обидві запевняють, що чоловіки, які виходили з «Форда», не свожі на підозрюваних Дениса Поліщука та Андрія Медведька.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Дениса Поліщука Апеляційний суд Києва заарештував 2 липня на 60 днів. Таким чином суд задовольнив скаргу прокуратури на рішення Шевченківського райсуду Києва про обрання запобіжного заходу для цього підозрюваного, яке передбачало можливість внесення застави. Суд ухвалив вважати початком терміну утримання під вартою для Денису Поліщук дату його затримання - 18 червня.

 

Раніше Шевченківський райсуд Києва виніс постанову, згідно з яким пану Поліщуку було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів, але з можливістю внесення застави у розмірі 5 млн грн. 23 червня Денис Поліщук вийшов з ізолятора тимчасового утримання в Києві після внесення за нього застави на суму понад 5 млн грн.

 

18 червня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про розкриття вбивства Олеся Бузини і назвав прізвища двох затриманих, які підозрюються у вбивстві публіциста - Медведько Андрій Олександрович, 27.09.1989 р.н.; Поліщук Денис Валерійович, 14.06.1990 р.н. Пізніше він повідомив про затримання третього підозрюваного. Він також підкреслив, що слідство отримало прямі докази - в тому числі експертизи ДНК з кинутого злочинцями одягу з місця злочину, експертизи слідів в автомобілі, прямі впізнання свідків, матеріали негласного спостереження, яке вели оперативники карного розшуку МВС щодо підозрюваних у злочині.

 

Третього підозрюваного, який був затриманий міліцією 18 червня та ім'я якого не розголошується,відпустили на свободу, оскільки підозри наразі не підтвердилися.

 

Олеся Бузину було вбито 16 квітня близько 13.30 у Києві, у дворі його будинку по вул. Дегтярівській. Очевидці злочину повідомили про двох чоловіків, які здійснивши кілька пострілів, швидко поїхали на машині з іноземними номерами. Міліція заявляла, що Олеся Бузину, за попередніми даними, застрелили з пістолета ТТ і було сім свідків вбивства. Головне управління Міністерства внутрішніх справ у Києві вважало основною версією вбивства журналіста Олеся Бузини його професійну діяльність.

 

Олесь Бузина був відомий своїми провокативно українофобськими заявами у ЗМІ та публічними скандалами. Був кандидатом у народні депутати України по мажоритарному київському міському виборчому округу № 223 від партії «Русский блок». З червня 2006 року він співпрацював з видавничим домом Ріната Ахметова «Сьогодні Мультімедіа» - працював спеціальним кореспондентом газети «Сегодня». 13 січня був призначений шеф-редактором газети «Сегодня», але на початку березня звільнився, сам пан Бузина заявив, що пішов з посади через «цензуру» і заборону брати участь у шоу.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3122
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду