Сьогодні вступають в силу нові законодавчі обмеження на рекламу пива

Сьогодні вступають в силу нові законодавчі обмеження на рекламу пива

1 Липня 2015
5283

Сьогодні вступають в силу нові законодавчі обмеження на рекламу пива

5283
Сьогодні вступають в силу нові законодавчі обмеження на рекламу пива
Сьогодні вступають в силу нові законодавчі обмеження на рекламу пива

З 1 липня пиво в Україні прирівняють згідно законодавства до алкогольних напоїв. Це означає, що на цей напій поширяться всі обмеження щодо реклами алкоголю: заборона реклами на телебаченні та радіо з 06.00 до 23.00, у більшості друкованих видань, на зовнішніх та внутрішніх носіях тощо. Як з'ясувала «Детектор медіа», рекламодавці-пивовари заздалегідь готувалися до цих змін.

 

«За нашими оцінками, ключові гравці пивної категорії значно посилили свою активність у першому півріччі 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014-го. Наприклад, на ТБ за січень-червень 2015 року в цілому представники цієї категорії купили 49746 рейтингів, у той час як протягом того же періоду 2014 року - 45617. У найбільших гравців цієї категорії також зросли інвестиції в інтернет, деякі посилили присутність в зовнішній рекламі (ООН), а от радіо при цьому використовувалося значно менше», - каже баїнг-директор Vizeum Ukraine Даша Момот.

 

За її словами, на рівень активності рекламодавців завжди впливає безліч факторів, однак зростання пивної категорії цього року більшою мірою було пов'язане з майбутніми обмеженнями. «Уся категорія вже давно готується до нових правил гри, і всі ці зміни, безумовно, відіб'ються як на рівні інвестицій, так і на медіаспліті. Акцент зміститься у бік каналів комунікації з меншою кількістю обмежень і більшими можливостями», - прогнозує пані Момот.

 

Дарія Кабанова, директор Navigator Media, вважає, що обмеженні підштовхнуть виробників до ТБ-спонсорства. «Введення обмежень з 1 липня, звичайно ж, спровокувало вихід в ефір навіть тих пивників, які не планували суттєвої активності. І хоча пряма ТБ-реклама не заборонена з 1 липня повністю, блоки після 23.00 не дають можливості контактувати з цільовою аудиторією в таких обсягах, як це було раніше. А для такої іміджево-орієнтованої категорії, як пивна, подібні обмеження знижують ефективність запуску нових брендів або розвитку молодих брендів. Рекламодавці змушені більшою мірою використовувати ТБ-спонсорство», - пояснює вона.

 

Перерозподіл бюджетів пивних компаній з прямої ТБ-реклами до спонсорства прогнозує і комерційний директор сейлз-хаусу «Плюси» Валерій Варениця. «Алкоголь може розміщуватися в ефірі лише після 23.00. І, подібно до горілки, пивники можуть перевести бюджети в спонсорство, втративши можливість прямої реклами. Пивні бюджети - це 200-220 млн грн., тобто 7% ринку ТБ-реклами», - заявив він в інтерв'ю «ЛІГАБізнесІнформ».

 

Нагадаємо, пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% прирівняв до алкогольних напоїв Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (№ 71-VIII від 28 грудня 2014 року).

 

Прирівнювання пива до алкогольних напоїв накладає на нього не тільки рекламні обмеження, але й обмеження щодо умов і організації місця продажу (закон передбачає стягнення 8 тис. грн. (для сіл та селищ - 500 грн.) з кожного касового апарату, де продається алкоголь). Щоправда, стосовно правил торгівлі підприємці намагаються відшукати спосіб обійти закон. Як повідомляє ТСН.ua, вони пробують посилатися на те, що в Україні до кінця 2016 року діє мораторій на перевірку малого та середнього бізнесу. Однак це може не спрацювати: відповідні ліцензії на торгівлю алкоголем видають підрозділи податкової служби, структурного підрозділу Державної фіскальної служби. І на неї цей мораторій не розповсюджується.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5283
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду