УАВПП закликає парламент ухвалити законопроект про роздержавлення ЗМІ

УАВПП закликає парламент ухвалити законопроект про роздержавлення ЗМІ

18 Червня 2015
2309

УАВПП закликає парламент ухвалити законопроект про роздержавлення ЗМІ

2309
УАВПП закликає парламент ухвалити законопроект про роздержавлення ЗМІ
УАВПП закликає парламент ухвалити законопроект про роздержавлення ЗМІ

Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) закликає народних депутатів підтримати проект закону №1123 про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Про це повідомляє  «Укрінформ» з посиланням на заяву УАВПП.

 

 «Протягом 13 років українські парламентарії різних скликань намагались прийняти закон про «роздержавлення», але перешкодою до цього було бажання місцевої влади зберегти підвладні їм видання. Сьогодні ми маємо реальну можливість реформувати пресу та ще на крок наблизитися до європейських стандартів у медіа», - йдеться у заяві УАВПП.

 

Видавці періодичної преси підкреслили, що представники ключових фракцій «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі», «Батьківщини» на засіданні Комітету свободи слова одностайно підтримали цей документ. «Втім, залишається достатньо ризиків для того, аби законопроект був відхилений «в останній момент», як це сталося минулого року. Аналогічний за змістом проект було провалено в результаті бездіяльності депутатів однієї з фракцій, яка, вірогідно, планувала використати комунальну пресу під час виборів, хоча це їм не допомогло», - заявляє асоціація.

 

На переконання УАВПП, законопроект у поточній редакції є компромісом всіх зацікавлених сторін, а «деякі недоліки тексту, що були обговорені під час засідання Комітету, заплановано виправити під час другого читання та в процесі другого етапу реформування преси».

 

Крім того, асоціація видавців періодичної преси закликала працівників ЗМІ сприяти прийняттю цього документа, зокрема, представників комунальної преси - особисто звернутися до голови парламенту та керівників фракцій, а приватну пресу - обговорювати у публікаціях необхідність реформування комунальних газет та не допускати маніпуляцій, спрямованих на блокування реформ.

 

«Укрінформ» нагадує, що необхідність прийняття законопроекту про реформування державних і комунальних ЗМІ (включно с радіо і ТБ) пов'язана з виконанням вимог п. 12 Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи «Про виконання обов'язків та зобов'язань України» від 5 жовтня 2005 року щодо обмеження впливу органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Прийняття проекту, на думку його авторів, забезпечить створення економічно незалежних друкованих ЗМІ, належних умов їх діяльності, що сприятиме покращенню інформаційного забезпечення громадян України.

 

Роздержавлення державних та комунальних ЗМІ планується протягом трьох років. Перший етап - з 1 січня 2016 по 2017 рік. Водночас автори законопроекту пропонують залишити «Голос України» і «Урядовий кур'єр» офіційними державними виданнями.

 

Нагадаємо, 17 квітня 2014 року Верховна Рада не змогла ухвалити закон про роздержавлення ЗМІ. За відповідний законопроект № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» проголосували лише 204 народні депутати. За відправлення законопроекту на повторне друге читання проголосували ще менше народних депутатів - 197 голосів. Проти законопроекту виступили депутати з ВО «Свобода», які вважають, що олігархи націлилися на районну й обласну пресу.

 

У парафованому тексті Коаліційної угоди новообраної Верховної Ради йшлося про суспільне мовлення, прозорість медіавласності і роздержавлення друкованих ЗМІ.

 

У червні низка громадських медійних організацій, серед яких ГО «Інститут Медіа Права», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут Масової Інформації», ГО «Інститут Розвитку Регіональної Преси» і ГО «Центр UA», виступили із спільною заявою, у якій закликають владу невідкладно розпочати реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ в Україні.

 

17 червня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», зареєстрований 1 грудня 2014 року народними депутатами Миколою Томенком та Олександром Абдулліним. Комітет рекомендує парламент прийняти законопроект у першому читанні за основу та в цілому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2309
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду