Нацрада знову не дозволила «112 Україна» змінити програмні концепції – за канал заступився нардеп з «Батьківщини»

Нацрада знову не дозволила «112 Україна» змінити програмні концепції – за канал заступився нардеп з «Батьківщини»

11 Червня 2015
3584

Нацрада знову не дозволила «112 Україна» змінити програмні концепції – за канал заступився нардеп з «Батьківщини»

3584
Нацрада знову не дозволила «112 Україна» змінити програмні концепції – за канал заступився нардеп з «Батьківщини»
Нацрада знову не дозволила «112 Україна» змінити програмні концепції – за канал заступився нардеп з «Батьківщини»

11 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення знову відмовила в переоформленні програмних концепцій п'яти компаніям, що мають ліцензії на регіональне цифрове ефірне мовлення та об'єднані в мережу каналу «112 Україна»: ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

 

Водночас Нацрада перенесла розгляд питань про невиконання цими мовниками розпоряджень Нацради щодо усунення порушень, за які вони отримали попередження (недотримання програмних концепцій). Причина - скарги ліцензіатів на те, що вони не мали змоги ознайомитися з ліцензійними справами до засідання, не отримавши від Нацради відповіді на свої звернення. На думку членів Нацради, компанії групи «112» у такий спосіб затягують розгляд питань і винесення їм чергових попереджень. Однак щоб не давати підстав для скасування можливих санкцій у суді, Нацрада перенесла питання.

 

На засідання Нацради прийшов народний депутат від ВО «Батьківщина» Іван Крулько, який закликав регуляторний орган переоформити програмні концепції групи каналів «112 Україна», щоб не допускати звинувачень в утисках свободи слова.

 

«"112 Україна" - це 100% інформаційний канал, який зранку до ночі в прямому ефірі подає новини та запрошує гостей у студію, я також є учасником цих програм. Національній раді потрібно не формально дивитися, чи канал порушує програмну сітку (чи показують вони дитячі програми, чи ні), а вирішити питання, з приводу чого звертався канал - змінити їм програмну сітку. В іншому випадку це виглядає як переслідування каналу. Якщо Національна рада змінить програмну сітку, то всі інші питання відпадуть», - заявив пан Крулько.

 

Член Нацради Владислав Севрюков пояснив народному депутати, що проблема групи каналів «112 Україна» в іншому: «Корінь проблеми не в тому, що ми не хочемо змінити концепцію каналу. Корінь проблеми в тому, що група компаній скупила ті компанії, що отримали ліцензії в п'яти регіонах на регіональне цифрове мовлення, та намагається здійснювати загальнонаціональне мережеве мовлення, забираючи частотний ресурс у регіональних мовників. З кореня цієї проблеми й випливає те, що Національна рада не може поміняти програмну концепцію регіональних компаній на загальнонаціональну, не проводячи нового конкурсу».

 

Водночас у каналу «112 Україна» є супутникова ліцензія, за якою програмна концепція без застережень була переоформлена на інформаційну, нагадали члени Нацради.

 

Голова Нацради Юрій Артеменко зачитав звернення низки регіональних мовників, які внаслідок цифрового конкурсу та перемоги в ньому групи компаній, згодом об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», опинилися без цифрових ліцензій. На їхню думку, Нацрада не має права переоформлювати програмні концепції групі компаній «112 Україна», а якщо ці компанії не мають змоги виконувати вимоги щодо регіонального мовлення, вони мають відмовитися від цифрових ліцензій, а Нацрада має провести новий конкурс.

 

У процесі обговорення з'ясувалося, що канал «112 Україна» пропонував Нацраді, що він відмовиться від регіональних цифрових ліцензій в обмін на загальнонаціональну цифрову ліцензію. На думку члена Нацради Олега Черниша, ця пропозиція є конструктивною, але не зовсім законною.

 

Нагадаємо, що Нацрада кілька разів переносила розгляд питань каналу «112 Україна».

 

Кожен з п'яти цифрових ліцензіатів, об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», має нині по два попередження за відхилення від програмних концепцій. Супутниковий ліцензіат каналу «112 Україна» (ТОВ «ТРК "112-ТВ"») теж має два попередження. Раніше він мав три попередження, але одна із санкцій була скасована Нацрадою 26 березня.

 

Юридичні особи каналу «112 Україна» оскаржують близько 20 рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3584
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду