detector.media
11.06.2015 14:39
Нацрада знову не дозволила «112 Україна» змінити програмні концепції – за канал заступився нардеп з «Батьківщини»
Нацрада знову не дозволила «112 Україна» змінити програмні концепції – за канал заступився нардеп з «Батьківщини»

11 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення знову відмовила в переоформленні програмних концепцій п'яти компаніям, що мають ліцензії на регіональне цифрове ефірне мовлення та об'єднані в мережу каналу «112 Україна»: ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

 

Водночас Нацрада перенесла розгляд питань про невиконання цими мовниками розпоряджень Нацради щодо усунення порушень, за які вони отримали попередження (недотримання програмних концепцій). Причина - скарги ліцензіатів на те, що вони не мали змоги ознайомитися з ліцензійними справами до засідання, не отримавши від Нацради відповіді на свої звернення. На думку членів Нацради, компанії групи «112» у такий спосіб затягують розгляд питань і винесення їм чергових попереджень. Однак щоб не давати підстав для скасування можливих санкцій у суді, Нацрада перенесла питання.

 

На засідання Нацради прийшов народний депутат від ВО «Батьківщина» Іван Крулько, який закликав регуляторний орган переоформити програмні концепції групи каналів «112 Україна», щоб не допускати звинувачень в утисках свободи слова.

 

«"112 Україна" - це 100% інформаційний канал, який зранку до ночі в прямому ефірі подає новини та запрошує гостей у студію, я також є учасником цих програм. Національній раді потрібно не формально дивитися, чи канал порушує програмну сітку (чи показують вони дитячі програми, чи ні), а вирішити питання, з приводу чого звертався канал - змінити їм програмну сітку. В іншому випадку це виглядає як переслідування каналу. Якщо Національна рада змінить програмну сітку, то всі інші питання відпадуть», - заявив пан Крулько.

 

Член Нацради Владислав Севрюков пояснив народному депутати, що проблема групи каналів «112 Україна» в іншому: «Корінь проблеми не в тому, що ми не хочемо змінити концепцію каналу. Корінь проблеми в тому, що група компаній скупила ті компанії, що отримали ліцензії в п'яти регіонах на регіональне цифрове мовлення, та намагається здійснювати загальнонаціональне мережеве мовлення, забираючи частотний ресурс у регіональних мовників. З кореня цієї проблеми й випливає те, що Національна рада не може поміняти програмну концепцію регіональних компаній на загальнонаціональну, не проводячи нового конкурсу».

 

Водночас у каналу «112 Україна» є супутникова ліцензія, за якою програмна концепція без застережень була переоформлена на інформаційну, нагадали члени Нацради.

 

Голова Нацради Юрій Артеменко зачитав звернення низки регіональних мовників, які внаслідок цифрового конкурсу та перемоги в ньому групи компаній, згодом об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», опинилися без цифрових ліцензій. На їхню думку, Нацрада не має права переоформлювати програмні концепції групі компаній «112 Україна», а якщо ці компанії не мають змоги виконувати вимоги щодо регіонального мовлення, вони мають відмовитися від цифрових ліцензій, а Нацрада має провести новий конкурс.

 

У процесі обговорення з'ясувалося, що канал «112 Україна» пропонував Нацраді, що він відмовиться від регіональних цифрових ліцензій в обмін на загальнонаціональну цифрову ліцензію. На думку члена Нацради Олега Черниша, ця пропозиція є конструктивною, але не зовсім законною.

 

Нагадаємо, що Нацрада кілька разів переносила розгляд питань каналу «112 Україна».

 

Кожен з п'яти цифрових ліцензіатів, об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», має нині по два попередження за відхилення від програмних концепцій. Супутниковий ліцензіат каналу «112 Україна» (ТОВ «ТРК "112-ТВ"») теж має два попередження. Раніше він мав три попередження, але одна із санкцій була скасована Нацрадою 26 березня.

 

Юридичні особи каналу «112 Україна» оскаржують близько 20 рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY