Сюмар і Червакова роз’яснили норми закону про посилення відповідальності за перешкоджання журналістам

Сюмар і Червакова роз’яснили норми закону про посилення відповідальності за перешкоджання журналістам

14 Травня 2015
3223

Сюмар і Червакова роз’яснили норми закону про посилення відповідальності за перешкоджання журналістам

3223
Сюмар і Червакова роз’яснили норми закону про посилення відповідальності за перешкоджання журналістам
Сюмар і Червакова роз’яснили норми закону про посилення відповідальності за перешкоджання журналістам

Закон про посилення кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності журналістів, ухвалений 14 травня Верховною Радою, дозволить реально карати винних у нападах на журналістів, як це нещодавно сталося зі знімальною групою проекту «Наші гроші» телеканалу ZIK. Про це заявила народний депутат, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики у Верховній Раді Вікторія Сюмар, повідомляє прес-служба телеканалу ZIK.

 

За словами пані Сюмар, закон передбачає додатковий захист і можливість притягнення до відповідальності за перешкоджання журналістської діяльності.

 

«Тепер набагато простіше використати на практиці Ст.171 ККУ "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів". Новий закон виписаний так, щоб можна було притягнути до кримінальної відповідальності винних у таких випадках, який, наприклад, нещодавно стався із журналістами "Наших грошей"», - пояснила Вікторія Сюмар.

 

«На жаль, доводиться констатувати, що навіть після Революції гідності українським журналістам, журналістам-розслідувальникам дуже часто доводиться захищати себе, - говорить редактор відділу ЗМІ газети «День» Вадим Лубчак. - А напад на журналістів "Наших грошей" телеканалу ZIK - свіжий приклад цього. Сподіваюся, ухваленням закону ВР відреагувала на цей кричущий факт. Коли навіть після другого Майдану є реальні факти нападу на журналістів під час виконання професійних обовязків, то це не сприяє розвитку демократичним процесам, через які зобов'язалася пройти наша країна».

 

Водночас, на думку Вадима Лубчака важливо, щоб журналісти взяли процес виконання закону під свій контроль. «Ще півтора-два роки тому кримінальні провадження за перешкоджання професійній журналістській діяльності порушувалися вкрай рідко, - зазначив журналіст. - Тепер же будемо чекати порушення перших кримінальних справ у рамках цього закону. Щойно матимемо інциденти порушення прав журналістів, повинні вимагати доведення цих справ до кінця».

 

За словами народного депутата Ольги Червакової, першого заступника голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, у 171-й статті ККУ тепер не просто передбачено покарання за ефемерне «перешкоджання», а закон прямо вказує, що ним вважається «незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими журналіст користується у зв'язку зі своєю професійною діяльністю».

 

Пані Червакова зазначає, що питання не в посиленні відповідальності, а в спроможності журналістів довести, що їм чинилося перешкоджання. «За більш як 10 років існування 171-ї статті КК можна порахувати на пальцях кількість винесених вироків на користь представників ЗМІ за перешкоджання їхній діяльності. Судді безсоромно вигороджують ворогів преси, маніпулюючи нормами закону. Сьогодні парламент ускладнив їм життя. Депутати-члени комітету з питань свободи слова (Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Ольга Червакова) подали поправку до законопроекту 0924, яка булла проголосована окремо. Нею деталізується, хто такий журналіст, і що таке «перешкоджання». Смішно, це і так зрозуміло, але саме через те, що це не було деталізовано, журналісти програвали суди», - наголосила народний депутат.

 

За її словами, тепер під поняття «журналіст» потрапляють представники інтернет-видань (які за законом не є ЗМІ) та оператори - вони в першу чергу завжди ставали жертвами нападів і тиску. «Решта норм, що посилює відповідальність за перешкоджання журналістам, теж важлива. Але в разі, якщо перешкоджання довести неможливо, посилення відповідальності не мало б сенсу», - упевнена вона.

 

«Отже, за розбитий мікрофон або поцуплену карточку з відеорядом тепер можна сісти у в'язницю. Все це - зміст нашої поправки до законопроекту 0924. Ура! Тепер це - закон!», - написала нардеп на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

 

Нагадаємо, 14 травня Верховна Рада ухвалила закон, яким посилила кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності журналістів - «за» проголосували 240 народних депутатів. Відтепер кримінальним кодексом каратимуться погрози, або насильство стосовно журналіста, в тому числі, працівником правоохоронного органу, або іншою службовою особою. Також до переліку кримінальних злочинів додались: умисне знищення або пошкодження майна журналіста, посягання на життя журналіста, захоплення журналіста як заручника.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 28 квітня знімальна група програми журналістських розслідувань «Наші гроші» телеканалу ZIK у складі журналістки Надії Бурдeй, оператора Михайла Шелеста та водія Григорія Цизіна поїхала до будинку, який, за їх інформацією, належить заступнику міністра МВС Сергію Чоботарю, та знаходиться в селі Лісники Києво-Святошинського району (Київська область). Як повідомив керівник проекту «Наші гроші» Денис Бігус, охоронці будинку двічі напали на знімальну групу - придушили оператора, відібрали камеру, вирвали навігатор з відео з машини. Журналісти викликали на місце події міліцію і дали свідчення.

 

Ввечері того ж дня Сергій Чеботар спростував інформацію щодо володіння нерухомістю за названою адресою і звинуватив журналістів у кампанії проти нього. Пізніше журналісти оприлюднили інформацію з офіційного державного реєстру нерухомості, згідно з якою земля під маєтком у селі Лісники записана на Оксану Сергіївну Чеботар. Пізніше журналісти програми «Наші гроші» з'ясували, що на знімальну групу проекту під час інциденту 28 квітня напав зять заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря Олег Поліщук.

 

12 травня народний депутат Вікторія Сюмар заявила, що заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар повинен піти у відставку після нападу на журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK. Швидше за все, він не повернеться з відпустки, в якій зараз знаходиться, сказала пані Сюмар. Вона була здивована тим, що Сергій Чеботар запевняв її, що не має стосунку до будинку у Лісниках, а потім з'ясувалося, що це будинок належить його доньці.

 

13 травня народний депутат від «Самопомочі», голова Комітету з протидії корупції Єгор Соболєв заявив, що група нардепів планує зареєструвати проект постанови про звільнення мініста внутрішніх справ України Арсена Авакова в зв'язку зі скандалом навколо заступника міністра Сергія Чеботаря.

 

13 травня Сергій Чеботар заявив, що йде у відставку «у зв'язку із систематичним цькуванням у вигляді замовних публікацій наклепницького характеру в засобах масової інформації». 14 травня Кабінет Міністрів України звільнив його з посади.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3223
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду