Верховна Рада ухвалила закон про посилення гарантій професійної діяльності журналістів

Верховна Рада ухвалила закон про посилення гарантій професійної діяльності журналістів

14 Травня 2015
3431

Верховна Рада ухвалила закон про посилення гарантій професійної діяльності журналістів

3431
Верховна Рада ухвалила закон про посилення гарантій професійної діяльності журналістів
Верховна Рада ухвалила закон про посилення гарантій професійної діяльності журналістів

Сьогодні, 14 травня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект № 0924 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, внесеного народним депутатом минулого скликання Валерієм Карпунцовим. За таке рішення проголосували 240 народних депутатів.

 

Поправка членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політика була проголосована лише з другої спроби (під час першого голосування не вистачило кілька голосів).

 

Нагадаю, Комітет свободи слова пропонував дописати в Кримінальному кодексі примітку, в якій точно виписати норму про професійну діяльність журналіста: «Примітка. Під професійною діяльністю журналіста у цій статті та статтях 171, 345-2, 347-1, 348-1 цього Кодексу слід розуміти систематичну діяльність особи, пов'язану із збиранням одержанням, створенням, поширенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу Інтернет. Статус журналіста та/або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів».

 

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 10 грудня вирішив створити робочу з членів комітету та представників громадськості для напрацювання поправок до законопроекту № 0924.

 

Цей законопроект було зареєстровано в парламенті минулого скликання в січні 2014 року. Автор запропонував включити до Кримінального кодексу низку статей, що передбачають відповідальність за злочини проти журналістів, зокрема, за погрозу чи насильство щодо журналіста, його близьких родичів або членів сім`ї, за умисне знищення або пошкодження майна журналіста. 25 липня Верховна Рада прийняла його за основу в першому читанні, але так і не прийняла в цілому.

 

Нагадаємо, що члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації минулого скликання 5 лютого одноголосно підтримали законопроект щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів і рекомендували парламенту прийняти його за основу, що й зробила Рада, але через півроку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3431
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду