Олег Сенцов вже рік за гратами – винним себе не визнав попри тиск і катування

Олег Сенцов вже рік за гратами – винним себе не визнав попри тиск і катування

12 Травня 2015
2347

Олег Сенцов вже рік за гратами – винним себе не визнав попри тиск і катування

2347
Олег Сенцов вже рік за гратами – винним себе не визнав попри тиск і катування
Олег Сенцов вже рік за гратами – винним себе не визнав попри тиск і катування

Минув рік з моменту арешту українського кінорежисера Олега Сенцова, який 11 травня 2014 року був переданий так званою «самоообороною Криму» російським правоохоронним органам в Сімферополі (Крим) і через тиждень переведений до московського СІЗО. Дмитро Дінзе, адвокат режисера, який виступає проти анексії Криму і якому висунуті звинувачення в організації терористичної групи, підготовці теракту, замаху на незаконний обіг зброї та вибухівки, а також у незаконному зберіганні зброї, повідомляє, що його підзахисний відмовляється визнавати себе винним і чекає суду, що може відбутися наприкінці травня. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню «Німецька хвиля».

 

Дмитро Дінзе повідомив, що наразі стан здоров'я Олега Сенцова задовільний. «У камері, крім нього, утримується ще одна людина. Виводять погуляти, у спортзал і баню. У камері є телевізор, Олег у курсі всіх політичних подій. Йому постійно пише сестра, друзі. До нього доходить кореспонденція і листи підтримки з усього світу...Зараз активно ознайомлюється з кримінальною справою, готується до суду», - сказав адвокат.

 

За словами адвоката, до кінця травня, скоріше за все, буде завершене ознайомлення Олега Сенцова з матеріалами справи. «Після того як воно буде направлене до прокуратури чи суду, я вже зможу щось говорити по суті - поки що в мене підписка про нерозголошення», - сказав Дмитро Дінзе.

 

Він також нагадав, яким тяжким був минулий рік для його підзахисного. За його словами, Олега Сенцова «катували, били, вибивали зізнання, свідчення, намагалися змусити обмовити себе і співпрацювати зі слідством, але він не здався, зміг протистояти». Адвокат каже, що такий жорсткий тиск припинився в той момент, коли режисера доправили в Лефортово у Москві.

 

«Далі справа пішла в звичному руслі: до нього приходив слідчий, але Олег відмовився відповідати на будь-які запитання. Його позиція залишалася незмінною: всі звинувачення в тероризмі - маячня, жодних "бесід" до суду не буде, якщо ви вважаєте мене винним - будемо розбиратися в суді. Він розумів, що будь-яка інформація, яку він повідомить на цьому етапі, може бути використана слідством проти нього», - заявив адвокат.

 

Нагадаємо, 6 травня суд у Москві продовжив арешт українського режисера Олега Сенцова на два місяці - до 11 липня. За словами судді, який оголошував постанову про продовження арешту, «тяжкість інкримінованого правопорушення переважає важливість принципу свободи особистості».

 

16 квітня адвокат пана Сецова Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

2 квітня стало відомо, що ФСБ завершила розслідування кримінальної справи щодо звинувачення Олега Сенцова та інших громадян України у начебто підготовці серії терактів в Криму напередодні 9 травня минулого року.

 

8 квітня Лефортівский районний суд міста Москви продовжив строк арешту українському режисеру Олегу Сенцову на один місяць - до 11 травня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду