Суд у Австрії не знайшов доказів для екстрадиції Фірташа у США – олігарх каже про повернення в Україну

Суд у Австрії не знайшов доказів для екстрадиції Фірташа у США – олігарх каже про повернення в Україну

1 Травня 2015
2395

Суд у Австрії не знайшов доказів для екстрадиції Фірташа у США – олігарх каже про повернення в Україну

2395
Суд у Австрії не знайшов доказів для екстрадиції Фірташа у США – олігарх каже про повернення в Україну
Суд у Австрії не знайшов доказів для екстрадиції Фірташа у США – олігарх каже про повернення в Україну

Земельний суд Відня по кримінальних справах (Австрія) відмовив у запиті Мінюсту США про екстрадицію олігарха Дмитра Фірташа, власника медіагрупи «Інтер». Відповідне рішення суд оголосив ввечері 30 квітня, повідомляє «Українська правда» з посиланням на The New York Times.

 

Як повідомив журналіст The New York Times Девід Гершенгорн, рішення суду про відмову в естрадиції було зачитано під «гучні оплески», через що суд попросив дотримуватися тиші.

 

Після оголошення вироку суду Дмитро Фірташ «посміхався з полегшенням», зазначає журналіст. 

 

«Суддя пояснив своє рішення політичною вмотивованістю (справи), яка стала основою для відмови в екстрадиції, навіть якщо стався злочин», - додав Девід Гершенгорн.

 

За його словами, суддя зазначив, що сумнівається, чи існували свідки, наведені владою США, у справі Дмитра Фірташа: «Там просто не було достатньо доказів». 

 

Також Девід Гершенгорн зазначив: за словами судді, США «явно не хочуть бачити Кличка у керівництві (України), а Фірташ підтримував його». 

 

Водночас прокуратура Австрії подала апеляцію на відмову в екстрадиції Дмитра Фірташа.  «Тепер Фірташ може залишати межі Австрії, але він повинен з'явитися, якщо суд викличе його», - зазначив суддя. Також, за словами судді,  США все ще можуть надати додаткові докази проти Дмитра Фірташа. 

 

Як повідомляє «Українська правда», Дмитро Фірташ заявив про наміри повернутися в Україну. Про це в коментарі журналістам 30 квітня  олігарх заявив після закінчення судового процесу у справі про екстрадицію в США. При цьому Дмитро Фірташ не зміг уточнити конкретні терміни повернення, пославшись на процедурні питання.

 

Нагадаємо, Дмитро Фірташ знаходився під арештом з 12 березня 2014 року, поліція Австрії затримала його у Відні (Австрія) у зв'язку з розслідуванням Федеральним бюро розслідувань США справи про корупцію індійських чиновників при реалізації інвестиційного проекту в Індії в 2006 році, у якому олігарх нібито брав участь. Йому могло загрожувати від 20 до 50 років тюрми і конфіскація майна.

 

При цьому Дмитро Фірташ заявив, що дані обвинувачення «абсурдні та безпідставні», а запит США на його екстрадицію є політично мотивованим.

 

США видали запит на екстрадицію підозрюваного. 21 березня 2014 року земельний суд Відня у кримінальних справах звільнив під заставу у 125 млн євро Дмитра Фірташа, затриманого  за запитом ФБР за звинуваченням у хабарництві та організації злочинної групи.

 

Лінію захисту на цьому суді Дмитро Фірташ і його адвокати будують на нібито політичних мотивах його переслідування з боку США. Олігарх наполягає, що ще з 2012 року підтримував Віталія Кличка, а також що нібито зробив багато для відсторонення Віктора Януковича від влади. За його словами, підтримка Кличка нібито не сподобалося американцям, і вони почали його політичне переслідування.

 

Як повідомляє УНІАН, на запитання суду «Чи була у вас зустріч у Відні з Петром Порошенком і Віталієм Кличком?» Дмитро Фірташ відповів: «Так».

 

«Я підписав конфіденційні зобов'язання», - сказав олігарх і підтвердив відмову відповідати суду на питання про цю зустріч. «Можу сказати, що ми добилися, чого хотіли. Порошенко став президентом, Кличко - мером», - додав він.

 

За словами Дмитра Фірташа, після втечі Віктора Януковича утворилася ніша у владі, і американці підтримували силу Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка і Олександра Турчинова. Напередодні президентських виборів політики уклали так звані «віденські угоди». За словами людини в оточенні президента, яка була присутня на зустрічі, Петро Порошенко, Віталій Кличко, Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін 28 годин обговорювали умови підтримки Віталієм Кличком майбутнього президента.

 

У суді Дмитра Фірташа захищали 20 адвокатів. На суді 30 квітня були присутні народні депутати від «Опозиційного блоку» Юлія Льовочкіна, Вадим Рабинович, Михайло Папієв, Юрій Бойко, свідчення у режимі відеоконференції дав мер Києва Віталій Кличко. У ході свідчень у суді Віталій Кличко заявив: «Говорити про нібито політичну підтримку Фірташем моєї кандидатури на виборах мера як мінімум некоректно, оскільки на виборах мера столиці (Кличка) підтримали понад 56 відсотків киян».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 30 березня група депутатів від «Народного фронту» попросили Генеральну прокуратуру України допитати власників групи Іnter Media Group Limited Сергія Льовочкіна, Дмитра Фірташа, а також колишнього власника медіагрупи Валерія Хорошковського з приводу придбання медіагрупи. Генеральний прокурор України Віктор Шокін повідомив, що будуть допитані всі, хто причетний до продажу контрольного пакета телеканалу «Інтер» у 2013 році. Сергій Льовочкін розцінив це як тиск «Народного фронту» на опозицію, а телеканал «Інтер» розцінив це як спробу політичного тиску на канал.

 

У лютому компанії GDF Media limited і Inter Media Group limited (підконтрольна GDF Media limited) викупили міноритарні пакети акцій  ПрАТ «Телеканал" Інтер"».  Як повідомляє «Інтер», 29% акцій, які належали ВАТ «Первый канал» (Російська Федерація) були придбані за ринковою вартістю. Крім того, досягнута домовленість про придбання 10% акцій, які належали компанії ТОВ «Пегас телебачення» (Україна). Вартість пакету акцій ВАТ «Первый канал» склала $100 млн. Телеканал «Інтер» стверджує, що угоди укладені в рамках загальної стратегії управління та розвитку медійного бізнесу Group DF. Таким чином, 100% акцій телеканалу «Інтер» повністю контролюються і управляються компаніями, власниками яких є бізнесмени Дмитро Фірташ (мажоритарний пакет) і Сергій Льовочкін (міноритарний пакет).

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду