detector.media
02.04.2015 12:12
Порошенко підписав закон про заборону частини російських фільмів та серіалів
Порошенко підписав закон про заборону частини російських фільмів та серіалів

Президент України Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою 5 лютого закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317), який забороняє показ в Україні частини російських фільмів та серіалів.

 

Як зазначається на сайті Верховної Ради, документ отримав підпис глави держави. «Повернуто з підписом від президента (02.04.2015)», - йдеться у довідці до цього документу, розміщеного на сайті парламенту.

 

У законі, зокрема, міститься така норма: «...заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року. Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 року».

 

Закон почне діяти через два місяці з дня його опублікування.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» було прийнято в другому читанні в цілому в редакції, підготовленій Комітетом з питань культури та духовності, але з урахуванням поправки № 28. При цьому були різні тлумачення того, поправку якого змісту ухвалили народні депутати.

 

У таблиці поправок до другого читання № 28 - це поправка Вікторії Сюмар, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року. Однак співавтор законопроекту Микола Княжицький і сама Вікторія Сюмар спершу стверджували, що в документі враховано поправку в редакції Радикальної партії, згідно з якою забороняється всі проекти, які були зняті в Російській Федерації з 1991 року. Згодом вони ж казали протилежне - що враховано саме редакційну поправку Вікторії Сюмар.

 

6 лютого, наступного дня після голосування, народні депутати від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко та Михайло Папієв ініціювали скасування рішення Верховної Ради про ухвалення закону. Вони стверджували, що були порушені норми Регламенту - зокрема такі, що визначають порядок розгляду та ухвалення законопроектів у другому читанні, зокрема, розгляду поправок.

 

Через появу цього проекту голова Верховної Ради Володимир Гройсман не міг підписати ухвалений 5 лютого закон.

 

18 березня Верховна Рада відхилила проект постанови представників «Опозиційного блоку». Таким чином, було розблоковано процедуру підписання закону про заборону російських серіалів. Того ж дня спікер заявив, що підписав закон і передав його на підпис Президенту.

 

Генеральний директор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко вважає, що під дію закону про заборону російських фільмів і серіалів, що пропагують країну-агресора, не підпадатимуть ті стрічки, у титрах яких буде вказана українська компанія.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY