Кабмін намагається узаконити перевірки Нацради (ДОКУМЕНТ)

Кабмін намагається узаконити перевірки Нацради (ДОКУМЕНТ)

20 Лютого 2015
4988

Кабмін намагається узаконити перевірки Нацради (ДОКУМЕНТ)

4988
Кабмін намагається узаконити перевірки Нацради (ДОКУМЕНТ)
Кабмін намагається узаконити перевірки Нацради (ДОКУМЕНТ)

Кабінет Міністрів має намір дозволити Національній раді з питань телебачення і радіомовлення проводити перевірки телеканалів і радіостанцій. Копію проекту відповідного розпорядження уряду опублікувало інтернет-видання DT.ua.

 

«З метою забезпечення інформаційної безпеки відповідно до пункту 8 розділу III "Прикінцеві положення" Закону України від 28 грудня 2014 N2 76-VIII "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" надати Національній раді Україні: з питань телебачення і радіомовлення дозвіл на проведення протягом лютого - червня 2015 р. перевірок юридичних та фізичних осіб, яким Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення видано ліцензію», - сказано в проекті розпорядження Кабміну.

 

Пунктом 8 закону, на який міститься посилання у розпорядженні, перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) протягом січня - червня 2015 року можливі виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки.

 

 

Як пише DT.ua, на думку представників телерадіокомпаній, проект розпорядження Кабміну може бути використаний у двох варіантах:

- якщо рішення буде оформлено заднім числом, то таким чином спробують підвести юридичну базу під рішення Нацради про проведення перевірок і легітимізувати їх;

- якщо проект розпорядження буде прийнято зараз, то це буде означати, що Нацрада проводила перевірки незаконно.

 

Відзначимо, що 18 лютого заступник голови Нацради Григорій Шверк залишив засідання Нацради до його завершення, щоб узяти участь у засіданні Кабінету Міністрів, на якому мало розглядатися певне «важливе питання», яке саме - не повідомив.

 

Як відомо, мораторій на проведення перевірок контролюючими органами без дозволу Кабміну або заявки суб'єкта господарювання діяв ще минулого року. Однак у Нацраді вважали, що Національна рада не є ані контролюючим органом, ані органом виконавчої влади, тому на неї не поширювалася ця норма. Тому Нацрада як протягом минулого року, так і цього року продовжує проводити перевірки мовників і провайдерів.

 

Зокрема, 18 лютого Нацрада за результатами позапланової перевірки оголосила попередження телеканалу «Інтер». Канал заявив, що ця перевірка була незаконною, оскільки діє заборона на проведення перевірок у ЗМІ без дозволу Кабміну і заявки мовника.

 

Крім «Інтера», 18 лютого Нацрада розглянула результати перевірок телеканалів «1+1», ICTV, «України», Tonis і «Любимого радио», яким не оголошувала попередження. Ці компанії не повідомляли про незаконність проведених перевірок.

 

На цьому ж засіданні 18 лютого Нацрада призначила позапланові перевірки ще 11 телеканалів і трьох радіостанцій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4988
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду