Нацрада знову взяла до відома недотримання «Любимым радио» квоти української музики

Нацрада знову взяла до відома недотримання «Любимым радио» квоти української музики

20 Лютого 2015
4303

Нацрада знову взяла до відома недотримання «Любимым радио» квоти української музики

4303
Нацрада знову взяла до відома недотримання «Любимым радио» квоти української музики
Нацрада знову взяла до відома недотримання «Любимым радио» квоти української музики

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не стала оголошувати попередження радіомережі «Любимое радио» (ПП «Компанія "Нова хвиля"») за недотримання визначеної законом квоти 50% музичних творів українських авторів і виконавців. 18 лютого за результатами позапланової перевірки радіокомпанії Нацрада взяла до відома наявність порушень компанією вимог ч. 1 ст. 9 закону «Про телебачення і радіомовлення» і зобов'язала її виправитися протягом місяця.

 

Позапланова перевірка зафіксувала, що частка музичних творів українських авторів і виконавців в ефірі «Любимого радио» становить 18,67%.

 

Крім того, перевірка виявила відхилення від програмної концепції: за рахунок зменшення майже на 5 годин обсягу категорії «інше» - збільшення інформаційних, розважально-музичних програм і підбірки музичних творів.

 

Щодо недотримання квоти української музики програмний директор «Любимого радио» Костянтин Арсенюк пояснив Нацраді, що радіостанція повністю вилучила з ефіру російських виконавців і морально застарілі музичні твори. Однак кількість якісного вітчизняного музичного продукту є дуже обмеженою. Пан Арсенюк нагадав, що «Любимое радио» запустило проект «Разом ми сила», у межах якого буде відкривати молодих талановитих українських виконавців.

 

Збільшення обсягу інформаційних програм «Любимое радио» пояснює суспільно-політичною та економічною ситуацією в країні, збільшення підбірки музичних творів - тим, що програма «Нічна зміна» була віднесена перевіряльниками до підбірки музичних творів.

 

Вислухавши пояснення радіостанції Нацрада вирішила не застосовувати до «Любимого радио» санкцію та взяла до відома наявність порушень.

 

Це вже вдруге Нацрада не застосовує щодо «Любимого радио» санкцій. 15 жовтня 2014 року Нацрада взяла до відома результати двох планових перевірок ПП «Компанія "Нова хвиля"» (мережа «Любимое радио»), попри те, що зафіксувала суттєві відхилення від програмної концепції, недотримання квоти української музики та порушення закону «Про рекламу». Тоді відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко закликала колег «не створювати прецедент, до якого ми не готові. Тому що після попередження ми маємо поставити на моніторинг усіх інших, і всі будуть отримувати попередження за недотримання квоти». Згодом Нацрада виявила, що компанія так і не усунула виявлених порушень і 15 січня призначила позапланову перевірку «Любимого радио».

 

Нагадаємо, що 18 лютого Нацрада призначила позапланові перевірки 11 телеканалів (НЛО TV, «Індиго TV», ТЕТ, НТН, «2+2», Новий, «Піксель», «Ентер-фільм», «Мега» і К2) і трьох радіостанцій («Ретро-ФМ», «Наше радіо», «Авторадіо»), у яких моніторинг зафіксував недотримання квоти національного продукту.

 

Також 18 лютого Нацрада розглянула результати позапланових перевірок телеканалів «Інтер», «1+1», ICTV, «Україна» і Tonis. Зокрема на каналах ICTV і Tonis перевірка зафіксувала недотримання квоти національного продукту 50%. Але регулятор вирішив не застосовувати щодо цих двох мовників санкції та взяв до відома наявність порушень.

 

Раніше Нацрада обіцяла проаналізувати дотримання мовниками квоти національного продукту. З ініціативою моніторингу дотримання норми закону про обов'язкові 50% національного аудіовізуального продукту в ефірі мовників виступив народний депутат, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, на засіданні Нацради 15 січня, на якому розглядалися результати моніторингу новорічного ефіру телеканалів, зокрема, «Інтера».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4303
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
.
3373 дн. тому
Евтухов никогда не любил ставить хохляцкую музыку на своих станциях и правильно делал
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду