Представники Al Jazeera вимагають пояснити, на яких підставах їхню знімальну групу не пустили в Україну

Представники Al Jazeera вимагають пояснити, на яких підставах їхню знімальну групу не пустили в Україну

18 Лютого 2015
4077

Представники Al Jazeera вимагають пояснити, на яких підставах їхню знімальну групу не пустили в Україну

4077
Представники Al Jazeera вимагають пояснити, на яких підставах їхню знімальну групу не пустили в Україну
Представники Al Jazeera вимагають пояснити, на яких підставах їхню знімальну групу не пустили в Україну

Представник міжнародного арабського телеканалу Al Jazeera та головний редактор інформаційного порталу UkrPress.net Сафван Джулак, який мав супроводжувати в Україні знімальну групу московського бюро Al Jazeera, вимагає від українських органів влади пояснити, на яких підставах знімальну групу не пустили до України. Про це пан Сафван повідомив у коментарі «Детектор медіа».

 

«Я відправив рекомендовані листи до Адміністрації Президента, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ, Державної прикордонної служби і Генеральної прокуратури України з вимогою пояснити, чому їм відмовили у в'їзді та як за таких умов працювати далі», - повідомив він.

 

Як писала «Детектор медіа», 16 лютого прикордонники в аеропорту «Бориспіль» не пустили в Україну знімальну групу міжнародного арабського телеканалу Al Jazeera, яка їхала з Москви висвітлювати річницю трагічних подій на майдані Незалежності. До України їхали директор московського бюро Al Jazeera Media Network (у Києві телеканал не має корпункту) Заур Шеож (Zaur Sheozh), продюсер Геннадій Конопльов і оператор Екбал Балаг (Ekbal Balag).

 

Зі слів пана Джулака, коли він телефонував до Міністерства закордонних справ і просив допомогти з візитом знімальної групи Al Jazeera, в МЗС йому повідомили, що в Україні відсутня акредитація іноземних журналістів. «Але якщо акредитація відсутня, чому тоді в МЗС мене попросили надати паспортні дані, дати прильоту і відльоту, дані авіарейсів, місце проживання знімальної групи в Києві? - дивується він. - Я всі дані їм надав заздалегідь. Але коли прикордонники затримали знімальну групу, в МЗС сказали, що нічим не можуть допомогти і взяти на себе відповідальність вимагати від прикордонників впустити журналістів до України».

 

Сафван Джулак зустрічав знімальну групу Al Jazeera в аеропорту «Бориспіль» 16 лютого, і коли її затримали прикордонники, він намагався потрапити до головного офісу Державної прикордонної служби в аеропорту, щоб розібратися з інцидентом, але його не пустили. Тоді він сконтактувався з прикордонниками телефоном. «Я їм назвав імена і прізвища затриманих журналістів, але мені заявили, що таких людей у них немає. Я їм кажу: як же немає - вони сидять у залі, де проставляються штампи [про перетин кордону]», - дивується журналіст.

 

Зі слів пана Джулака, у серпні 2014 року до Києва теж прилітала знімальна група з московського бюро Al Jazeera, усі члени якої теж були громадянами Російської Федерації, і тоді ніяких проблем не виникло. Єдине, що прикордонники детально опитали оператора про мету візиту. Також до України раніше приїжджали представники каналу, які мають громадянство США, Туреччини, Лівану. «Буквально тиждень тому з України із зони АТО поїхав журналіст, який є громадянином США, та оператор з Туреччини», - розповів пан Джулак.

 

Офіційних пояснень щодо причин відмови у в'їзді до України членам знімальної групи Al Jazeera Сафван Джулак поки не отримав. Зі слів прикордонників йому відомо, що журналістів не пустили, оскільки нібито не було підтверджень мети поїздки (хоча журналісти надавали такі документи). Неофіційно, як каже пан Джулак, прикордонники сказали, що якби троє представників Al Jazeera їхали до України просто як гості та не вказували, що вони є журналістами, їх би пропустили.

 

Тепер до України має приїхати інша знімальна група Al Jazeera висвітлювати річницю трагічний подій на Майдані.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду