Лутковська наполягає на зміні запобіжного заходу для Надії Савченко і готова бути її поручителем

Лутковська наполягає на зміні запобіжного заходу для Надії Савченко і готова бути її поручителем

9 Лютого 2015
2784

Лутковська наполягає на зміні запобіжного заходу для Надії Савченко і готова бути її поручителем

2784
Лутковська наполягає на зміні запобіжного заходу для Надії Савченко і готова бути її поручителем
Лутковська наполягає на зміні запобіжного заходу для Надії Савченко і готова бути її поручителем

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська наполягає на зміні запобіжного заходу для народного депутата Надії Савченко, яку у Росії утримують під вартою за звинуваченням у загибелі російських журналістів, у вигляді утримання під вартою на інший, передбачений статтею 98 КПК РФ, не пов'язаний із триманням під вартою. Про це йдеться в листі до судді Басманного районного суду Москви Наталії Дудар, опублікованому на сайті омбудсмена.

 

Пані Лутковська підкреслює: стан здоров'я Надії Савченко суттєво погіршився, це загрожує її життю, а в умовах слідчого ізолятора неможливе ефективне надання відповідної медичної допомоги.

 

«Якщо ж суд визнає це неможливим, прошу в якості запобіжного заходу обрати домашній арешт, враховуючи практику Європейського суду, а також той важливий факт, що така зміна запобіжного заходу дозволить в першу чергу зберегти життя Надії Савченко», - зазначає омбудсмен.

 

Валерія Лутковська повідомила, що готова виступити поручителем за обвинувачену Надію Савченко в разі обрання їй судом запобіжного заходу у вигляді особистої поруки.

 

Вона нагадує , що згідно з пунктом 1.1. статті 110 КПК РФ запобіжний захід у вигляді взяття під варту змінюється на більш м'який при виявленні у підозрюваного або обвинуваченого у вчиненні злочину важкого захворювання, що перешкоджає його утриманню під вартою і засвідченого медичним висновком, винесеним за результатами медичного огляду.

 

Відповідно до статті 9 КПК РФ в ході кримінального судочинства забороняються здійснення дій та прийняття рішень, що принижують честь учасника кримінального судочинства, а також поводження, що принижує його людську гідність чи створює небезпеку для його життя і здоров'я. Ніхто з учасників кримінального судочинства не може піддаватися насильству, катуванням, іншому жорстокому або такому, що принижує людську гідність, поводженню.

 

Крім цього Валерія Лутковська нагадала, що порушення судами норм Конвенції про захист прав людини та основних свобод, зокрема п. 3 ст. 5, яка гарантує кожному заарештованому чи затриманому за підозрою у скоєнні злочину захист від свавільного або необґрунтованого позбавлення волі, вже створило негативну практику Європейського суду з прав людини щодо, зокрема, Російської Федерації.

 

Раніше омбудсмен відкрила провадження в інтересах народного депутата України Надії Савченко.

 

Сьогодні, 9 січня, чотирнадцять міністрів закордонних справ ЄС і французький посол в Брюсселі (Бельгія) провели акцію з вимогою звільнити Надію Савченко (на фото), повідомляє Українська служба ВВС із посиланням на AFP. Міністри взяли в руки її фото із закликом звільнити «незаконно викрадену українську льотчицю». Акція відбулася в Брюсселі, на полях засідання Ради ЄС з питань закордонних справ.

 

 

 

Нагадаємо, голодує українська льотчиця 59-й день. Вона заявляє, що відмовлятиметься від їжі, доки суд не змінить їй запобіжний захід. Суд за її скаргою на утримання під вартою відбудеться у Москві 10 лютого.

 

Адвокати народного депутата, делегата Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надії Савченко подали заяву в Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) із проханням терміново прийняти «попередні заходи» для розгляду її справи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду