Надія Савченко голодує 59 день - адвокати просять Європейський суд терміново розглянути її справу

Надія Савченко голодує 59 день - адвокати просять Європейський суд терміново розглянути її справу

9 Лютого 2015
3971

Надія Савченко голодує 59 день - адвокати просять Європейський суд терміново розглянути її справу

3971
Надія Савченко голодує 59 день - адвокати просять Європейський суд терміново розглянути її справу
Надія Савченко голодує 59 день - адвокати просять Європейський суд терміново розглянути її справу

Адвокати народного депутата, делегата Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надії Савченко подали заяву в Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) із проханням терміново прийняти «попередні заходи» для розгляду її справи. Відповідний документ, датований 9 лютого 2015 року, її адвокат Марк Фейгін опублікував у своєму Facebook, повідомляє «Українська правда».

 

У заяві наголошується, що є загрози здоров'ю і життю Надії Савченко, ув'язненої за звинуваченням у загибелі російських журналістів у СІЗО «Матроська тиша» у Москві, яка голодує станом на 9 лютого вже 59-й день.

 

Заява стосується Правила 39 Регламенту ЄСПЛ, яке мовить, зокрема: «На прохання сторони у справі чи будь-якої іншої зацікавленої особи, або зі своєї ініціативи Палата чи, у відповідних випадках, її голова може вказати сторонам на попередні заходи, які, на думку Палати, слід вжити в інтересах сторін чи належного здійснення розслідування, що проводиться».

 

Повідомлення про такі заходи направляється Комітету міністрів. «Палата може запросити у сторін інформацію з будь-якого питання, пов'язаного з виконанням будь-якого зазначеного попереднього заходу», - йдеться в цьому пункті Регламенту.

 

Попередні заходи застосовуються Судом відносно відповідача - Високої Договірної Сторони - і означають, що вона має утриматися від дії, яка могла б завдати шкоди розгляду в Суді скарги заявника.

 

 

Нагадаємо, депутати Європардламенто розпочали голодування на підтримку Надії Савченко. Як писала «Детектор медіа», першим акцію розпочав депутат з Литви Пятрас Ауштрявічюс. До нього приєдналися колеги з Іспанії, Польщі та Чехії. 6 лютого почала голодування європарламентар з Чехії Міхаела Шойдрова. Пізніше до ініціативи приєднаються євродепутати від Литви, ліберал Антанас Гуога і консерватор Ґабріелюс Ландсберґіс, члени Європарламенту від Іспанії, Польщі та Чехії Беатрис Бастеречеа, Юлія Пітера, Павло Свобода та інші.

 

Голодування української льотчиці Надії Савченко у СІЗО триває 59 днів, і вона заявляє, що не збирається його припиняти, поки суд не змінить їй запобіжний захід. Суд за її скаргою на утримання під вартою відбудеться у Москві 10 лютого.

 

28 січня Парламентська асамблея Ради Європи постановила звільнити Надію Савченко протягом 24 годин та повернути її до України або передати третій стороні. Глава комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков заявив, що  російська сторона відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Надії Савченко чи свою обіцянку про її відвідування представниками ПАРЄ. Спікер Державної думи РФ Сергій Наришкін заявив, що вважає неприпустимим її звільнення під «тиском» ПАРЄ.

 

29 січня Надію Савченко перевели до медсанчастини у СІЗО «Матроська тиша». Того ж дня генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд пообіцяв зробити усе можливе для її звільнення. 30 січня Уповноважена з прав людини в Російській Федерації Ела Памфілова відвідала Надію Савченко в московському СІЗО №1 «Матроська тиша» і умовляла її припинити голодування.

 

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України.   

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3971
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду