Надія Савченко заявляє, що голодуватиме «до кінця», якщо суд не змінить їй запобіжний захід

Надія Савченко заявляє, що голодуватиме «до кінця», якщо суд не змінить їй запобіжний захід

4 Лютого 2015
2984

Надія Савченко заявляє, що голодуватиме «до кінця», якщо суд не змінить їй запобіжний захід

2984
Надія Савченко заявляє, що голодуватиме «до кінця», якщо суд не змінить їй запобіжний захід
Надія Савченко заявляє, що голодуватиме «до кінця», якщо суд не змінить їй запобіжний захід

Голодування української льотчиці Надії Савченко у СІЗО триває 54 дні, і вона не збирається його припиняти, поки суд не змінить їй запобіжний захід. Про це повідомляє видання «Открытая Россия», яке взяло інтерв'ю у Надії Савченко у московському СІЗО «Матроська тиша», куди громадянку України перевели через різку втрату ваги.

 

Журналістка Зоя Свєтова запитала, чи буде продовжувати українська льотчиця голодування, яке було розпочато 13 грудня 2014 року, адже раніше повідомлялося, що звинувачена у загибелі російських журналістів українка голодуватиме до 26 січня. У цей день відкрилось засідання Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка надала Надії Савченко дипломатичний імунітет.

 

«Фізично я відчуваю себе нормально. Морально - фігово. Як інакше людина може відчувати себе у в'язниці? В Україні рабами не народжуються... Я говорила, що буду голодувати доти, поки не закінчиться вся ця маячня. Існує алібі, що доводить мою невинуватість. Я не вбивала російських журналістів. Я ніколи не стріляю в людей без зброї», - сказала Надія Савченко.

 

Вона також заявила, що припинить голодування, якщо російський суд змінить запобіжний захід на домашній арешт. Як повідомляла «Детектор медіа», 10 лютого Басманний районний суд Москви розгляне клопотання слідства про подовження терміну утримання під вартою народного депутата України, делегата ПАРЄ Надії Савченко.

 

Нагадаємо, 28 січня Парламентська асамблея Ради Європи постановила звільнити Надію Савченко протягом 24 годин та повернути її до України або передати третій стороні. Глава комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков заявив, що  російська сторона відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Надії Савченко чи свою обіцянку про її відвідування представниками ПАРЄ. Спікер Державної думи РФ Сергій Наришкін заявив, що вважає неприпустимим її звільнення під «тиском» ПАРЄ.

 

«Я схиляюся перед Нельсоном Манделою і поважаю Ходорковського. Вони сиділи, чекали і доводили свою невинність. У російської делегації в ПАРЄ був хороший вихід із ситуації: погодитися випустити мене з-під варти в обмін на збереження російської делегації в ПАРЄ. Не вийшло», - сказала Надія Савченко.

 

 Вона також повідомила, що ніяких слідчих дій з нею наразі не проводиться.

 

«Я вже й забула, як виглядає слідчий. З Нового року він мене ще не відвідував. Я вже восьмий місяць під слідством. Експертиза моєї військової форми досі не проведена. З усім цим треба зав'язувати: або за законом, або політично... Мені було б простіше померти в бою на Україні, ніж сидіти у в'язниці в Росії. Заради чого мені жити в російській в'язниці 25 років?.. Я була на двох війнах і готова померти в ім'я справедливості. Ваш прем'єр Медведєв сказав, що якщо відрубають систему SWIFT, то Росія готова на всякі заходи. Я теж готова на всякі заходи. Я тримаю себе силою волі. Я піду до кінця», - заявила українська льотчиця.

 

Вона також зазначила, що не дозволить годувати себе примусово. «Я напишу заяву головному лікарю та начальнику СІЗО, що буду розглядати примусове годування як тортури. Я помру тоді», - сказала Надія Савченко.

 

Водночас депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс написав у своєму Twitter, що оголошує голодування на знак протесту проти незаконного ув'язнення в Росії Надії Савченко.

 

Нагадаємо, 29 січня Надію Савченко перевели до медсанчастини у СІЗО «Матроська тиша». Того ж дня генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд пообіцяв зробити усе можливе для її звільнення. 30 січня Уповноважена з прав людини в Російській Федерації Ела Памфілова відвідала Надію Савченко в московському СІЗО №1 «Матроська тиша» і умовляла її припинити голодування.

 

 У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України.   

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2984
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду