Передвиборна агітація – тільки після реєстрації в ЦВК та відкриття рахунків виборчого фонду

17 Серпня 2007
4273
17 Серпня 2007
14:16

Передвиборна агітація – тільки після реєстрації в ЦВК та відкриття рахунків виборчого фонду

4273
Другий висновок Незалежної експертної ради з діяльності мас-медіа під час виборів – про початок передвиборної агітації.
Передвиборна агітація – тільки після реєстрації в ЦВК та відкриття рахунків виборчого фонду

«ТК» продовжує публікувати висновки Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів. Перший і третій висновки стосувалися рекламних роликів «Пророцтво Нострадамуса» і «Пророцтво Ванги», які були розглянуті за запитом каналу «1+1». Другий висновок експертної ради підготовлено на запит Незалежної асоціації телерадіомовників і стосується дати початку ведення передвиборної агітації.

 

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас медіа під час виборів

Експертний висновок № 2

Про початок передвиборної агітації

16 серпня 2007 року

 

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів отримала запит від Незалежної асоціації телерадіомовників з проханням дати відповідь, з якої дати розпочинається ведення передвиборної агітації.

 

Частина перша статті 66 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначає передвиборну агітацію як діяльність з метою спонукання виборців голосувати «за» або «проти» певного суб’єкта виборчого процесу. Отже, мова про передвиборну агітацію може йти лише після появи суб’єкта виборчого процесу, яким згідно із статтею 12 цього ж закону є партія (блок), що висунула кандидатів у народні депутати.

 

Закон пов’язує настання моменту, з якого партія (блок) – суб’єкт виборчого процесу має право почати передвиборну агітацію, з двома фактами. Перший факт  це прийняття центральною виборчою комісією України рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку) (частина перша статті 65 Закону України «про вибори народних депутатів України» встановлює, що «партія (блок), кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з моменту прийняття центральною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку)»).

 

Другий факт – це формування виборчого фонду партії (блоку), і призначення його розпорядників (частина шоста статті 66 цього ж закону забороняє використовувати кошти для передвиборної агітації з інших джерел, окрім коштів державного бюджету України, виділених для цих цілей, та коштів виборчих фондів партій (блоків), а частина десята статті 69 забороняє телерадіоорганізаціям надавати ефірний час партії (блоку) без укладення угоди з розпорядником поточного рахунку виборчого фонду та надходження коштів з виборчого фонду).

 

Таким чином, незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів вважає, що:

 

1. Поширення політичної реклами політичних партій (блоків) як комерційної реклами має припинятися з моменту прийняття рішення про висунення відповідною партією (блоком) кандидатів у депутати, тобто з моменту оголошення позитивних підсумків голосування на з’їзді (зборах, конференції), проведених відповідно до вимог статті 57 Закону України «Про вибори народних депутатів України»;

 

2. Поширення політичної реклами фізичних осіб – членів політичних партій без зазначення їх партійної приналежності як комерційної реклами або як оголошень фізичних осіб, має припинятися з моменту їх реєстрації Центральною виборчою комісією України як кандидатів у депутати;

 

3. Політична партія (блок) має право розпочинати ведення передвиборної агітації лише після настання двох подій: реєстрації її кандидатів Центральною виборчою комісією та відкриття рахунків виборчого фонду.

 

Секретар Незалежної експертної ради p питань діяльності мас медіа під час виборів Катерина Котенко

 

Члени ради, які підтримали рішення:

Ольга Большакова

Валерій Іванов

Тетяна Котюжинська

Наталя Лигачова

Катерина М’ясникова

Павло Моїсеєв

Ігор Розкладай

Василь Самохвалов

Вікторія Сюмар

Тарас Шевченко

 

Від «ТК»: Нагадаємо, що Незалежна експертна рада з діяльності мас-медіа під час виборів почала працювати 8 серпня цього року. До її складу увійшли:

Тарас Шевченко, голова – директор Інституту Медіа Права;

Катерина Котенко, секретар – виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету;

Ольга Большакова – директор Східноєвропейського інституту проблем медіа;

Віталій Замніус – директор програми «Засоби масової інформації» Міжнародного фонду «Відродження»;

Валерій Іванов – президент Академії української преси;

Костянтин Квурт – голова правління «Інтерньюз-Україна»;

Тетяна Котюжинська – президент Асоціації медіа-юристів;

Наталія Лигачова – голова правління ГО «Детектор медіа»;

Павло Моїсеєв – директор з правових питань «Інтерньюз-Україна»;

Катерина М’ясникова – виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників;

Оксана Полюга – представник офісу координатора проектів ОБСЄ (має дорадчий голос);

Ігор Розкладай – юрист Інституту Медіа Права;

Василь Самохвалов – директор з розвитку ГО «Центр суспільних медіа»;

Вікторія Сюмар – директор Інституту масової інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4273
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду