27 травня – конференція щодо стану свободи слова у ЗМІ Черкащини

26 Травня 2011
12690
26 Травня 2011
13:32

27 травня – конференція щодо стану свободи слова у ЗМІ Черкащини

12690
27 травня –  конференція щодо стану свободи слова у ЗМІ Черкащини

27 травня 2011 р. об 11.00 у приміщенні Національної спілки журналістів України за адресою: м.Київ, вул. Хрещатик, 27а відбудеться прес-конференція з приводу системного знищення свободи слова, переслідування журналістів та закриття незалежних ЗМІ на Черкащині.

 

Протягом лише останнього року стан свободи слова на Черкащині істотно погіршився. Відновилися системні та масові порушення прав та свобод журналістів та ЗМІ, звільнення та судові переслідування керівників ЗМІ та журналістів, що мають власну точку зору та критично оцінюють діяльність влади, закриття незалежних ЗМІ, судовий та економічний тиск на медіа.

 

18 травня 2011 року о 9.00 оператором «Воля» було припинено трансляцію популярного черкаського незалежного телеканалу «Антена-плюс». Відключення відбулося всупереч чинній ліцензії на мовлення телерадіокомпанії «Антена-плюс».

Наразі трансляцію телеканалу «Антена-плюс» в аналоговій мережі, якою користується переважна більшість черкащан, істотна частка яких є представниками соціально незахищених верств населення, не поновлена. Адміністрація телеканалу зробила всі можливі кроки для поновлення трансляції. Також директор телеканалу «Антена-плюс» звернувся до прокурора Черкаської області із заявою на протиправні дії провайдера програмної послуги. Представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення у Черкаській області Олексій Чернишев у телефонній розмові з керівником телеканалу фактично відмовився втручатися в ситуацію. Це і зрозуміло, адже пан Чернишев, як нам стало відомо, отримав пряме доручення від голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба будь-що закрити незалежний телеканал. Таким чином, представник Нацради у Черкській області навіть не намагається виконувати вимоги Закону «Про », а є його першим порушником. «Антена» звернулася із заявами до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, народних депутатів України, Президента України, Антимоно­польного комітету України.


Протягом багатьох років ЗМІ, об'єднані назвою «Антена», залишалися вільними та критично налаштованими по відношенню до будь-якої влади. В 2009 році стався замах на життя журналістів «Антени» Валерія Воротника та Володимира Мамалиги, розслідування якого саботувалося за президентства як Ющенка, так і Януковича.
Десятки судових позовів від чиновників та депутатів місцевих рад, намагання протизаконно виселити з приміщення редакцію газети «Антена» та вказівки місцевим органам прокуратури всіляко дестабілізувати діяльність медіагрупи, намагання всупереч умовам довгострокового договору оренди виселити редакцію з приміщення, спроби рейдерського захоплення ЗМІ, тиск та погрози з боку місцевих можновладців та силових структур, тиск на провайдерів та операторів кабельних мереж із вимогою припинити трансляцію телеканалу, погрози рекламодавцям та розповсюджувачам преси - ось лише деякі чинники нової інформаційної політики в області.

 

Журналісти газети «Антена» на початку березня цього року на знак протесту проти відсутності реагування з боку влади на їхні численні звернення, постійного економічного, юридичного та морального тиску оголосили безстроковий страйк та припинили випуск газети. Телеканал та інтернет-сайт продовжували працювати попри постійні утиски.

Надумку організаторів заходу, вищеназвані події свідчать про свідомий тиск на незалежні засоби масової інформації та на їхніх працівників, що попри намагання чинної місцевої влади зберегли свою незалежність та продовжували виконувати свій професійний обов'язок.

 

Ситуація з «Антеною» - не виняток для Черкащини. Звільнені протягом останнього року: редакція комунальної газети «Вісник Городищини» у повному складі, генеральний директор ОДТРК «Рось» Михайло Калініченко, головні редактори комунальної обласної газети «Нова доба» Сергій Томіленко та комунальної газети «Місто» Борис Юхно, відбуваються постійні залякування та переслідування керівників та журналістів районних газет.
Журналісти та керівники засобів масової інформації, яких переслідує влада, не бачать іншого виходу, як звернутися по допомогу до міжнародної спільноти. Адже є ще країни, для яких ідеали демократії мають високу цінність.

 

Контакті телефони:

Директор ТРК «Антена-плюс» Володимир Мамалига тел. (0472) 56-14-03, e-mail mamalyga.v@gmail.com


Журналіст медіагрупи «Антена» Михайло Калініченко (050) 464-02-55

Головний редактор газети «Антенна» Валерій Воротнік (0472) 56-46-03

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12690
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду