9 березня на Першому каналі – низка стрічок, присвячених Тарасу Шевченку

5 Березня 2009
11944
5 Березня 2009
11:16

9 березня на Першому каналі – низка стрічок, присвячених Тарасу Шевченку

11944
9 березня на Першому каналі – низка стрічок, присвячених Тарасу Шевченку
9 березня Перший національний із нагоди 195-ліття з дня народження Тараса Шевченка транслюватиме низку програм, присвячених життю і творчості визначного українського поета, художника та громадського діяча.
 
О 15.50 Перший національний презентуватиме новий документальний фільм про Шевченка «Дві долі». Ця науково-пізнавальна стрічка дає глядачам можливість ознайомитись детально із мангишлацьким періодом життя поета. У квітні 1850 року Шевченка вдруге заарештували і після піврічного ув'язнення його перевели у Новопетровський береговий форт, на півострів Мангишлак.
 
Значну роль у відтворенні тогочасних подій відіграв Есбол Умірбаєв – казахський вчитель, який створив музей поета на Мангишлаку у Форту Шевченка. Глядачі побачать, як сплелися долі Шевченка й Умірбаєва, як змінилося життя казаха після знайомства з творчістю поета у пустелі, коли він зрозумів, що Шевченко як культурний діяч належить не тільки українському народу, але й казахському.
 
Окрім цього, об 11.40 до уваги глядачів - художньо-просвітницький фільм «Тарас Шевченко. Заповіт», знятий за участю Міністерства освіти, ТВО «Фест – Земля», Українського фонду культури та кіностудії ім. Довженка. Стрічка складається з трьох серій: «Давно те дiялось колись» (в ефірі об 11.40), «Менi тринадцятий минало» (в ефірі о 12.15), «У Вiльнi, городi преславнiм» (в ефірі о 12.55).
 
Режисер фільму Станіслав Клименко.
 
Актори: Богдан Ступка, Андрій Кульбачний, Ярослав Попадюк, Олена Іллєнко, Олександр Герелес, Олексій Дронников, Мар'ян Бурак, Олександр Белина, Петро Бенюк, Василь Литвин, Юрій Мисенков, Олена Семенюк, Марина Могилевська, Олена Кушніренко, Валерій Наконечний.
 
Наступна стрічка про українського митця - художній фільм «Тарас Шевченко» о 13.50, висвітлює окремі епізоди із життя поета, коли цар Микола І вислав його за у прикаспійський форт без права писати й малювати. Стрічка знята у 1951 році й здобула Державну премію СРСР та премію Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах
 
Режисер: І. Савченко.
 
В ролях: С.Бондарчук, М.Бернес, Л.Кміт, М.Кузнецов, Л.Масоха, Д.Мілютенко, М.Названов, І.Переверзев, Е.Самойлов, М.Трояновський, Н.Ужвій, А. Хвиля, А.Чемодуров, В.Честноков, П.Шпрингфельд, Н. Тимофеєв, Г.Юра, А.Консовский, Н.Гринько, Л.Файзієв.
 
У нічний час Перший національний презентує телефільм-виставу «Капітанша» за мотивами однойменної повісті Шевченка.
 
Режисер: Борис Квашньов.
 
У ролях: Б. Ступка, О. Блинникова, В. Волков, О. Бєліна та ін.
 
Джерело інформації: Перший національний        
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Джерело інформації: Перший національний
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11944
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду