Із 7 по 25 липня в Києві працюватиме Міжнародна літня школа Медіа-права

22 Квітня 2008
9312
22 Квітня 2008
15:40

Із 7 по 25 липня в Києві працюватиме Міжнародна літня школа Медіа-права

9312
Із 7 по 25 липня в Києві працюватиме Міжнародна літня школа Медіа-права
Із 7 по 25 липня в Києві працюватиме Міжнародна літня школа Медіа-права, організована Інститутом Медіа-права за підтримки Міжнародної громадської організації «Міжнародна підтримка ЗМІ» (Данія). Літня школа працюватиме в офісі Інтерньюз-Україна (Київ, Ризька 15).
 
Міжнародна літня школа медіа-права – це інтенсивний навчальний курс для юристів з питань забезпечення свободи слова й свободи інформації, захисту честі, гідності й ділової репутації, діяльності засобів масової інформації, регулювання телерадіомовлення, регулювання інших питань діяльності мас-медіа. У рамках Літньої школи основна увага приділятиметься міжнародним й європейським стандартам у сфері медіа-права, зокрема, Європейській конвенції про захист прав людини й основних свобод і практиці Європейського суду з прав людини. Також розглядатиметься система захисту прав людини ООН, стандарти міжнародної організації «Артикль 19», законодавство України й інших країн.
 
Взяти участь у роботі школи можуть юристи, робота яких пов'язана з питаннями волі слова, свободи інформації чи медіа-права. Це можуть бути юристи мас-медіа, громадських організацій, органів влади, адвокати. Також заявки приймаються від студентів старших курсів і випускників, зацікавлених у тематиці Літньої школи. Учнями Літньої школи можуть бути громадяни України, Бєларусі, Молдови, Росії, а також громадяни країн Південного Кавказу й Середньої Азії. Заняття вестимуться російською.
 
Навчальний курс включатиме такі теми:
 
  • свобода вираження поглядів: американський і європейський підходи;
  • Європейська конвенція з прав людини;
  • процедура звернення до Європейського суду з прав людини;
  • практика Європейського суду з прав людини в інформаційних справах;
  • процедура звернення до Комітету ООН з прав людини;
  • позови про захист честі, гідності й ділової репутації (дифамація);
  • звільнення від відповідальності за дифамацію;
  • право на інформацію, доступ до інформації;
  • захист приватного життя;
  • право на захист журналістських джерел;
  • особливості регулювання друкованих й електронних ЗМІ;
  • ліцензування каналів мовлення;
  • європейські стандарти суспільного телерадіомовлення;
  • професійні спілки й саморегулювання журналістів;
  • особливості регулювання Інтернет;
  • законодавство про захист суспільної моралі;
  • особливості діяльності ЗМІ в передвиборний період.
 
В 2005 році Інститут Медіа-права провів Літню школу медіа-права для українських юристів, а в 2006 й 2007 роках, розширивши рамки проекту до статусу міжнародного – також для юристів Бєларусі, Молдови, Росії, країн Південного Кавказу й Середньої Азії. З детальними програмами цих шкіл можна ознайомитися на сайті http://www.medialaw.kiev.ua . Програма літньої школи в 2008 році буде подібна до програми 2007 року. 
 
 
 
Заняття вестимуть українські й закордонні експерти. Так, у попередні роки заняття проводили Дмитро Третьяков (юрист Європейського суду по правах людини (Страсбург), Федеріка Прина (АРТИКЛЬ 19 (Лондон), Андрій Ріхтер (директор Інституту проблем інформаційного права (Москва), Віктор Монахов(директор проекту «Стратегічний судовий захист» АНО «ЮРИКС» (Москва), кандидат юридичних наук, професор), Віталій Шевченко (Голова Національної ради України з питань телебачення й радіомовлення), Станіслав Шевчук (кандидат юридичних наук, радник по юридичних питаннях, директор юридичних програм Координатора проектів ОБСЄ в Україні), Іван Лозовий, (директор Amber Global Consulting)і інші експерти. В 2008 році Літня школа проводиться в співробітництві з Міжнародною організацією Артикль 19, експерти якої висвітлюватимуть частину питань навчальної програми.
 
Програма розрахована на інтенсивне навчання, по закінченні якого учні одержать Дипломи. Учні повинні відвідувати всі заняття й не зможуть поєднувати навчання з роботою. У випадку відвідування менш 80% занять учень буде відрахований.
 
Для участі в конкурсі необхідно відправити заповнену анкету за адресою: edu@medialaw.kiev.ua Всі листи повинні мати позначку: «Літня школа». Крім анкети Інститут Медіа Права також повинен одержати 2 рекомендації. Правила відправлення рекомендацій зазначені в анкеті.
 
Електронна версія анкети доступна на веб-сайте http://www.medialaw.kiev.ua. Документи повинні бути отримані Інститутом Медіа Права до 22 травня 2008 року (включно). За результатами конкурсу буде відібрано 20 учнів. Про результати відбору організатори повідомлять кандидатам 28 травня 2008 року. У випадку виникнення питань Ви можете звернутися в Інститут Медіа Права за допомогою електронної пошти edu@medialaw.kiev.ua чи телефоном (+38044) 492 9619.
 

Умови участі в Літній школі. Організатори забезпечують проживання й часткове харчування (обід і кофе-брейки) учнів Літньої школи. Всі учні одержать навчальну літературу. Фінансування транспортних витрат не надається. Реєстраційний збір за участь у Літній школі становить 20 EURO, що вноситься в перший день занять. Додатково (поза конкурсом) Інститут Медіа Права розгляне заявки від кандидатів, готових покрити витрати на навчання самостійно. Вартість витрат на один учня (без проживання) 400 EURO.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9312
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду