Валентина Теличенко та Олексій Подольський оскаржили вирок Пукачу

13 Лютого 2013
4143
13 Лютого 2013
12:14

Валентина Теличенко та Олексій Подольський оскаржили вирок Пукачу

4143
Валентина Теличенко та Олексій Подольський оскаржили вирок Пукачу

Адвокат Мирослави Ґонґадзе Валентина Теличенко подала апеляцію на вирок Печерського районного суду Києва про довічне ув'язнення екс-начальника Департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ України Олексія Пукача за вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе. Про це повідомляє УНІАН.

 

«Скарга стосується лише неповноти встановлення мотивів злочину. Я вважаю, що суд правильно встановив обставини злочину й призначив відповідне покарання», - сказала пані Теличенко.

 

Вона припускає, що апеляцію, найімовірніше, буде розглянуто через 2-3 місяці.

 

За словами, пані Теличенко також свою апеляцію на вирок суду подав потерпілий у справі журналіст Олексій Подольський.

 

Раніше пан Подольський у коментарі «Детектор медіа» зазначав, що має намір оскаржувати саме кваліфікацію злочину: «Щодо злочину проти Ґонґадзе використовується кваліфікація, якої взагалі не існує у кримінальному кодексі - вбивство за злочинним наказом. Такого поняття немає. Також вони застосовують статтю - перевищення службових повноважень. Але в чому перевищення повноважень, якщо таких повноважень не могло бути взагалі! Натомість є стаття, під яку цілком підпадають злочини, скоєні проти мене і проти Ґонґадзе - катування, тобто насильство з метою примусити щось робити або не робити».

 

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 29 січня засудив Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Георгія Ґонґадзе. Пана Пукача позбавлено звання генерал-лейтенанта. Крім того,він зобов'язаний виплатити Мирославі Ґонґадзе 500 тис грн морального відшкодування, а також 100 тис грн журналісту Олексію Подольському.

 

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у Олексія Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: «Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною тут будуть Кучма і Литвин».

 

21 березня 2011 було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства Георгія Ґонґадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

 

13 грудня 2011 Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі.

 

Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми.

 

Сам Леонід Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

 

У грудні 2012 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін розповів журналістам, що розслідування щодо замовників вбивства журналіста проводиться в нових умовах, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані із вступом в силу 21 листопаді нового Кримінального процесуального кодексу.

 

Журналіст зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Георгію Ґонґадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки мама журналіста Леся Ґонґадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду