У Білорусі вдруге заарештували журналіста Gazeta Wyborcza

22 Червня 2012
5652
22 Червня 2012
11:53

У Білорусі вдруге заарештували журналіста Gazeta Wyborcza

5652
Звинувачують за статтею «наклеп на президента»
У Білорусі вдруге заарештували журналіста Gazeta Wyborcza

У Білорусі проти журналіста польського видання Gazeta Wyborcza Анджея Почобута (Andrzej Poczobut) завели кримінальну справу. Його звинувачують за статтею «наклеп на президента». Про це повідомляє «Хартия'97».

 

Підставами для звинувачення стали статті на сайтах charter97.org і «Білоруський партизан». У них журналіст висловлював думку, що Олександр Лукашенко вплинув на результат судової справи про вибух в мінському метро, коли були засуджені до смерті Владислав Ковальов і Дмитро Коновалов.

 

Анджея Почобута заарештували в його будинку. За попередньою інформацією, справу веде слідчий Арсеній Нікольський.

 

У будинку журналіста провели обшук, конфіскували комп'ютери. Потім Почобута повезли на допит, однак він відмовився відповідати на запитання. Після цього журналіста відвезли в Гродненську в'язницю.

 

Анджей Почобут - кореспондент польської «Газети виборчої» в Білорусі. 5 липня 2011-го Ленінський суд Гродно вже засудив журналіста за частиною 1 статті 367 КК (наклеп відносно президента) за його статті і засудив до 3 років позбавлення волі з відстроченням.

 

Тоді журналіста не посадили до в'язниці (хоча він відсидів в СІЗО три місяці до суду) тільки через тиск з боку Заходу, зокрема, Польщі.

 

Захищати Почобут буде адвокат Олександр Бірілєв.

 

Як розповіла дружина журналіста Оксана Почобут «Белсат», зараз йому загрожує до чотирьох років позбавлення волі.

 

 

 

 

«Детектор медіа»

 

Відео - «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду