Парламентських журналістів пустили до ложі преси

26 Квітня 2012
7412
26 Квітня 2012
11:44

Парламентських журналістів пустили до ложі преси

7412
Стець скликає екстрене засідання Комітету з питань свободи слова
Парламентських журналістів пустили до ложі преси

Парламентських журналістів пустили до ложі преси Верховної Ради. Про це повідомляє «Українська правда», чий кореспондент перебуває в парламенті.

 

За повідомленням УНІАН, двері ложі преси відчинили об 11:03.

 

Перед цим спікер Володимир Литвин пообіцяв журналістам передати лідерам фракцій їхню вимогу про допуск до ложі преси.

 

«Під час засідання погоджувальної ради об 11-й годині я ще раз донесу вашу стурбованість до керівників фракцій і спробую переконати змінити формулювання про порядок висвітлення роботи Верховної Ради», - сказав спікер.

 

При цьому він наголосив, що у регламенті про висвітлення діяльності Верховної Ради сказано, що представники ЗМІ допускаються до ложі преси лише під час пленарних засідань.

 

«Зараз пленарних засідань немає. У вас є можливість спілкуватися з кожним з депутатів... Давайте будемо максимально чесними: таких можливостей у журналістів для роботи, як у Верховній Раді, нема у жодних парламентах світу», - сказав Володимир Литвин.

 

Журналісти нагадали, що коли фракція Партії регіонів майже місяць блокувала роботу ВР і пленарні засідання не відбувалися, журналісти допускалися в ложу преси. Крім того, відповідно до графіку роботи парламенту, поточний тиждень є пленарним. У відповідь Володимир Литвин заявив: «У документі написано: "Під час проведення пленарних засідань". А пленарних засідань не відбувається».

 

На зауваження журналістів, що вони мають право, поки народні депутати перебувають у сесійній залі, висвітлювати роботу ВР, спікер відповів: «Я ваші права абсолютно поважаю, але я хочу знайти компроміс між групами, які зайшли у глухий клінч, і знайти порозуміння».

 

«Я вас розумію. Якщо ви не можете вникнути в те, що я говорю, то моє серце, мою душу, ви могли б почути. Повноваження голови Верховної Ради виписані в одній частині - що він веде засідання Верховної Ради. У багатьох випадках вирішують фракції», - додав Володимир Литвин.

 

Тим часом голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Юрій Стець розцінює заборону на допуск журналістів у ложу преси парламенту як наступ на свободу слова, порушення Конституції та 171 статті Кримінального кодексу України.

 

«Це порушення конституційного права людини на отримання інформації, тут не тільки порушено закон про інформацію, не тільки перешкоджання журналістській діяльності по 171 статті, тут порушення прав людини», - заявив він у коментарі УНІАН, додавши, що для тих, хто приймав рішення про обмеження прав журналістів, можуть бути правові наслідки.

 

«Що б не відбувалось у Верховній Раді - журналісти мають право прийти і виконувати свою роботу», - наголосив голова комітету.

 

Він розповів, що звертався до голови Верховної Ради Володимира Литвина з вимогою пустити журналістів в ложу преси парламенту.

 

Юрій Стець також вирішив скликати екстрене засідання комітету через події у ВР. «Зараз я видзвонюю депутатів, які входять в комітет, для того, щоб вони зібрались у кулуарах на проведення екстреного засідання комітету, тому що це випадок, якого я не пам'ятаю за часів Незалежності України», - зазначив він.

 

Нагадаємо, зранку 26 квітня парламентських журналістів не пускали до ложі преси - вхід було зачинено на ключ. Відповідне розпорядження віддав голова Верховної Ради Володимир Литвин на прохання лідерів проурядових фракцій і депутатських груп (Партії регіонів, Народної партії, КПУ, «Реформи заради майбутнього»).

 

Як відомо, трибуна парламенту заблокована з 24 квітня представниками опозиції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7412
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду