«КіноЛев» – 2011 подарував Львову вулицю Трюффо

30 Серпня 2011
16136
30 Серпня 2011
13:02

«КіноЛев» – 2011 подарував Львову вулицю Трюффо

16136
«КіноЛев» – 2011 подарував Львову вулицю Трюффо

Львівська вулиця імені Інвара Бергмана та Федеріко Фелліні відтепер носить ще й ім`я Франсуа Трюффо - таким урочистим дойменуванням завершився 6-й фестиваль незалежного кіно «КіноЛев», що пройшов з 21 по 24 серпня у Львові.

 

Патроном фестиваль цього річ став Франсуа Трюффо, ретроспективу якого було показано трьом тисячам глядачів фестивалю за підтримки Французького альянсу у Львові, який допоміг з українським перекладом.

 

Наскрізною темою цьогорічного «КіноЛева» стала «Кіно та пропаганда»: в основну програму увійшли картини Дзиги Вертова, Лені Ріфеншталь, Файта Гарлана тощо. Кожна тема, такі, зокрема, як фашизм, комунізм, расова та національна нетерпимість були представлені стрічками режисерів, яких історія розвела по різні боки барикад. Так, стрічку Лені Ріфеншталь «Тріумф волі» було поєднано із «Великим диктатором» Чарлі Чапліна, показавши, як страшне можна зробити смішним. Підсумком «КіноЛева» стала дискусія «Кіно, мистецтво чи пропаганда?», де завзято сперечалися публіцист Володимир Павлів, професор Борис Потятиник, куратор мистецьких проектів Богдан Шумилович, доктор філософії Андрій Бондаренко, російський кінокритик Діляра Тасбулатова та іспанський кінопродюсер Антоні Солє.

 

«Я в десять років мріяв стати кінорежисером і писав великий кіносценарій, звичайно, про війну, - розповідає львівський майстер художнього скла і засновник проекту «КіноЛев» Олесь Дзиндра, - а коли мені стало п`ятдесят, познайомився з кінорежисером Михайлом Іллєнком і зрозумів, що вже не зможу без того, аби підтримувати кіно. І давні кінематографічні традиції мого рідного міста спонукають мне до того, аби продовжувати це починання».

 

У день українського кіно, приурочений до Дня Незалежності України, вийшла велика програма, куди увійшли фільми Марини Вроди, володарки цьогорічної «Золотої пальмової гілки» Канн, Анатолія Лавренішина, Степана Коваля, Олександра Шмигуна, Івана Канівця, Тараса Ткаченка та велика програма студентського кіно.

 

«КіноЛев стає повноцінним організмом зі своїми традиціями та публікою, - розповідає куратор фестивалю, режисер Тарас Ткаченко. - Відчувається, що «КіноЛев» впевнено перетворюється на головну презентаційну площадку для студентських кіно робіт в Україні. Цього року ми продемонстрували глядачам навіть роботи першокурсників, і це надзвичайно важливо - вчасно дати молодим режисерам побачити свої доробки з великого екрану».

 

Цього року «КіноЛев» відмовився від конкурсу, проте вирішив відзначити декілька робіт режисерів-початківців: документальний фільм «Соло на урні з оркестром»Василя Балабана (Київ), анімаційний фільм «Жив був чоловік. Звали його Кузнєцов»Миколи Гусейнова (Донецьк), та ігрову стрічку «Остання крапля» Ірини Устеленцевої (Київ). Спеціальна відзнака фестиваля дісталася Ірині Ухач (Львів), стрічка «Хліб наш насущний». Приз за найкращий кінопереклад отримала Ярина Тарасюк за переклад стрічки Франсуа Трюффо «Американська ніч».

 

Марія Старожицька, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16136
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду