Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі заявила про неприпустимість цензури

11 Травня 2010
16184
11 Травня 2010
12:08

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі заявила про неприпустимість цензури

16184
Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі заявила про неприпустимість цензури

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі висловлює занепокоєння ситуацією, яка складається в українському інформаційному просторі, і звертає увагу на те, що в Україні дедалі частіше порушуються професійні права журналістів. Про це ідеться в заяві комісії, яка надійшла на адресу «Детектор медіа».

 

Зокрема, в заяві комісії ідеться про те, що про тиск влади або запровадження нових форм обмеження журналістської діяльності заявили журналісти трьох національних телеканалів «1+1», СТБ і ТВі, згадано про факти фізичного перешкоджання журналістській діяльності кореспондента СТБ з боку службовця Київської міської державної адміністрації, а також бездіяльність органів влади під час роботи знімальної групи Нового каналу.

 

Також комісія звертає увагу, що обмеження журналістських прав суперечить статті 15 Конституції України, яка забороняє цензуру, та статті 45-1 Закону України «Про інформацію». Остання забороняє втручання у формах, не передбачених законодавством України або договором, укладеним між засновником і редакцією ЗМІ, у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом інформації, що поширюється, з боку засновників засобів масової інформації, органів державної влади або органів місцевого самоврядування, посадових осіб цих органів, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно значимої інформації, накладення заборони на показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати органи державної влади чи органи місцевого самоврядування або їх посадових осіб.

 

«Національна комісія наголошує, що ганебна практика втручання у діяльність українських медіа, табуювання тем, примусової самоцензури ЗМІ є неприпустимою і завжди буде гальмом на шляху успішних суспільних перетворень. Не витримує критики виправдання актів цензурування риторикою про особливості редакційної політики», - ідеться в заяві.  

 

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі закликає медіавласників та топ-менеджмент не використовувати маніпуляційні технології, не втягувати журналістів у політичну боротьбу і не руйнувати професію, а також неухильно дотримуватися редакційних статутів. Закликаємо журналістів активніше використовувати механізми колективного захисту своїх професійних прав, зокрема за допомогою профспілок.

 

З урахуванням зазначеного Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі вимагає від органів державної влади:

 

1) забезпечити дієву незалежність державного регулятора у сфері телерадіомовлення;

 

2) забезпечити вільний доступ та участь журналістів у заходах за участі вищого керівництва держави;

 

3) виконати положення Регламенту Верховної Ради України щодо очолювання представником опозиції комітету з питань захисту свободи слова, як важливого механізму парламентського контролю у цій сфері;

 

4) терміново провести реформу медійного законодавства з метою:

 

- перетворення державного телебачення та радіомовлення на канали суспільного мовлення, а також приведення законодавство про телерадіомовлення у відповідність до Конституції України і міжнародних стандартів;

 

- забезпечення прозорості медіа власності;

 

- реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ;

 

5) зняти обмежувальний гриф з наказу МВС №88 від 23.03.2010 "Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації" та забезпечити його поширення.

 

Повний текст заяви можна прочитати тут.

 

«Детектор медіа»

 

Довідка:

 

Національна комісія з утвердження  свободи слова  та розвитку інформаційної  галузі - експертний орган, який об'єднує фахівців комунікаційної сфери і діє на засадах самоврядності і саморегулювання, з метою подальшого впровадження в Україні європейських медійних стандартів. До 2 квітня 2010 року Національна комісія діяла як консультативно-дорадчий орган при президентові України.

 

На засіданні Нацкомісії, що відбулося 20 квітня 2010 року, члени організації вирішили продовжити роботу як незалежне медіа експертне об'єднання.  

 

Серед провідних завдань  Національної комісії - сприяння процесу  створення системи суспільних медіа, впровадження цифрового телебачення та інших новітніх інформаційних технологій, розвиток українського сегменту мережі Інтернет, вдосконалення системи підготовки та перепідготовки журналістських кадрів, а також реформування державних та комунальних ЗМІ.   

 

Експерти  Нацкомісії здійснюють моніторинг, підготовку й оприлюднення проектів та пропозицій щодо виконання зобов'язань  України, які випливають з її членства в  таких міжнародних  організаціях, як Рада Європи, ОБСЄ та інші, в частині забезпечення ефективного функціонування відповідних інститутів, що гарантують демократію, принципи свободи слова та розвиток засобів масової інформації, а також виконання відповідних угод в рамках співпраці «Україна - Європейський Союз».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16184
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Resto
5104 дн. тому
Скоро мы увидим новое лицо УТ-1, там красиво работает группа кремлевцев-интеровцов
Немає свободи пересування
5104 дн. тому
В Україні не лише ОБМЕЖЕННЯ СВОБОДИ СЛОВА, але і СВОБОДИ ПЕРЕСУВАННЯ. У Львові на 9 травня (доречі, день міста) з 6 по 10 годину було перкрито центральний проспект Свободи кількома кордонами міліції. міліціянти випускали з дому, однак не впускали назад. А щоб перейти Проспект, необхідно було обходити близько 2 км. Запускали за спецперепустками від обласної адміністрації (восновному членів компартії та партії регіонів). Все, аби центром Львоа проїхав БТР в супрводі "голубої" влади та 20 ветеранів ? кількасот НКВДистів, комуністів та регіоналів з Південного ринку (вотчина нардепа Писарчука). Марш "освободітелів" порожнім центром Львова 9 травня тут: http://www.youtube.com/watch?v=9IBgXC1gynQ
Микола
5104 дн. тому
ЖАЛЬ.БРЕХНЯ ЗНОВУ ВИХОДИТЬ НА ПЕРШИЙ ПЛАН.АЛЕ-БРЕХНЕЮ СВІТ ПРОЙДЕШ,А НАЗАД НЕ ВЕРНЕШСЯ.
левый зритель
5104 дн. тому
Директивы есть, а хто директор? Давай КАРАБАСА!!!
Las vegas
5104 дн. тому
моніторинг свідчить, що владні інститути стають закритішими, а суспільству шляхом запровадження рекомендацій та директив нав’язується сервільний інформаційний дискурс
Крузенштерн
5105 дн. тому
Очнулись на мгновение и снова провалились в дрему.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду