Перший національний більше не перекладатиме російськомовні синхрони в новинах (ОНОВЛЕНО)

2 Квітня 2010
21039
2 Квітня 2010
11:57

Перший національний більше не перекладатиме російськомовні синхрони в новинах (ОНОВЛЕНО)

21039
Перший національний більше не перекладатиме російськомовні синхрони в новинах (ОНОВЛЕНО)

Перший національний припиняє практику перекладу українською російськомовних синхронів у новинах. Цю інформацію ТК підтвердив заступник генерального директора з інформаційного та суспільно-політичного мовлення Олександр Пантелеймонов.

 

«Мова синхронів - це не питання політики, не юридичне питання, не питання мови як такої, навіть не питання зручності. Це питання повноти і об'єктивності інформації, яка надається програмою "Новини". Голос та інтонація коментаторів інколи означають більше, ніж їхні заяви. Ми не можемо позбавляти українського глядача такої важливої складової новин», - такий коментар надіслав Олександр Пантелеймонов через прес-службу каналу.

 

Як повідомляють джерела ТК, припинення перекладу російськомовних синхронів має розпочатись з наступного понеділка.

 

Шеф-редактор і директор ТВО «Новини» Оксана Калитюк сказала, що не готова коментувати зміни, які мають відбутися уже за кілька днів.

 

«Давайте дочекаємось понеділка. Наразі я не готова коментувати», - сказала вона.

 

Практику перекладу російськомовних коментарів українською в новинах Першого національного у 2005 році впровадив Андрій Шевченко, який тоді був віце-президентом НТКУ.

 

Валід Арфуш в інтерв'ю інформаційному агентству УНІАН коментуючи питання з мовою каналу зазначив: «Щодо мови на телеканалі ніяких змін не планується. Але мені дивно, наприклад, чути, як людина дає інтерв`ю російською мовою, а її дублюють українською».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21039
Коментарі
33
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
EURONEWS
5169 дн. тому
НАГАДАЮ "ПЕРЛИ" ЗЛОГО---------- А, что я должен разговаривать на языке страны которая в годы войны помогала фашистам? На языке западенцев которые тысячами драят унитазы полякам, немцам, чехам лишь бы тут страну не поднимать. Так получилось, у меня за спиной три войны, награжден боевыми наградами, свободно владею русским, украинским, английским, фарси. Так получилось. ==================================================== ТУТ КОМЕНТАРІ ЗАЙВІ. ЛЮДИНА ЯКА НЕНАВИДИТЬ ВЛАСНУ КРАЇНУ, ЦЕ НАБАГАТО ГІРШЕ НІЖ МОЛОДЬ З ПИВОМ...ДИСКУСІЯ НЕ ПРО ТЕ БУЛА. А ВАМ МАБУТЬ ТРЕБА ДО РФ ВИЇХАТИ І ДАЛІ ВОЮВАТИ. МОЖЕ ЩЕ ЯКУСЬ МОВУ ЗОМБІ ВИВЧИТЕ. ДО РЕЧІ, НА ЇХ "ВІЛЬНИХ" ФОРУМАХ ВИ "ТАКОГО" НЕ НАЛАБАЄТЕ. ХІБА ЩО ОДИН РАЗ...ХОЧА, ЯК КАЖУТЬ СПРОБА НЕ ПИТКА, ЧИ Я ПОМИЛЯЮСЬ ? Я ДУМАЮ ВИ САМІ ЗГОДОМ ПЕРЕКОНАЄТЕСЬ... АГРЕСІЯ+МАНІЯ СУПЕРГІПЕРДЕРЖАВИ=РФ - ЦЕ ВАШЕ І ПСЕВДОНІМ ВЖЕ ГОТОВИЙ.
Злой
5169 дн. тому
Алло ЕВРОНОВОСТИ! Тебе хочеться спросить? Отвечаю. А, что я должен разговаривать на языке страны которая в годы войны помогала фашистам? На языке предателей которые кинув пацанов под Крутами сбежали за границу, кинули Батурин и дернули спасая свою шкуру? Продают секреты и оружие россиян в Америку, Грызунам, тем самым ослобляя обороноспособность людей с которыми у нас кровные, родственные вековые связи? На языке людей которые ради жажды наживы плюют на людей и грабят страну, подкупают суды и прокуратуру. Или ты забыл, по какой цене начали продовать простую воду, когда рухнули вагоны с фосфором, а в Крыму? На языке страны которая занимает лидирующие места в мире по коррупции, СПИДу, наркомании, туберкулезу? Угробила свои Вооруженные Силы? На языке западенцев которые тысячами драят унитазы полякам, немцам, чехам лишь бы тут страну не поднимать. Это наши что ли умеют работать? Ты думаешь когда пишешь? Ленивое, завистливое, трусливое, пяное поколение уже ходит по улицам с бутылками пива. Мажоры и им подобные безнаказанно сбивают на дорогах людей, гаишники на мерсах с двухэтажными особняками. На языке людей которые продают стратегические объекты инностранцам? Что сами управлять не можем? Хорошо работаем? На языке страны которая даже дороги за 20 лет не может построить? И еще раз утверждаюсь во мнении, насколько вы такие не далекие. Где твоя логика, в каком месте? ПЕРВОЕ! На русском говорить не надо - они убивают, взрывают, топят и т.д. А английский выучи. Язык тех, которые жгли напалмом Вьетнам и Корею, сбросили ядерную бомбу на Японию, Бомбили Югославию и Ирак, топят в крови мирных жителей в Афгане. Устанешь перечислять их "добрые" дела, сколько горя они принесли разным странам и далее гнут свои правила. ВТОРОЕ! Ты только разговариваешь с теми кто знает кучу языков? И заметь ты не стал говорить о языке Пушкина иТолстого, Гагарина и Королева, Жукова и Ватутина. Плисецкой и Улановой, Сахарова и Попова. И ты хочешь, чтобы с тобой о чем-то дисскусии проводили? И ТРЕТЬЕ. Так получилось, у меня за спиной три войны, награжден боевыми наградами, свободно владею русским, украинским, английским, фарси. Так получилось. Поэтому ты не УЧИСЬ, А ДУМАЙ хоть иногда, когда кому-то, что-то пишешь. Удачи!
яна
5169 дн. тому
А мене субтитри виручають ой як діло в тому що я повністю втратила слух, а по поводу мови російська чи українська не має значення
EURONEWS
5169 дн. тому
ХОЧЕТЬСЯ СПРОСИТЬ У "ЗЛОГО". А ВАМ НРАВИТЬСЯ ГОВОРИТЬ НА ЯЗЫКЕ СТРАНЫ, КОТОРАЯ УБИВАЕТ СОЛДАТ-МАЛЬЧИКОВ НА ВСОЕЙ ТЕРРИТОРИИ (В ЧЕЧНЕ НАПРИМЕР) ? ТОПИТ ПОДВОДНУЮ ЛОДКУ ТОЛЬКО ПОТОМУ, ЧТО ТАМ ТИПА СЕКРЕТНОЕ ОРУЖИЕ. А ТАМ ЛЮДИ УМЕРЛИ МУЧИТЕЛЬНОЙ СМЕРТЬЮ. УСТРАИВАЕТ У СЕБЯ ВЗРЫВЫ В МЕТРО. ЭТО ИХ ВИНА. И ПОСКОЛЬКУ РАБОТАТЬ ОНИ НЕ УМЕЮТ, ТО ХОТЯТ ПОГЛОТИТЬ УКРАИНУ. И ЯЗЫК ЗДЕСЬ КАК "ПРОМЫВАТЕЛЬ МОЗГОВ ВЫСТУПАЕТ". ВАМ ХОЧЕТЬСЯ ПОВОЕВАТЬ В ЧЕЧНЕ? КСТАТИ ЗАМЕТИЛ, ТЕ КТО С СОПЛЯМИ НА ВСЕМ ТЕЛЕ "ЗА РУССКИЙ", НЕ ЗНАЮТ НИ ОДНОГО ЯЗЫКА. ТОТ ЯЗЫК НА КОТОРОМ ОНИ ГОВОРЯТ, ПОХОЖ НА РУССКИЙ И ТОЛЬКО... ПОЭТОМУ РЕКОМЕНДУЮ ВЫУЧИТЬ АНГЛИЙСКИЙ, НЕМЕЦКИЙ НАПРИМЕР. А ТО С ВАМИ И ПОДИСКУТИРОВАТЬ ОСОБО НЕ О ЧЕМ. УЧИТЕСЬ ДУМАТЬ. (ГЛУПОСТЬ ВЕЛИЧАЙШИЙ ГРЕХ - АЛЬТЕРНАТИВНАЯ БИБЛИЯ).
Злой
5170 дн. тому
Дивная у нас страна. Подавляющее большинство страны говорит на русском, а нет- кучка ярых националистов, учат страну как жить, и с какой стороны бить яйцо. 20 лет носятся с мовой, а русский задавить не могут. В городах ( понятно где) вообще украинского не услышишь, а не - все учите мову. Конечно хочеться сказать ЕВРОНЬЮСУ, - не нравиться русский, чемодан, карпаты, Варшава, можно дальше в Австрию, у вас с ними добрые отношения были. Я вообще понять не могу, почему правдолюбивые "патриоты", не поднимают справедливый вопрос, чтобы отменить пакт Молотова? Как пояснить пану "ЯВАС", что в России переводить на украинский НЕКОМУ, а у нас все знают русский. Он этого не знает? На дворе 21 век, а мы с шароварами носимся. И самое интересное, сколько политиков на нашей междуусобице, ЖРУТ икру с маслом. Если бы мы, в одночасье, перестали помогать этим лжепатриотам, выяснять сколько мов у нас должно быть, представляете сколько бы их осталось за бортом. А так попиарился, косточку бросил, быдло ухватило, скубутся, а они уставшие, на отдых в Европу. Красота. В одном я сильно согласен с Юлей - БИОМАССА!
СВ -serge
5170 дн. тому
Кроме русского, в Украине еще есть венгерский, болгарский, молдавский, еврейский языки. Почему б их не сделать национальными и не учите тебе и твоим детям в школе? Если ты одного украинского выучить не в силах.
Fozzy
5170 дн. тому
"мені дивно, наприклад, чути, як людина дає інтерв`ю російською мовою, а її дублюють українською", - мені теж ДУЖЕ ДИВНО, особливо, коли для Національного телебачення коментарі російською дають державні службовці, включаючи політиків. ГАНЬБА новій владі за такі нововведення! Не шанують української державності!
panturion
5170 дн. тому
Вважаю, що чиновників та політиків треба перекладати обов’язково, підкреслюючи, що вони не знають/не хочуть знати української мови. А взагалі, нічого дивного. Хтось очікував на інше?
ЯВас
5170 дн. тому
Коли в Росії українську мову перекладають на русский язык - це нормально, коли в Україні - з російської на українську - це вже політика та утиски прав... Який цинізм з боку "русскоязичников"
EURONEWS
5170 дн. тому
МЕНІ ОСОБИСТО НЕ ПОДОБАЛОСЬ, ЯК ПЕРЕКЛАДАЮТЬ РОСІЙСЬКІ СНХ. УКРАЇНСЬКОЮ. АЛЕ ТОМУ, ЩО НАЧИТУВАЛИ "БУХТИКИ" ЯК ПРАВИЛО. ТРЕБА НОРМАЛЬНО ЧИТАТИ І ВСЕ...А УКРАЇНСЬКА В НАС ЄДИНА, ХТО НЕ РОЗУМІЄ...ЧЬОМАДАН, ТАЙГА, ЧЕЧНЯ, СЄВЄРНИЙ КАВКАЗ, ДАЛІ ЗА БАЖАННЯМ...МОСКАЛІ НАС ДУЖЕ НЕДООЦІНЮЮТЬ ТА ЗАБУЛИ ЯК ЗАВЖДИ ІСТОРІЮ. ДО ТОГО Ж, ВОНИ ПОСТІЙНО БУХІЄ. ТОМУ І ВОЮЮТЬ З УСІМА. ДВУГЛАВУЮ КУРІЦУ ЇМ У РУКИ І ГІМН МЕРТВОЇ ДЕРЖАВИ У ВУХА...ДАЛІ ЇМ БУДЕ...
serge
5170 дн. тому
А почему национальный - только украинский?У нас в стране 2 языка(однозначно0 и только слепой и ярый националист этого не видит.или делает вид..
Режиссер
5170 дн. тому
в стране, так исторически сложилось 2 языка, и то, что в школе мои дети учат стихи Пушкина и Блока в украинском переводе, говоря при этом на их языке - это маразм!
щеРус
5171 дн. тому
Незабаром "Перший національний" перестане бути Національним! МОСКАЛЯМ КРУГОМ У НАС ДОРОГА! "Геть українську з українського телебачення"?
impassive
5171 дн. тому
Особисто я взагалі обурена призначенням цих двох "укоаїнців" на такі посади. Це все рівно, що призначити лисицю стерегти курей. Це люди, які прийшли просто знищити єдиний канал, який був дійсно українським. Канал, який мав свої традиції і своїх поціновувачів. Тепер ця солодка парочка намагатиметься перетворити цей канал на інтеровську попсу, який по суті транслює виключно російський продукт (за виключенням часу коли більшість людей або вже спить, або ще спить). Тепер щодо дублювання. Дебільна аргументація - диктор не передає інтонації. А якщо так, тоді давайте не будемо перекладати і англійські, і китайські (ну щоб деякі "українцідописувачі" не плакали, що їх за ідіотів (які крім українськкої нічого не розуміють) вважають. До чого тут інтонації, до чого тут ідіотизм?. Ми живемо в Україні і не поважаємо мову своєї держави. Згідно з переписом населення 2001 року в Україні проживає понад 77 відсотків етнічних українців, то чому ж саме українська мова в нашій країні знаходиться на правах бідного родича. Чому німці, чехи , французи .... відстоюють чистоту своїх мов, вводячи досить жорсткі штрафи за іншомовні слова в змі, а ми навпаки ведемо боротьбу саме зі своєю державною мовою, і ще аплодуємо, коли різні семиноженки, арфуши здійснюють кроки по перетворенню України в Малоросію. Ми фактично аплодуємо словам Путіна, що "Украина это не государство, это какое то недоразумение". Особисто я такого майбутнього для України не бажаю. Можливо хтось і бажає бути громадянином російської губернії, я - ні.
Русский человек
5172 дн. тому
Даёшь русский язык в эфире!
Гав
5172 дн. тому
Христинко, дитинко! Валуєвський указ забороняв друкування не лише церковних книжок "малоросійськім нарєчієм", але і освіту цим самим нарєчієм. А освіта це ключ для формування нації. А поляки там були між іншим, як тимчасові союзники українців. Просто погляд у вас, Христинок-дитинко, як у всякої малоросіянки або ж хохлушки базується не на інтересах власне українців, а на інтересах "старшого брата". Тому вам і здається, що той указ був не проти розвитку української мови, а проти ополячення. А чим ополячення гірше від русифікації? - це питання між іншим, бо насправді ніякого ополячення не було. Було народження самосвідомості саме української. Проти нього і був спрямований указ. Всі бажаючі можуть ознайомитися http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%94%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80
Passer
5173 дн. тому
Найкраще метода визначення, що правильно, а що ні в мовних питаннях - заміняти Україна/українська і Росія/російська на щось нейтральне для нас. Наприклад Німеччина/німецька і Мозамбік/суахілі на вибір. Подумайте хвильку логічно. Німецько-мовна передача з якогось дива не повинна перекладати з суахілі?! Це якраз нормальна журналістська робота. Коли російсько-мовна передача йде повністю російською, а україно-мовна теж на одній мові. Носій будь-якої мови не може гарантовано знати іншу.
Саша
5173 дн. тому
Нарешті! 70 років розуміли россійську, а зараз ні? При оптимізації витрат на виробництво україїнський дубляж російськомовних синхронів - найперше що потрібно "прибрати".
gorodok
5173 дн. тому
Пропоную всі закордонні фільми пускати без дубляжу і субтитрів! Англійською французькою італійською і іншими мовами! Бо це неповага до народу! Народ вважають за бидло яке не знає іноземних мов!
Христина
5174 дн. тому
Загальне враження. Коли я чула на Першому в новинах переклад з російської, негайно переключала канал. Це просто ганьба так зневажати власний народ, доводити такими засобами, що ми тупе бидло, не знаємо жодної мови, окрім української.
Христина
5174 дн. тому
Арик, ти - неуч. Уважно прочитай Валуєвський указ. Там немає жодної заборони української мови. Белетристику видавали і дозволяли видавати будь яку українською. Валуєвський указ був направлений проти ополячення українців через церковну літературу. Отак нші дурисвіти тлумачать те, що навіть не читали.
Злой
5174 дн. тому
Но, самое интересное! СКОЛЬКО нормальный людей на Украине порадовало это решение. Наверно выздоравливаем!
Араик
5174 дн. тому
Э-э, коллеги. Это где национализм, в Украине? Ого, да более толерантного народа не найти. Его унижают столетиям, валуевы запрещают просто говорить на украинском, а он терпит. Я переехал, учу третий месяц и пою ваши песни себе в кайф. И вообще у вас классно
111
5174 дн. тому
Друзья, вы совсем с ума сошли с национализмом! Просто русские синхроны, которые переводят на украинский - это действительно мрачно звучит. И вряд ли Путин или Медведчук дали указание не переводить эти синхроны. Может есть люди, которые зная украинский не понимают русский, хотя я в этом очень не уверен. Таким людям приведу слова Великого Ивана Франко : "Скільки мов ти знаєшь - стільки разів ти людина". Это не русские придумали.
ТВшник
5174 дн. тому
Народ вы че, совсем охренели со своим национализмом? Причем здесь Арфуш и Путин? Национальный канал плюет в лицо большей части своего народа. Люди это расценивают как оскорбление. И не надо подарков! Исправили и забыли! Да: и еще извинились перед людьми.
УТ
5174 дн. тому
Kак пить дать стало понятно - Бенкендорф и вся камарилья - марионетки путинских смотрящих. Пантелеймонов бедолаха никак не может отойти от Безлюдки, а теперь на голову новые приключения. Думают ребята переартачить и припудрить Терещенком "Точку зору", и привести снова Долганова на итоговый воскресный выпуск. Не стоило Калытюк так подставлять
gorodok
5174 дн. тому
А Валіду Арфушу не дивно коли ліванця який дає інтервю арабською мовою дублюють українською?
Київ
5174 дн. тому
Але мені дивно, наприклад, чути, як людина дає інтерв`ю українською мовою, а її дублюють російською в Росії чому так. Вважаю що така людина як сутенер Валід Арфуш повинна подати у відставку. Ні тоді будуть страйки.
Алегарф
5174 дн. тому
Ну, потому что это прошлый век, позапрошлое десятилетие - только ещё СТБ, помнится, практиковал подобное непотребство в середине бандитских 90-х.
громадянка української національності
5174 дн. тому
Дуже правильне рішення. Робити з російської мови "чужоземну" придумали якраз ті, хто прекрасно самі послуговуються нею як у побуті, так і в кар'єрі. Чути переклад, коли говорили російською наші громадяни, було і сумно, і дико. А іноземці тут ні до чого.
ЛДС
5174 дн. тому
АТА ШУВАЛОВЩИНА УЖЕ ДОСТАЛА! МЕДВЕДЧУК ФОРЕВЕ! МЕЛКИМИМ ШАЖКАМИ ВЫХОЛОСТЯТ ВСЕ УКРАИНСКОЕ. 5 ЛЕТ ЭТО БЫЛО НОРМАЛЬНЫМ, А ТЕПЕРЬ... ИНТЕРЕСНО КОГДА НОВОСТИ НА УТ ПРИКАЖУТ ВЕСТИ НА РУССКОМ.
Lom
5174 дн. тому
Багатьом дуже дивно саме знаходження ліванця біля керма українського телеканалу. Саме він і робить такі неукраїнські розпорядження. Далі буде. Терпіть, дурненькі толерасти...
Спостерігач
5174 дн. тому
"Причини цього рішення пан Пантелеймонов пообіцяв обґрунтувати через прес-службу." Бо пан Арфуш не розуміє українську, так?;)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду