Нацрада реагує на порушення «Євроньюзом» закону про вибори і захоплення телекомпаній на Чернігівщині

20 Січня 2010
21029
20 Січня 2010
16:12

Нацрада реагує на порушення «Євроньюзом» закону про вибори і захоплення телекомпаній на Чернігівщині

21029
Нацрада реагує на порушення «Євроньюзом» закону про вибори і захоплення телекомпаній на Чернігівщині

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 20 січня ухвалила рішення звернутися до Постійного комітету експертів з питань транскордонного телебачення з приводу порушення українського закону «Про вибори Президента України» телеканалом «Євроньюз».

 

16 січня (у суботу) в ефірі російської версії «Євроньюз», дозволеної до ретрансляції в Україні, моніторинговий центр Нацради зафіксував у випусках новин інформацію про результати опитування, що показували, які місця посядуть кандидати в президенти. «Нині цей блок новин на сайті "Євроньюз" відправлений в архів, який є недоступним. Думаю, вони схаменулися і зрозуміли, що порушили закон», - уточнив в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко.

 

На думку пана Мирошніченка, цей інцидент є зворотною стороною долучення України до Європейської конвенції про транскордонне мовлення. «Цей телеканал має походження з ЄС та країн-членів конвенції. Ми тільки постфактум можемо звертатися із зауваженнями, а оперативних дій вжити не можемо», - констатував він. Відповідно, Нацрада звернеться до Постійного комітету експертів та «Євроньюз» із роз'ясненнями українського законодавства, щоб подібна ситуація не повторилася в другому турі президентських виборів.

 

Також Національна рада ухвалила рішення про неприпустимість втручання в діяльність ЗМІ, пов'язане з двома інцидентами в Чернігівській області. За словами Андрія Мирошніченка, у Прилуках і Чернігові представники одного з кандидатів фактично втрутилися в діяльність телекомпаній.

 

«У Прилуках силами народних депутатів була захоплена комунальна телекомпанія "Прилуки" і три години вона не виходила в ефір. Схожа ситуація сталася на Чернігівській ОДТРК. Ми вважаємо такі речі неприпустимим і в робочому порядку одразу зв'язалися з правоохоронними органами. Порядок був наведений, але зараз окремо ми звертаємося до ЦВК», - розповів на брифінгу в. о. голови Нацради.

 

Він додав, що конфлікт виник і в Луганську. До Нацради надійшла скарга від представника одного з кандидатів, що Луганська ОДТРК відмовилася поставити агітаційний матеріал у програмі, а не в блоці політичної реклами. «І вони це вважають порушенням! Думаю, це свідчить про низький рівень фаховості представника кандидата», - зазначив пан Мирошніченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21029
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ку-ку
5212 дн. тому
Нацрада как всегда врет. Репортажи по Евроньюс в день выборов были и НИКУДА они с сайта не делись. За давностью правда уже убрали оригинальный видеоряд, но текствые версии как были так и есть: http://ru.euronews.net/2010/01/16/little-enthusiasm-ahead-of-ukraine-election/ http://ru.euronews.net/2010/01/17/presidential-candidates-vote-in-ukraine-election/ Я уверен, что Евроньюс и другие мировые вещатели плевать хотели на внутренние законы каких то там стран 3-го мира, чтобы подстраиваться под маразматические требования местных нацрад. Да и не будут они в угоду местным элитам оставлять страны Европы без четкой и ясной информации
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду