detector.media
20.01.2010 16:12
Нацрада реагує на порушення «Євроньюзом» закону про вибори і захоплення телекомпаній на Чернігівщині

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 20 січня ухвалила рішення звернутися до Постійного комітету експертів з питань транскордонного телебачення з приводу порушення українського закону «Про вибори Президента України» телеканалом «Євроньюз».

 

16 січня (у суботу) в ефірі російської версії «Євроньюз», дозволеної до ретрансляції в Україні, моніторинговий центр Нацради зафіксував у випусках новин інформацію про результати опитування, що показували, які місця посядуть кандидати в президенти. «Нині цей блок новин на сайті "Євроньюз" відправлений в архів, який є недоступним. Думаю, вони схаменулися і зрозуміли, що порушили закон», - уточнив в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко.

 

На думку пана Мирошніченка, цей інцидент є зворотною стороною долучення України до Європейської конвенції про транскордонне мовлення. «Цей телеканал має походження з ЄС та країн-членів конвенції. Ми тільки постфактум можемо звертатися із зауваженнями, а оперативних дій вжити не можемо», - констатував він. Відповідно, Нацрада звернеться до Постійного комітету експертів та «Євроньюз» із роз'ясненнями українського законодавства, щоб подібна ситуація не повторилася в другому турі президентських виборів.

 

Також Національна рада ухвалила рішення про неприпустимість втручання в діяльність ЗМІ, пов'язане з двома інцидентами в Чернігівській області. За словами Андрія Мирошніченка, у Прилуках і Чернігові представники одного з кандидатів фактично втрутилися в діяльність телекомпаній.

 

«У Прилуках силами народних депутатів була захоплена комунальна телекомпанія "Прилуки" і три години вона не виходила в ефір. Схожа ситуація сталася на Чернігівській ОДТРК. Ми вважаємо такі речі неприпустимим і в робочому порядку одразу зв'язалися з правоохоронними органами. Порядок був наведений, але зараз окремо ми звертаємося до ЦВК», - розповів на брифінгу в. о. голови Нацради.

 

Він додав, що конфлікт виник і в Луганську. До Нацради надійшла скарга від представника одного з кандидатів, що Луганська ОДТРК відмовилася поставити агітаційний матеріал у програмі, а не в блоці політичної реклами. «І вони це вважають порушенням! Думаю, це свідчить про низький рівень фаховості представника кандидата», - зазначив пан Мирошніченко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY