Цифрове ТБ: Одесити оцифрували ще дві зони, а на Волині теж хочуть будувати цифру

15 Жовтня 2009
12630
15 Жовтня 2009
13:38

Цифрове ТБ: Одесити оцифрували ще дві зони, а на Волині теж хочуть будувати цифру

12630
Цифрове ТБ: Одесити оцифрували ще дві зони, а на Волині теж хочуть будувати цифру

Концерн РРТ на своєму сайті повідомляє, що з 1 жовтня засобами Одеського ОРТПЦ Концерну РРТ розширена територія покриття цифровим сигналом: мовлення розпочате ще в двох зонах - 63 і 73 на 27 ТВК. У 73 зоні увімкнені передавачі у місті Одеса (потужністю 2 кВт) і місті Березівка (потужністю 100 Вт), а в 63 зоні - у селі Жовтень (потужністю 450 Вт) і місті Роздільна (потужністю 20 Вт).

 

Таким чином, в Одеській області працюють вже чотири зони: 63, 70, 73 і 74, три з них - без міжнародної координації частот.

 

«Це відбувається за планом - мовлення включає компанія УЦТМ, яка має ліцензію. Там немає міжнародної координації частот, але є внутрішнє погодження між різними службами країни, тож якщо наші сусіди скажуть припинити, ми будемо змушені вимкнути передавачі», - прокоментував розширення цифрового мовлення член Нацради Ігор Курус.

 

Тимчасом Волинська обласна державна адміністрація просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення прийняти рішення про експериментальне тестове включення цифрового телебачення в 1, 2 і 14 цифрових зонах Волинської області загальнонаціональних та регіонального мультиплексів на всіх можливих частотах. Копія листа, адресованого Нацраді, надійшла до редакції ТК.

 

У Волинській ОДА стверджують, що з обласного бюджету виділено кошти на будівництво радіотелевізійного передавального центру в місті Камінь-Каширський, де вже зведена вежа висотою 80 метрів. Водночас волинська філія Концерну РРТ почала будувати радіотелецентр у смт Любешів. Будівництво обох центрів планують завершити у 2010 році.

 

Підтримкою ОДА заручилася приватна компанія - ТОВ «Телемережі України», яка також звернулася до Нацради. «Телемережі України» збудували радіотелецентр у Нововолинську і змонтували передавачі на власних станціях у Луцьку і Ковелі. У серпні-вересні компанія провела тестову трансляцію в Нововолинську і Луцьку на 27 ТВК і в Ковелі на 22 ТВК передавачами потужністю по 250 Вт. У своєму листі компанія просить дозволу на побудову і тимчасову тестову експлуатацію мережі цифрового телебачення у п'яти цифрових зонах в трьох областях: 1 і 14 на Волині, 25, 39 і 14 на Львівщині та 51 на Закарпатті. Оціночна вартість інвестицій у розбудову дослідної мережі - до 5 млн гривень.

 

Член Національної раді Ігор Курус розповів ТК, що не тільки Волинська ОДА намагається прискорити реалізацію проекту цифрового телебачення, але на заваді стоять декілька проблем. Насамперед - це частотне забезпечення. Досі в Україні міжнародна координація частот здійснена лише для однієї зони - 74 в Одеській області. Натомість у листі волинян ідеться про те, що в 14 цифровій зоні є три вільних цифрових канали (27, 40, 46).

 

«Сьогодні для Волині в нас немає частот, на яких вони можуть включитися. Приватне підприємство, яке поставило передавачі у Нововолинську, Луцьку і Ковелі, включило їх на частотах, які самі собі придумало. Але так не буває! Тому що використання частотного ресурсу - це безпека людей. Ці частоти можуть використовувати, скажімо, літаки, військові організації або СБУ. І буде дивно, що літак замість сигналу від радара почує телеканал. Я завжди казав: поки не будуть виконані частотні регулювання, якими займаються НКРЗ і УДЦР, у нас цифрове телебачення буде топтатися на місці», - наголосив Курус.

 

Другий проблемний аспект, на якому акцентує Ігор Курус, це план переходу на цифрове телерадіомовлення, затверджений Нацрадою. «Було б добре, якби всі органи державної влади користувалися цим планом, а не займалися самочинними діями», - зауважує він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12630
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду