Богуцький пропонує ЦВК відмовитися від середньозваженого коефіціенту щодо політреклами

8 Вересня 2009
10499
8 Вересня 2009
19:14

Богуцький пропонує ЦВК відмовитися від середньозваженого коефіціенту щодо політреклами

10499
Богуцький пропонує ЦВК відмовитися від  середньозваженого коефіціенту щодо політреклами

Олександр Богуцький пропонує ЦВК не встановлювати для ТРО середньозважений показник на виборчу президентську кампанію. Про це генеральний директор ICTV заявив під час круглого столу на тему «Діяльність засобів масової інформації в період президентської виборчої кампанії 2010 року», що відбувався 8 вересня у парламенті. Він також виступив за тотальну заборону трансляції закордонних (маючи на увазі російські) ЗМІ за декілька днів до виборів, і підтримав ідею створення експертної ради, яка б під час виборчої кампанії давала експертні висновки щодо, приміром, законності контенту роликів політичної реклами.

 

Модератор круглого столу - заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, відкриваючи круглий стіл зазначив, що ЗМІ не повинні стати заручниками жорсткої президентської виборчої кампанії, яка очікує Україну.

 

«Я був одним з ініціаторів постанови "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2009 року", яка була прийнята Верховною Радою влітку. Згідно з цим документом, з 19 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Державна податкова адміністрація та інші контролюючі органи повинні зупинити перевірки засобів масової інформації до закінчення президентської виборчої кампанії», - сказав Микола Томенко.

 

Учасники круглого столу: народні депутати Ганна Герман та Віктор Уколов, член Нацради Тетяна Лебедєва, тимчасово виконуючий обов'язки голови Держтелерадіо Анатолій Мураховський, член ЦВК Ігор Жиденко, топ-менеджери загальнонаціональних телекомпаній Іван Адамчук (5 канал), Андрій Чернюк (НТКУ), Олександр Богуцький (ICTV), Олексій Мустафін (СТБ), Максим Варламов («1+1») та інші обговорили проблеми, з якими можуть зіткнутися ЗМІ під час виборів.

 

Головна проблема полягає в тому, що до нового Закону «Про вибори Президента України», який досі не підписано, не внесено жодної поправки, яка б стосувалася діяльності ЗМІ під час виборів, і на сьогодні немає жодної надії, що вони будуть внесені. А багато політиків, не чекаючи старту виборчої кампанії, вже її розпочали, причому з порушеннями законодавства.

 

Серед інших проблем, які найбільше турбують представників ЗМІ, - є середньозважений показник розцінки вартості одиниці ефірного часу та одиниці друкованої площі, який згідно із законом не може перевищувати відповідний середньозважений показник за останній квартал року, що передує року проведення виборів. Топ-менеджери телеканалів та Тетяна Лебедєва виступили за те, щоб цей показник встановлювали самі ЗМІ.

Секретар НСЖУ Тетяна Котюжинська зауважила, що в будь-якому випадку при встановленні середньозваженого показника потрібно дотримуватися двох принципів: рівності розцінок для всіх кандидатів, причому ці розцінки не повинні бути вищими за комерційні.

 

Важливою назвали також проблему великої кількості судових позовів до ЗМІ під час виборчої кампанії. Учасники круглого столу вирішили, що це питання потрібно обговорити з представниками Вищого адміністративного суду України.

 

Щодо змісту політичної реклами, то в цьому ЗМІ може допомогти експертна або громадська рада.

 

Обговоривши всі проблеми, які можуть виникнути у зв'язку з недосконалим Законом «Про вибори Президента», учасники круглого столу вирішили, що тепер ЦВК, Нацрада та Держтелерадіо повинні спільно виробити якийсь документ, який врегулює хоча б частину цих проблем.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду