Ділова преса втрачає аудиторію

21 Листопада 2008
17020
21 Листопада 2008
17:03

Ділова преса втрачає аудиторію

17020
Ділова преса втрачає аудиторію

З даними дослідження компанії TNS Ukraine Print Media Index (PMI 2008/2*), наданими «Детектор медіа» прес-службою видавництва «Коммерсантъ-Украина», аудиторія більшості ділових видань восени 2008 р. скоротилася у порівнянні з весною (PMI 2008/1*).

Загальне розташування сил не змінилося – перші дві позиції як за аудиторією одного номеру, так і за піврічною аудиторією займають щоденні газети («Коммерсантъ» та «Экономические известия»), ї їх розрив із тижневиками посилився. Проте «Дело» та «Бізнес» помінялися місцями – газета поступилася журналу третьою позицією. Також відбулися зміни в середній частині рейтингу: як уже повідомляла «ТК», «Контракти» значно укріпилися у порівнянні з іншими виданнями.

Проте помітне зростання піврічної аудиторії спостерігається лише у одного видання – у «Коммерсанта». Також покращили результати «Контракти» і «Власть денег». Аудиторія «Экономических известий» залишилася на тому ж рівні. Інші видання влітку і восени читали значно менше людей, ніж навесні. Це суперечить думці багатьох експертів, які сподівалися, що під час кризи ділові видання читатимуть частіше.

PMI 2008/2

 

PMI 2008/1

 

Директор з маркетингу «Коммерсантъ-Украина» Наталя Козіна вважає, що вплив кризи на популярність ділових видань проявить себе у наступній хвилі дослідження, яка проводитиметься на початку 2009 р. А в опитуванні PMI 2008/2* відображені кінець весни, літо та вересень.  

Директор з маркетингу ВГ «Картель» Наталя Пржонська також пов’язує загальне падіння обсягів аудиторії ділових даннях сезонністю. «Такую же тенденцию мы могли наблюдать и в прошлом году. При этом "спад" демонстрируют не только деловые, но и профессиональные - бухгалтерские и компьютерные - издания. И давайте не будем забывать, что опрос читателей проводится в сентябре, корда бизнес-сезон еще только начинается. Поэтому данные второй волны PMI – это показатель читаемости и рекламной активности изданий преимущественно в летний период. Надеемся, что следующая волна покажет рост аудиторий, хотя из-за кризиса давать точные прогнозы никто не рискнет», - додає вона.

Проте сезонність не пояснює збільшення чи збереження аудиторії окремих видань на фоні падіння усіх інших. Головний редактор «Экономических известий» Олександр Бердинських припускає, що нерівномірність зростання і падіння може бути пов’язана з різною рекламною активністю видань. Справді, помітною промоактивністю влітку та восени відрізнялися, насамперед, «Контракти», а також «Коммерсантъ». У вересні почалася невелика кампанія «Эксперта».

*PrintMediaIndexUkraine – вивчення аудиторії друкованих видань у 8 найбільших містах України. Генеральна сукупність: населення 8 міст України (Київ, Львів, Одеса, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Симферополь) від 12 до 65 років. Вибіркова сукупність: 20 000 респондентів на рік. Процедура: 2 рази на рік (весна-осінь) опитування 10 000 респондентів методом інтерв’ю із застосуванням технології CATI.

 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17020
Читайте також
17.08.2009 12:36
Ґіза Функ, Христина Ніколайчук, Deutsche Welle
37 672
02.03.2009 05:42
Сергій Чернявський
, для «Детектор медіа»
44 190
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5641 дн. тому
не очем спорить, все кто прочел, поняли, что иссследование = рейтинги изначально заказаны коммерсом, надо же как-то в тяжелые времена подстраховаться ;)
удивленный-цинику
5641 дн. тому
Почему - "сорвался"? Почему - "оскорбления"? Просто констатация факта. Ларошфуко и Маккиавелли (слыхали о таких?) многие счиатли циниками, но дураками их никто не называл. Делайте выводы (если сможете, конечно).
Циник
5642 дн. тому
ха-ха-ха! сорвался на оскорбления? давай-давай.
удивленный - цинику
5642 дн. тому
Да вы, милейший, не циник, а просто дурак и хам. Сумеете понять разницу?
Циник
5643 дн. тому
Удивленный, не для кого не секрет, что эти рейтинги более интересны рекламодателям, чем читателям. Насколько мне известно, ТНС всегда утверждает рейтинги, которые издания публикуют. Да и телекритика в самом начале статьи указывает, что данные получила от коммерсанта, - нормальная практика. Если вы считаете себя пр-специалистом, то должны знать, что суть пр-размещения в том, чтобы оно выглядело как редакционный материал. На мой взгляд, вы либо сотрудник неудачного околоделового издания, либо у вас какие-то проблемы личного характера.
удивленный
5643 дн. тому
Такая дискуссия может продолжаться бесконечно. Неужели вы не понимаете, что погоня за рейтингом - нормальная позиция для желтой прессы, но она же низводит деловое издание до уровня пособия "как не потерять свой киоск во время кризиса"? По поводу количества просмотров - если вы сейчас дадите новость с заголовком типа "с января доллар будет стоить три гривни", она поставит рекорд по популярности. Более того, ее можно даже засчитать за "деловую".
otar
5643 дн. тому
удивленный, дякую за пояснення. Ваша думка варта уваги, безперечно, але не бачу, що ж ми зробили не так, опублікувавши ці рейтинги. Це інформація, яку ми відстежуємо і публікуємо регулярно, як і купу іншої інформації, яка переважно до лампочки пересічним людям. На те ми й спеціалізоване видання про ЗМІ. Про те, що нашим читачам ця інфа не до лампочки, свідчить кількість переглядів новини.
удивленный
5643 дн. тому
Ладно, объясняю популярно. Читателям деловых изданий все эти рейтинги до лампочки, потому что они выбирают их по контенту, а не по месту в рейтинге. Владельцу магазинчика в поселке городского типа нужно одно изданию, топ-менеджеру большой корпорации - другое. Рейтинги нужны лишь для того, чтобы продемонстрировать их потенциальным рекламодателям на предмет того, что "именно у нас" выгоднее всего размещать рекламу. При этом, поскольку владельцев магазинчиков больше, чем топ-менеджеров корпораций, рейтинг у делового издания будет тем выше, чем оно попсовее.
otar
5643 дн. тому
удивленный, прошу показати, де ви бачите піар коммерсанта.
удивленный - отару
5643 дн. тому
"Ніякого піару "Коммерсанта" в цьому повідомленні нема" Нет, вы это серьезно?
otar
5643 дн. тому
удивленный, це дані TNS, а не газети "КоммерсантЪ". TNS не надає даних безкоштовно, тому ми вимушені користуватись даними, які надають видання. В цьому випадку за достовірність інформацїі відповідає TNS. Ніякого піару "Коммерсанта" в цьому повідомленні нема. Де подвійні стандарти? Нам, до речі, рейтинги телеперегляду робить "Сфера-ТВ".
удивленный
5643 дн. тому
Потрясающе - Телекритика публикует данные рейтингом, предоставленные ей изданием, занимающем в этом рейтинге первое место. Прикиньте, как вы шум подняла бы та же Телекритика, если бы в каком-нибудь из изданий был опубликован рейтинг, данные которого ему предоставил бы победитель. Двойные стандарты? Стыдно, братцы.
пьяный журналист
5643 дн. тому
отличный рекламный релиз газеты для тупых рекламодателей. Хотите правды? Реальный тираж ежедневок меньше 2 тыс. Их попросту распостранять негде. И это знают все, кто работает с деловой и не только прессой. А еще все знают, что ТНС может замерить все что угодно, хоть длину члена, но не продаваемый тираж идания.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду