detector.media
21.11.2008 17:03
Ділова преса втрачає аудиторію

З даними дослідження компанії TNS Ukraine Print Media Index (PMI 2008/2*), наданими «Детектор медіа» прес-службою видавництва «Коммерсантъ-Украина», аудиторія більшості ділових видань восени 2008 р. скоротилася у порівнянні з весною (PMI 2008/1*).

Загальне розташування сил не змінилося – перші дві позиції як за аудиторією одного номеру, так і за піврічною аудиторією займають щоденні газети («Коммерсантъ» та «Экономические известия»), ї їх розрив із тижневиками посилився. Проте «Дело» та «Бізнес» помінялися місцями – газета поступилася журналу третьою позицією. Також відбулися зміни в середній частині рейтингу: як уже повідомляла «ТК», «Контракти» значно укріпилися у порівнянні з іншими виданнями.

Проте помітне зростання піврічної аудиторії спостерігається лише у одного видання – у «Коммерсанта». Також покращили результати «Контракти» і «Власть денег». Аудиторія «Экономических известий» залишилася на тому ж рівні. Інші видання влітку і восени читали значно менше людей, ніж навесні. Це суперечить думці багатьох експертів, які сподівалися, що під час кризи ділові видання читатимуть частіше.

PMI 2008/2

 

PMI 2008/1

 

Директор з маркетингу «Коммерсантъ-Украина» Наталя Козіна вважає, що вплив кризи на популярність ділових видань проявить себе у наступній хвилі дослідження, яка проводитиметься на початку 2009 р. А в опитуванні PMI 2008/2* відображені кінець весни, літо та вересень.  

Директор з маркетингу ВГ «Картель» Наталя Пржонська також пов’язує загальне падіння обсягів аудиторії ділових даннях сезонністю. «Такую же тенденцию мы могли наблюдать и в прошлом году. При этом "спад" демонстрируют не только деловые, но и профессиональные - бухгалтерские и компьютерные - издания. И давайте не будем забывать, что опрос читателей проводится в сентябре, корда бизнес-сезон еще только начинается. Поэтому данные второй волны PMI – это показатель читаемости и рекламной активности изданий преимущественно в летний период. Надеемся, что следующая волна покажет рост аудиторий, хотя из-за кризиса давать точные прогнозы никто не рискнет», - додає вона.

Проте сезонність не пояснює збільшення чи збереження аудиторії окремих видань на фоні падіння усіх інших. Головний редактор «Экономических известий» Олександр Бердинських припускає, що нерівномірність зростання і падіння може бути пов’язана з різною рекламною активністю видань. Справді, помітною промоактивністю влітку та восени відрізнялися, насамперед, «Контракти», а також «Коммерсантъ». У вересні почалася невелика кампанія «Эксперта».

*PrintMediaIndexUkraine – вивчення аудиторії друкованих видань у 8 найбільших містах України. Генеральна сукупність: населення 8 міст України (Київ, Львів, Одеса, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Симферополь) від 12 до 65 років. Вибіркова сукупність: 20 000 респондентів на рік. Процедура: 2 рази на рік (весна-осінь) опитування 10 000 респондентів методом інтерв’ю із застосуванням технології CATI.

 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY