Дані моніторингу: в ефірі музичних каналів – 6-11% пісень українською мовою

18 Жовтня 2007
11752
18 Жовтня 2007
17:35

Дані моніторингу: в ефірі музичних каналів – 6-11% пісень українською мовою

11752
Дані моніторингу: в ефірі музичних каналів – 6-11% пісень українською мовою
В ефірі наших музичних каналів практично відсутня україномовна пісня. Такі результати незалежного моніторингу ефіру українських каналів, який був проведений мистецькою агенцією «Наш формат».
 
Дослідження тривало з 21-го по 25-те серпня. Об’єктом його уваги стали канали М1, OTV, RU Music та Enter. Методика проведення – безперервний перегляд телеканалів з 8-ої години до півночі. Музичний матеріал був розділений на чотири категорії: UA – українська пісня, UA-RU – українські гурти, виконавці, що співають російською, RU – російські виконавці та WORLD – представники світової сцени.
 
Так, на телеканалі М1 9-11% ефірного матеріалу належали до категорії «українська пісня». Тільки в День Незалежності канал зробив виняток – в ефірі можна було почути 28% музики категорії UA та 69 % UA-RU.
 
Ще гіршою виявилася ситуація на каналі OTV. В один із днів, коли проводився моніторинг, тут прозвучав тільки 1 % україномовних пісень, в інші дні їх не можна було почути взагалі.
 
На музичному каналі RU Music відсоток музики категорії UA – від одного до двох. Решту становить російськомовна пісня у виконанні наших та російських виконавців.
 
Трохи інакша ситуація на телеканалі Enter. RU та UA-RU музики тут не більше 8%. Проте україномовної пісні також дуже мало – 6-7%.
 
На думку організаторів моніторингу, така ситуація не є нормальною.
 
«Аудіовізуальний простір України фактично обслуговує економіку іноземного шоу-бізнесу. Штучне блокування доступу до українського телевізійного та радіоефіру вітчизняної музики призводить до вкрай нерівних та невигідних стартових умов для виконавців із України. А відтак, українська держава втрачає не тільки у царині культури, а і в економіці, адже до бюджету не надходять вкрай необхідні і солідні податкові надходження», – вважають вони.
 
За словами організаторів, причина системного невиконання та ігнорування телеорганізаціями уже діючого законодавства полягає у відсутності реального контролю за його виконанням: «Фактичне потурання численним порушенням з боку спеціалізованих органів державного управління, пасивна позиція низки державних чиновників у розробці та прийнятті вкрай потрібних для практичної роботи підзаконних актів, які дозволили б чітко відстежувати та жорстко реагувати на такі порушення, і призвели до сьогоднішньої катастрофічно тяжкої ситуації в аудіовізуальному просторі нашої держави».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11752
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anton
6047 дн. тому
У этих каналов понятие о формате-неформате какое-то свое особенное. Из большинства украинских исполнителей, те которые знамениты, можно выделить единицы. Зато в андерграунде, попрятанные по клубам, сидят настоящие таланты, которые просто "не подходят по формату" ни на ТВ ни на радио. От и вся фишка. Только почему в Европе и Америке понятие формата несколько другое и позволяет нам слушать таких исполнителей, украинские аналоги которых никогда в жизни не получили бы эфира...
ДонбассаМать
6047 дн. тому
А что нам слушать долбанных Гринджол? С которыми вы опозорили Украину, вы этими уродами оскорбили украинских достойных певцов. И правильно они теперь делают, что уезжают в Россию и поют там на русском языке. Это вам только кажется, что мы писяем от украинской эстрады. Да есть достойные: Понаморев, Билык, Повалий, ВВ, Анилорак, но остальные современные - это для парочки обкуренных любителей. Насильно культуру любить не заставите, вы наоборот начинаете своей напыженностью раздражать другие нации, хотя до сих пор отношусь ко всем одинаково.
Андрій
6048 дн. тому
Шкода... адже Україна завжди славилася своїм "співоцтвом" Та й хороших виконавців на укр. "поп"-сцені вистачає. І що піпл хаває ( Народ, слухаймо Скрябіна, Таліту Кум, Нічлаву, Бурмаку та інших!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду