„Пора” влаштувала похорон місцевих виборів

1 Листопада 2005
629
1 Листопада 2005
11:17

„Пора” влаштувала похорон місцевих виборів

629
„Пора” влаштувала похорон місцевих виборів
31 жовтня об 11-й годині на розі вулиць Грушевського і Шовковичної під вікнами погоджувальної ради парламенту Всеукраїнська громадська організація „ПОРА!” організувала акцію „Похорон місцевих виборів”, анонсувавши її проведення від імені Похоронної агенції „ПОРА!”.

Учасниками похоронної процесії були: Лесь Подерев’янський, брати Капранови та багато інших відомих митців та громадських діячів.

Про це говориться у розповсюдженому вчора прес-релізі "ПОРИ".

Учасниками траурної процесії з вінками, стрічками, похоронним оркестром та іншими атрибутами були громадські активісти та митці, які „провели в останню путь місцеві вибори-2006”, оскільки, на думку фахівців з питань виборів, проведення чесних місцевих виборів за Законом України „Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (№1667—IV), який набрав чинності 1 жовтня 2005 року, є практично неможливим.

Як повідомляється у документі, Закон №1667 містить низку принципових недоречностей та внутрішніх суперечностей, які роблять практично неможливим законне здійснення низки ключових процедур виборчого процесу (утворення територіальних та дільничних виборчих комісій, внесення змін до списків виборців у день виборів, складання протоколів підрахунку голосів на виборчих дільницях, транспортування виборчої документації з дільничної виборчої комісії, оскарження результатів виборів, тощо). Також Закон №1667 передбачає здійснення усіх основних виборчих процедур організації і проведення виборів в інакший спосіб, ніж це передбачено новим Законом України „Про вибори народних депутатів України (в редакції Закону №2777 від 07.07.2005, який теж набрав чинності 01.10.2005).

”Враховуючи, що місцеві і парламентські вибори у 2006 році проходитимуть одночасно, безлад, спричинений недолугістю Закону №1667, відчує практично кожен виборець. А законність і достовірність будь-яких з 24 тисяч результатів виборів (вибори депутатів Верховної та місцевих рад, міських, селищних, сільських голів) можна буде поставити під правовий сумнів.” - констатує „ПОРА”

Проте, з 22-х законопроектів з питань виборчого законодавства, внесених до Верховної Ради народними депутатами України, на поточній 8-ій сесії лише один стосується фундаментальних проблем місцевих виборів – проект №8096 (Ю.Ключковського, В.Мусіяки, М.Онищука). Але він не включений до розкладу пленарних засідань Верховної Ради на 1-4 та 15-18 листопада, хоча листопад – це, практично, останній термін, коли зміни до законодавства про місцеві вибори можуть бути внесені безболісно для виборчого процесу.

Тому учасники акції вимагали від погоджувальної ради внесення до порядку денного сесії парламенту законопроекту під №8069 та прийняття нової редакції Закону про місцеві вибори, якою були би усунуті усі недоліки і недоречності чинного Закону №1667 та уніфіковано виборчі процедури із Законом №2777.

Виходячи з необхідності забезпечення політичної прийнятності нового Закону, вони також закликали виключити з обговорення питання виборчих систем на місцевих виборах, вважаючи, що, наприклад, стаття 3 законопроекту №8096 (про виборчі системи на місцевих виборах) може бути виключена при прийнятті законопроекту у першому читанні, а її остаточний текст буде прийнятий при прийнятті закону в цілому шляхом політичних домовленостей.

За інформацією ВГО "ПОРА"

Читайте також:

Верховенство права, а не закону про вибори

Ограничивая права СМИ на выборах, власть ограничивает права избирателей

Комісія з журналістської етики закликає чесно висвітлювати вибори

Віталій Шевченко обіцяє жорсткі санкції до порушників законодавства про вибори

Верховенство права, а не закону про вибори

Давидович запевняє, що не буде кілером для ЗМІ

Комісія з журналістської етики закликає чесно висвітлювати вибори

Відбулася зустріч членів Нацради з представниками ЦВК та керівниками провідних телерадіокомпаній

Томенко советует четко разделить в СМИ информацию и публицистику

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду