Відбулася зустріч членів Нацради з представниками ЦВК та керівниками провідних телерадіокомпаній

28 Жовтня 2005
773
28 Жовтня 2005
12:11

Відбулася зустріч членів Нацради з представниками ЦВК та керівниками провідних телерадіокомпаній

773
Відбулася зустріч членів Нацради з представниками ЦВК та керівниками провідних телерадіокомпаній
Сьогодні, 27 жовтня 2005 року, відбулася зустріч членів Національної ради з представниками ЦВК та керівниками провідних телекомпаній, присвячена проблемі висвітлення передвиборчої кампанії у ЗМІ. Ініціаторами зустрічі виступили керівники ТРК.

На зустрічі були присутні голова Національної ради Віталій Шевченко, члени Національної ради, голова ЦВК Ярослав Давидович та член ЦВК Андрій Магера, керівники телеканалів “1+1”, ICTV, ТЕТ, “Інтер”, “Новий канал” та ін.

В. Шевченко зауважив, що чи не вперше за час існування Нацради та ЦВК відбувається така зустріч напередодні проведення виборчої кампанії до Верховної Ради України за присутності керівників загальнонаціональних телеканалів.

Я. Давидович зазначив, що ЦВК – це інституція, яка виконує закон. І не коректно було б, за його словами, давати оцінку його нормам. Ми маємо один із кращих сьогодні законів про вибори народних депутатів за час існування незалежної держави. У всіх у пам”яті, зазначив Я. Давидович, негативний приклад 2004 року, коли телеканали перетворювали інформаційний блок на агітаційний. Нині чітко визначена агітація за рахунок коштів державного бюджету. Щодо агітації за рахунок власних виборчих фондів телеканали, сподіваємось, не допускатимуть антиагітації і брудних технологій. Стосовно норми закону про санкції, які вживатиме ЦВК до порушників включно до призупинення діяльності ЗМІ. Я. Давидович сказав, що навіть якщо ЦВК прийме таке рішення щодо якоїсь із ТРК, то в телекомпанії буде можливість оскаржити постанову ЦВК про покарання у суді. Давидович запевнив присутніх, що робота ЦВК щодо ЗМІ буде об”єктивною.

Богуцький О. ( ICTV):

- Ця зустріч, схоже, більше спрямована в майбутнє. Ми сподіваємось, що будь-які можливі проблеми на виборах стосовно агітації в електронних ЗМІ, будуть вирішуватись за участі Національної ради.

Віталій Шевченко (голова Національної ради): - Повноваження Нацради прописані в Законі про вибори. При Нацраді створена Громадська рада, яка, на нашу думку, може напрацювати пропозиції по створенню комісії щодо контролю над якістю виборчої реклами.”

А. Магера:

- Окремі вади є в Законі і їх можна виправити лише законодавчим шляхом, а не роз’ясненнями ЦВК. Закон передбачив, що тимчасове припинення діяльності ЗМІ фактично можливе лише після рішень ЦВК, Нацради, суду.

Катерина М’ясникова (виконавчий директор Асоціації незалежних мовників) попросила ЦВК підтримати ініціативу ЗМІ щодо внесення змін в Закон про вибори народних депутатів в частині передвиборчої агітації, адже „час іще є”. Друге: визначити якісь принципи, підходи, які підписали б і ЗМІ, і Нацрада, і ЦВК.

В. Понеділко (член Національної ради):

- Звіт перед Президентом і Верховною Радою України щодо висвітленні у ЗМІ передвиборчої кампанії здійснює лише Національна рада. Тому, хотілося б, щоб з ЦВК в цьому питанні працювали разом.

Ю. Плаксюк (член Національної ради) підтримав ідею роз’яснень, тлумачень виборчого законодавства, зокрема щодо різноманітних ток-шоу і участі в них об”єктів передвиборчого права.

Ю. Сторожук (перший заступник голови Нацради) закликав присутніх враховувати не лише пропозиції Індустріального Телевізійного Комітету, а й представників інших електронних ЗМІ.

Учасники зустрічі домовилися діяти спільно задля забезпечення прозорості й чесності передвиборчої агітації. З боку Національної ради запорукою цього може стати створення Громадською радою експертної комісії.

Підтримана ідея проведення ближчим часом загальноукраїнської конференції за участі керівників центральних і регіональних ЗМІ, представників від Національної ради і ЦВК.

За інформацією прес-служби Національної ради

Читайте також:

Парламентские выборы "выиграют" журналисты

Катеринчук: Норму закону про закриття ЗМІ можливо скасувати до виборів

Томенко советует четко разделить в СМИ информацию и публицистику

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР

Рибачук за всією критикою Президента бачить піар-кaмпанії

Україна випередила Росію за рівнем свободи слова

Депутати вирішать, що робити з агітаторами Шустером і Кисельовим
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
773
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду