Протягом наступного тижня телеканали повинні визначитися з підписанням Меморандуму

9 Червня 2005
720
9 Червня 2005
18:44

Протягом наступного тижня телеканали повинні визначитися з підписанням Меморандуму

720
Протягом наступного тижня телеканали повинні визначитися з підписанням Меморандуму
На вчорашньому засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення було затверджено проект Меморандуму між Нацрадою та телеканалами. Протягом тижня телеканали повинні вирішити, чи приєднаються вони до підписання цього документу.

Як повідомила „Детектор медіа” виконавчий директор „Індустріального телевізійного комітету” Катерина Котенко, Меморандум − це своєрідна „джентльменська угода” між каналами та Нацрадою, у якій будуть урегульовані проблемні питання, що не дуже детально виписані в законодавстві. Тетяна Лебедєва, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, зазначила, що „в Меморандумі ми намагалися врахувати пропозиції мовників, але й не відійти від букви закону.”

„Правила повинні бути прозорі та однакові для всіх гравців медіа-ринку. Цей Меморандум є кроком для встановлення правил. Це корпоративна, галузева угода, яка допоможе не трактувати, а виконувати закон, уникати двозначностей”, − стверджує пані Лебедєва.

Катерина Котенко розповіла, що в документі буде врегульовано проблему моніторингу та перевірок, визначено їх терміни, окрім того, буде дуже детально виписаний процес переходу телеканалів на мовлення українською. „Для телеканалів це не дуже простий процес, але він необхідний. Тому Нацрада й запропонувала зробити його крок за кроком. Дуже скоро процес підписання Меморандуму чекає й радійників”, − зауважує Катерина Котенко.

У свою чергу телекомпанії погодилися визнати, що єдиним ліцензуючим органом є Нацрада, а ліцензування телерадіомовлення повинно проходити виключно на конкурсних засадах, а не через суд.

„Головна мета цього документу – не покращення стосунків між Національною радою і мовниками, а покращення умов для глядача, забезпечення його кращим вітчизняним інформаційним продуктом”,− зазначила Тетяна Лебедєва.

За її словами, Нацрада буде відслідковувати не разові тенденції, а системні порушення закону, а також їх об’єктивні причини. „Якщо ми бачитимемо позитивну тенденцію в роботі телерадіокомпаній, то, скоріше за все, не будемо застосовувати покарання, навіть якщо канал ще не досяг перфектних результатів”.


"Детектор медіа"

Читайте також: Микола Томенко вважає, що при оцінці роботи телеканалів закон має бути однаковий для всіх

Меморандум між телеканалами і Нацрадою: однакові правила гри для всіх
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
720
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду