Новини українських телеканалів набули рис, характерних для авторитарного суспільства?

22 Січня 2004
625
22 Січня 2004
15:21

Новини українських телеканалів набули рис, характерних для авторитарного суспільства?

625
Новини українських телеканалів набули рис, характерних для авторитарного суспільства?
У новинах провiдних українських телеканалiв все бiльше простежуються риси, характернi для авторитарного суспiльства, вважає президент Академiї української преси Валерiй Iванов.

Про це, за його словами, свiдчать результати контент-аналiзу програм новин провiдних телеканалiв за перший тиждень кожного мiсяця, який проводить у рамках проекту "Монiторинг полiтичних новин" Академiя української преси за пiдтримки Мiжнародного фонду "Вiдродження".

Сьогодні на прес-конференцiї, що відбулася в агентстві «Iнтерфакс-Україна» експерт повiдомив, що контент-аналiз проводиться серед програм шести провiдних каналiв – УТ-1, "1+1", Iнтер, СТБ, ICTV i "Нового", а також частково – 5-го каналу.

За словами В.Iванова, "канали продовжують порушувати стандарти журналiстської дiяльностi", що виражається в "iдентичнiй картинi" висвiтлення новин на всiх каналах, збiльшеннi кiлькостi подiй, якi представляються "з однiєї полiтичної перспективи". Кiлькiсть новин, якi розглядаються з рiзних точок зору, у груднi 2003 року поменшала порiвняно з жовтнем вдвiчi – з 20% до 10%. Крiм того, збiльшується кiлькiсть новин, якi не мiстять посилання на джерело iнформацiї.

Ще один прояв посилення авторитарних тенденцiй виражається у зменшеннi в новинних програмах сюжетiв, присвячених iнститутам громадянського суспiльства, насамперед полiтичним партiям, а все бiльше уваги придiляється iнститутам влади i окремим полiтикам.

"Вiдчувається, що всi провiднi канали керуються однiєю точкою зору, за винятком 5-го каналу, i справа тут у топ-менеджерах – вони явно давали установки, що i як висвiтлювати, оскiльки картина на всiх каналах практично iдентична", – наголосив В.Iванов.

За його словами, "неважко здогадатися, хто дає вказiвки топ-менеджерам – "темники", можливо, в iншому виглядi, але iснують". "Журналiсти добре знають стандарти журналiстської дiяльностi, i якби ними не керували, вони б робили професiйний продукт", – додав президент Академiї української преси.

Керiвник проекту "Монiторинг полiтичних новин" Наталя Костенко, представляючи результати контент-аналiзу за перший тиждень грудня 2003 року, зазначила, що увага до полiтичних iнститутiв у груднi порiвняно з жовтнем збiльшилася з 2/3 до 3/4 всiх повiдомлень. При цьому увага до фiгури президента України Леонiда Кучми збiльшується з кожної п'ятої до кожної четвертої новини про Україну.

У груднi спiввiдношення кiлькостi згадувань про парламентську бiльшiсть i про опозицiю становить 79% до 21%, що пiдтверджує загальну тенденцiю новин не привертати особливу увагу до цiєї полiтичної сили. Лiдерами згадувань у новинах також були прем'єр-мiнiстр Вiктор Янукович i спiкер Володимир Литвин. При цьому серед полiтичних персон, про яких згадується в новинах, немає представникiв опозицiї, за винятком лiдера Компартiї Петра Симоненка.

Контент-аналiз програм за 23-25 сiчня, коли у Верховнiй Радi був заздалегiдь схвалений законопроект з полiтреформи, свiдчить про те, що в новинах було багато емоцiйних оцiнок дiй тiєї чи iншої сторони, а також придiлялася увага процедурi прийняття законопроекту, однак практично не було розкрито значення самого законопроекту, наголосила Н.Костенко.

Так, 2/3 всiх повiдомлень про подiї в парламентi були поданi з однiєї полiтичної точки зору, причому переважно в конфлiктному контекстi. У 3/4 повiдомлень не згадується про змiст проекту, в 1/5 повiдомлень згадується про вибори президента в парламентi.

Н.Костенко також зазначила, що найбiльш нейтрально i збалансовано цi подiї висвiтлювалися на 5-му каналi.

interfax

Читайте також:

22 січня відбудеться прес-конференція за підсумками контент-аналізу новин провідних українських телеканалів за грудень 2003 р.

Моніторинг політичних новин

5 грудня пройшла презентація результатів другої хвилі проекту "Моніторинг політичних новин"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду