detector.media
22.01.2004 15:21
Новини українських телеканалів набули рис, характерних для авторитарного суспільства?
У новинах провiдних українських телеканалiв все бiльше простежуються риси, характернi для авторитарного суспiльства, вважає президент Академiї української преси Валерiй Iванов.

Про це, за його словами, свiдчать результати контент-аналiзу програм новин провiдних телеканалiв за перший тиждень кожного мiсяця, який проводить у рамках проекту "Монiторинг полiтичних новин" Академiя української преси за пiдтримки Мiжнародного фонду "Вiдродження".

Сьогодні на прес-конференцiї, що відбулася в агентстві «Iнтерфакс-Україна» експерт повiдомив, що контент-аналiз проводиться серед програм шести провiдних каналiв – УТ-1, "1+1", Iнтер, СТБ, ICTV i "Нового", а також частково – 5-го каналу.

За словами В.Iванова, "канали продовжують порушувати стандарти журналiстської дiяльностi", що виражається в "iдентичнiй картинi" висвiтлення новин на всiх каналах, збiльшеннi кiлькостi подiй, якi представляються "з однiєї полiтичної перспективи". Кiлькiсть новин, якi розглядаються з рiзних точок зору, у груднi 2003 року поменшала порiвняно з жовтнем вдвiчi – з 20% до 10%. Крiм того, збiльшується кiлькiсть новин, якi не мiстять посилання на джерело iнформацiї.

Ще один прояв посилення авторитарних тенденцiй виражається у зменшеннi в новинних програмах сюжетiв, присвячених iнститутам громадянського суспiльства, насамперед полiтичним партiям, а все бiльше уваги придiляється iнститутам влади i окремим полiтикам.

"Вiдчувається, що всi провiднi канали керуються однiєю точкою зору, за винятком 5-го каналу, i справа тут у топ-менеджерах – вони явно давали установки, що i як висвiтлювати, оскiльки картина на всiх каналах практично iдентична", – наголосив В.Iванов.

За його словами, "неважко здогадатися, хто дає вказiвки топ-менеджерам – "темники", можливо, в iншому виглядi, але iснують". "Журналiсти добре знають стандарти журналiстської дiяльностi, i якби ними не керували, вони б робили професiйний продукт", – додав президент Академiї української преси.

Керiвник проекту "Монiторинг полiтичних новин" Наталя Костенко, представляючи результати контент-аналiзу за перший тиждень грудня 2003 року, зазначила, що увага до полiтичних iнститутiв у груднi порiвняно з жовтнем збiльшилася з 2/3 до 3/4 всiх повiдомлень. При цьому увага до фiгури президента України Леонiда Кучми збiльшується з кожної п'ятої до кожної четвертої новини про Україну.

У груднi спiввiдношення кiлькостi згадувань про парламентську бiльшiсть i про опозицiю становить 79% до 21%, що пiдтверджує загальну тенденцiю новин не привертати особливу увагу до цiєї полiтичної сили. Лiдерами згадувань у новинах також були прем'єр-мiнiстр Вiктор Янукович i спiкер Володимир Литвин. При цьому серед полiтичних персон, про яких згадується в новинах, немає представникiв опозицiї, за винятком лiдера Компартiї Петра Симоненка.

Контент-аналiз програм за 23-25 сiчня, коли у Верховнiй Радi був заздалегiдь схвалений законопроект з полiтреформи, свiдчить про те, що в новинах було багато емоцiйних оцiнок дiй тiєї чи iншої сторони, а також придiлялася увага процедурi прийняття законопроекту, однак практично не було розкрито значення самого законопроекту, наголосила Н.Костенко.

Так, 2/3 всiх повiдомлень про подiї в парламентi були поданi з однiєї полiтичної точки зору, причому переважно в конфлiктному контекстi. У 3/4 повiдомлень не згадується про змiст проекту, в 1/5 повiдомлень згадується про вибори президента в парламентi.

Н.Костенко також зазначила, що найбiльш нейтрально i збалансовано цi подiї висвiтлювалися на 5-му каналi.

interfax

Читайте також:

22 січня відбудеться прес-конференція за підсумками контент-аналізу новин провідних українських телеканалів за грудень 2003 р.

Моніторинг політичних новин

5 грудня пройшла презентація результатів другої хвилі проекту "Моніторинг політичних новин"
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY