«Ухилянтів розстрілюють, солдат-сатаніст напав на священника». Огляд російської дезінформації за 20–26 травня 2024 року

«Ухилянтів розстрілюють, солдат-сатаніст напав на священника». Огляд російської дезінформації за 20–26 травня 2024 року

29 Травня 2024
1152

«Ухилянтів розстрілюють, солдат-сатаніст напав на священника». Огляд російської дезінформації за 20–26 травня 2024 року

1152
Про що брехала російська пропаганда минулого тижня.
«Ухилянтів розстрілюють, солдат-сатаніст напав на священника». Огляд російської дезінформації за 20–26 травня 2024 року
«Ухилянтів розстрілюють, солдат-сатаніст напав на священника». Огляд російської дезінформації за 20–26 травня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 квітня — 5 травня, 6–12 травня, 13–19 травня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 20 по 26 травня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 23 дезінформаційних вкиди. Зокрема, протягом моніторингового періоду пропагандисти брехали, що Міненерго радить прати спідню білизну раз на місяць задля економії електроенергії, а військовослужбовці Державної прикордонної служби нібито розстрілюють українців, які втікають від мобілізації через Тису.

 

«Військовослужбовець-сатаніст напав на священника»

Прокремлівські ресурси поширювали інформацію, що нібито пʼяний український військовий зайшов до однієї з церков, накинувся на парафіянок, а потім і на священника. На підтвердження цієї інформації пропагандисти додавали відповідний відеозапис. А в одному з проросійських медіа писали: «Швидше за все, бандерівець є послідовником чергового сатанинського вчення, яке зараз пишно цвіте в Україні за потурання влади. Зі зрозумілих причин особливо багато таких сатаністів у ЗСУ».

Скриншот StopFake

Однак самі пропагандисти заплуталися в деталях: деякі повідомляли, що «інцидент» стався в Тернополі, інші ж стверджували, що все трапилося в Харківській області. Також інформацію про цю «подію» поширювали тільки проросійські ресурси, а в жодному з регіональних медіа обох областей не писали про це, хоча схожий випадок, що стався раніше, висвітлювали.

Зрештою, жодні авторитетні загальнонаціональні медіа, офіційні сайти Української православної церкви Московського патріархату, Київського патріархату чи Православної церкви України, де міг би статися такий випадок, не повідомляли про цей «інцидент». Тож, найімовірніше, відеоролик є постановним.

«Креативна реклама від ТЦК на вулицях Києва»

У мережі також поширювали фейк, що нібито київські працівники ТЦК та СП замовили для розміщення креативну рекламу на сітілайтах столиці з таким текстом: «Життя не має сенсу», «Буде лише гірше», «З депресії не вийти», — і закликали телефонувати на їхній контактний номер.

Фото з фейсбук-сторінки комунікаційниці Оксани Мороз

Утім, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки не мають жодного стосунку до появи таких сітілайтів у Києві. Це реклама колцентру #Вартожити благодійного фонду української журналістки Яніни Соколової, який надає безплатну психологічну підтримку цивільним українцям. Мета цієї кампанії полягала в тому, щоб більша кількість українців, які потребують психологічної підтримки, скористалися можливістю її отримати. 

Після суспільної критики з приводу неетичності дизайну й тексту на сітілайтах Соколова перепросила в усіх, у кого «ідея викликала зворотну від бажаного реакцію», а тексти пообіцяла замінити. Тож закиди російського агітпропу щодо того, що ця ідея була створеною працівниками ТЦК та СП, не відповідає дійсності.

«Міненерго радить прати спідню білизну раз на місяць»

Нібито від імені Міністерства енергетики України пропагандисти поширювали фейкове фото памʼятки щодо рекомендацій для економії електроенергії. Так, згідно з порадами, українці мали би скоротити час перегляду телевізора, підготувати місячний запас трусів і шкарпеток, купувати снеки та чипси, заощаджувати заряд ґаджетів, а ще стежити за дітьми, оскільки ті часто збільшують енергоспоживання.

Скриншот Центру протидії дезінформації

Насправді ж поширювана памʼятка не має відношення до Міненерго. У відомстві спростували цю інформацію після відповідного запиту Центру протидії дезінформації при РНБО. Вочевидь на тлі погодинних відімкнень світла в усіх регіонах України пропагандисти вдалися до цього фейку, аби нагнати зайвої паніки в українському суспільстві.

«ДПСУ розстрілює українців, які втікають від мобілізації через Тису»

Також прокремлівські ресурси писали, що військовослужбовці Державної прикордонної служби нібито розстрілюють українців, які намагаються втекти від мобілізації, перепливши річку Тиса і, зрештою, потрапивши до Румунії. Пропагандисти стверджували, що вже нібито було зафіксовано близько двадцяти випадків розстрілу.

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Проте ця інформація є фейковою. Деякі військовозобов’язані, які бажають незаконно втекти з країни, потрапляють на гачок аферистів. Ті обіцяють нібито безпечний прохід через річку Тису за гроші. Однак насправді вони ведуть своїх клієнтів на небезпечне місце, де вони зазнають каліцтв або гинуть через бурхливу течію річки та її небезпечне дно.

Відповідно, зафіксовані смерті на річці пов’язані саме з її небезпечним характером, а не з «розстрілами» втікачів прикордонниками. Військовослужбовцям ДПСУ ж, навпаки, неодноразово доводилося рятувати людей від загибелі в Тисі.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1152
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду