У Москві кажуть „гав”, а в нас – „гав-гав”

23 Березня 2006
9031

У Москві кажуть „гав”, а в нас – „гав-гав”

9031
Огляд теленовин і телетижневиків 13-19 березня 2006 року
У Москві кажуть „гав”, а в нас – „гав-гав”

Якщо про провідну тему минулого тижня - придністровську - ще можна було сперечатись, то цього разу цілком очевидно: українське телебачення проковтнуло наживку - сюжет російського каналу РТР про „таємну в'язницю ЦРУ” на Київщині. Кинути тінь на українську владу виявилось до смішного легко: протягом 5 днів наше телебачення аналізувало, розслідувало і спростовувало російську „качку”, забувши про вічний принцип „немає диму без вогню”. Іншу провокацію - фіктивний лист підозрюваного у вбивстві Ґонґадзе Пукача, опублікований у російській газеті, - принаймні, не подавали, як вірогідну. Другим ньюзмейкером тижня можна вважати 4 скликання Верховної Ради, яке завершило свою роботу. Серед інших тем:

-Прес-конференція Президента і Прем'єра для регіональних журналістів.

-Звинувачення Партії Регіонів на адресу „Нашої України” у використанні „25 кадру”.

- Ухвалення змін до виборчого законодавства.

-Підписання молодіжними організаціями „помаранчевих” партій коаліційної угоди.

-Повідомлення про друк фальшивих бюлетенів у Дніпропетровській і Харківській областях.

 

Резонанс від програми „Специальный корреспондент. Под грифом «Секретно»” Аркадія Мамонтова, що вийшла у неділю о 21:00 за московським часом на каналі „Россия”, 13 березня перекрив усі інші теми. На жаль, повного розшифрування програми в Інтернеті немає, але для з'ясування ситуації слід зазначити: по-перше, йшлося про існування таємної в'язниці ЦРУ на території військового об'єкту „Макарів-1” у минулому. Перевірити це повідомлення можна було б хіба що за допомогою машини часу. По-друге, депутат Крючков, що начебто підтвердив Мамонтову можливість існування в'язниці, належить до КПУ, якій, безперечно, вигідна дискредитація влади. Якщо взяти до уваги, що в недалекому минулому вже робилися спроби проштовхнути в український ефір цю „качку” через „австрійське інформагентство” та „швейцарські спецслужби”, не кажучи про російські інтернет-видання, стає очевидно, що це - передвиборна провокація. І як повелися з нею наші канали?

Всі вони, крім К1, поставили цю тему першою у випуску (або першою з політичних). Стандартний сюжет містив: 1)Спростування Міністерства оборони. 2)Виправдання Крючкова. Наприклад, у сюжеті Першого каналу - синхрон: „…те, що показано, абсолютно не підтверджує, що ці факти мали місце. Я стверджувати, що це мало місце в Україні не можу і, відверто кажучи, повірити мені в це дуже-дуже важко…” Також зазначалось, що Крючков звертався із депутатським запитом до СБУ та Міноборони. 3)Реакцію влади (логічну: „це передвиборна маячня”. 4)Наслідки розслідування журналістів, екскурс в історію питання.

Тоніс” побудував свій сюжет на спростуваннях: Міноборони, Крючкова і навіть посла Росії Черномирдіна, який „…теж не дуже вірить, що в Україні є подібні в’язниці. І вважає: якщо інформація не підтвердиться, то канал має вибачитись, адже подібними заявами завдано шкоди іміджу України, завдяки ним загострюються стосунки між нашими державами.” Приблизно таким самим шляхом пішли К1, СТБ і „1+1”. Новий канал, ICTV і ТРК „Україна” обмежились стислими сюжетами або повідомленнями.

„Інтер” дещо розвідав: „Как сообщил "Подробностям" источник в Центре координации полетов Госавиаслужбы Украины, в 2005 году аэродром "Озерное" все же принимал два иностранных военных самолета, с бортовыми номерами 4K AZ130 и 4K AZ160. Они несколько раз совершали посадку в Украине, рейс был зарегистрирован как Alpha Hotel Charlie 7411. В полетном плане командиры экипажей указали, что перевозят цемент. Что было на борту на самом деле, точно неизвестно.” Які підстави має автор для того, аби сумніватись у правдивості відомостей про цемент - не вказано. На думку автора, „лучшим доказательством того, что тюрем ЦРУ в Макарове нет, был бы допуск журналистов на этот секретный объект..” Після перегляду сюжету „Інтера” немало ненависників „помаранчевої” влади мали б залишитись цілком упевненими, що все було саме так, як каже РТР. Хоча факт, згаданий у сюжетах приблизно половини каналів, у тому числі „Інтера” - українське командування готове допустити журналістів на територію „Макарова-1”, але лише з дозволу Росії, бо об'єкт становить її державну таємницю, - ілюструє реальний стан речей.

Канал СТБ у сюжеті, що йшов за „в'язницями”, проаналізував вибірковість подання українських новин російськими ЗМІ (привід - зняття з ефіру інтерв'ю Ющенка) та перспективи розвитку відносин із Росією. Також у сюжеті йдеться про лідера СПУ, який чомусь саме перед виборами вирішив стати російським поетом і взяв участь у презентації в резиденції Черномирдіна.

Найуспішнішими українськими ньюзмейкерами понеділка стали Інна Богословська („Віче”) і Людмила Супрун (НДП). Першій приділили увагу „Інтер”, Новий канал, ICTV, CТБ і ТРК „Україна”, другій - „Інтер”, Новий канал, СТБ, ТРК „Україна”, 5-й (у студії) і „Тоніс”. Повідомлення, зроблені на матеріалі прес-конференцій, різнились за змістом: Супрун, наприклад, коментувала не лише близьку їй тему - зміни до бюджету, але й вибори („То, что в ВР нового созыва пройдут 10 партий и блоков, прогнозирует Людмила Супрун. И это, по ее словам, хорошо: чем больше партий, тем стабильнее работа парламента. - „Інтер”); канал СТБ повідомив про передвиборну піар-акцію НДП «Проконтролюйте ваші гроші», а також про угоди, підписані „Вічем” зі своїми кандидатами. Таким чином, до глядачів було донесено широченний спектр партійно-передвиборних новин.

„Інтер” відзначився продовженням боротьби за придністровських виборців: „В Тирасполе специально открыт избирательный участок, где смогут проголосовать несколько сот проживающих здесь белорусских граждан. А вот десяткам тысяч приднестровских украинцев о таком торжестве демократии остается только мечтать.” Не обійшлось без натяку: мовляв, українська влада навмисно не дала проголосувати придністровським співгромадянам, бо вони на президентських виборах одностайно підтримали Януковича. Завершили з сарказмом: „Получить комментарий в посольстве Украины нам не удалось. Дипломаты усиленно совещались. Надо полагать, решали головоломный вопрос: как совместить демократические выборы с практически полным отсутствием избирательных участков.” Та ще й викрили злісну брехню влади: (зі студії) „Согласно новому закону о выборах, для создания участка необходимо, чтобы на территории проживало не менее тысячи украинских граждан. А по данным специального представителя Украины по приднестровскому урегулированию Дмитрия Ткача, в непризнанной республике их - меньше тысячи.” Якщо автор настільки впевнений у тому, що на території ПМР мешкає понад 60 тисяч українських громадян, нехай би повідомив: звідки вони там узялись, звідки така статистика, хто видав їм паспорти, де вони зареєстровані? Адже є всі підстави вважати ці 60 тисяч частиною понад мільйона „мертвих душ”, які віддали свої „голоси” за Януковича.

13 березня, понеділок

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- Таємні в'язниці ЦРУ

- ВР і ЦВК просять у КМУ грошей на вибори

- Буняк повернувся до кабінету мера Львова

- Таємні в'язниці ЦРУ

- погоджувальна рада ВР

- Єхануров іде у відпустку

- представники СПУ в уряді йдуть у відпустки

- Богословська обіцяє фальсифікації

- Супрун (НДП) прогнозує, що до ВР пройдуть 10 сил

- Колесников вимагає закрити справу проти себе

- ПР про погані списки виборців

- Шуфрич вимагає виділити додаткові кошти на вибори

- десятки придністровських українців не зможуть проголосувати

- Мороз (у студії)

- Таємні в'язниці ЦРУ

- Міністри-соціалісти йдуть у відпустку

- ВР просить у КМУ ще грошей на вибори

- Таємні в'язниці ЦРУ

- Давидович гарантує, що вибори пройдуть нормально

- Луценко й далі перевіряє списки

- Супрун (НДП): міністри забули про бюджет

- „Віче” боїться, що у ВР не будуть представлені інтереси середнього класу

- Кличко купив собі унікальний автомобіль

- Таємні в'язниці ЦРУ

- ВР виділила гроші на вибори

- Міністри-соціалісти йдуть у відпустку

- Пора-ПРП запропонує законопроект щодо власників приватизованих підприємств

- Янукович заявляє про зрив виборів

- Богословська звинуватила конкурентів у змові

- Вибори мера у Хмельницькому

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

- Таємні в'язниці ЦРУ

- вибіркове подання української теми на рос. ТБ, Мороз

- соціалісти йдуть у відпустку

- Колесников вимагає закрити його справу

- депутати можуть втратити недоторканність

- Блок НДП розпочав акцію „Проконтролюйте ваші гроші”

- Єхануров показав, куди йдуть бюджетні кошти

- Кличко і машина

- Партія „Віче” уклала угоди з усіма депутатами

- Таємні в'язниці ЦРУ

- Литвин востаннє збирає депутатів на пленарний тиждень

- ПР скаржиться на списки

- БЮТ наполягатиме на скасуванні недоторканності

- Давидович заперечує можливість зриву виборів

- Колесников заявляє про відсутність доказів проти нього в Луценка

- Справа про вибух на стадіоні „Шахтар”

- На Харківщині побито голову ДВК – члена ПР

- В Донецьку побито голову ТВК – члена ПР

- Передвиборчі тури: СПУ, БЮТ, „Віче”, ПР

- На Вінниччині понад 100 тис виборців не включили у списки

- Повернення Буняка (Львів)

- Супрун (НДП): бюджет 2006 року не потребує змін

- Колесников вимагає закриття справи

- Буняк повернувся на посаду мера Львова

- У Криму провели попередні вибори

- Мороз (СПУ) став російським поетом-ліриком

- останній тиждень роботи парламенту 4 скликання

- Супрун (НДП), Асадчев (УНБКП) у студії

- Таємні в'язниці ЦРУ

- ВР планує змінити закон про вибори

- Буняк повернувся у крісло мера Львова

- На Харківщині побились члени ДВК – представники НУ і ПР

- Литвин про вибори

- Єхануров про зміни виборчого законодавства

- соціалістичні міністри йдуть у відпустку

- „Не Так”: у разі фальсифікації будуть протести

- Таємні в'язниці ЦРУ

 

- Таємні в'язниці ЦРУ

- ПР звинувачує НУ в застосуванні 25 кадру

- Давидович задоволений підготовкою до виборів

- Колесников не знає, як у список ПР потрапив Піскун

- Супрун пропонує суворіше контролювати розподіл бюджетних коштів

Головною подією 14 березня стала прес-конференція Прем'єр-міністра і Президента для регіональних журналістів в Українському домі. Нічого надто важливого сказано не було, але за поданням інформації стежити було цікаво. Наприклад, на НТН Єханурова називали виключно „керівником уряду”, в жодному разі не Прем'єром. У сюжеті 5 каналу відзначили рекламний характер заходу: „Близькість 26 березня у всьому. Головних посадовців України навіть посадили на тлі великого плакату із шрифтом, дуже схожого на той, що використовувала у своїй рекламі "НУ".”

На „1+1” зосередились на оптимістичних сентенціях Ющенка і Єханурова: головне - чесні вибори, ми зробимо, ми проведемо. „Незалежно від того, які політичні сили переможуть, всі вони українці і вони всі прагматичні люди. І політику президента вони будуть здійснювати, і незалежно від того, що декілька політиканів в тій чи іншій силі будуть говорити” (Єхануров) і т.п. Натомість, ТРК „Україна” наголосила на тих висловлюваннях Ющенка, які мали б образити виборців Януковича: „На думку Ющенка, виборча кампанія не динамічна, перевантажена примітивізмом та чорним піаром. В опозиції немає програм, які можуть інтелектуально змагатися із владою...” Не забули про розбрат „помаранчевих”: „Найболючіше для президента те, що дискредитував владу не опозиційний табір, а найближчі партнери. Але є можливість виправити ситуацію. Та задля цього треба відмовитися від авантюр та некоректної поведінки.” Цікавий штрих: серед „важливих питань, які Ющенко залишив без відповіді”, першим було названо ймовірність коаліції між НУ і ПР. Цю тему ТРК „Україна” підніматиме протягом тижня підозріло часто.

Акція Вітренко на захист виборців Придністров'я, у якій, за повідомленнями прес-служби, взяло участь 7, а за оцінками деяких журналістів - близько однієї тисячі осіб, так і не прорвалась в ефір. На ICTV з нею повелись навіть занадто обережно: „…Маніфестанти вимагали захистити 40 тисяч українців, які мешкають у невизнаній республіці, а також підписати меморандум між президентами України та Молдови про захист громадян і надати їм можливість голосувати на нинішніх парламентських виборах. Представники "народних опозиціонерів" стверджують: у Придністров`ї немає жодної виборчої дільниці.” Звідси дізнаємось, що українських громадян у ПМР уже не 67, а 40 тисяч, і що відсутність у Придністров'ї виборчих дільниць - суб'єктивна позиція вітренківців, а не доконаний факт, підтверджений ЦВК і МЗС. ТРК „Україна” у своєму лаконізмі припустилась кумедного ляпу: „Близько тисячі прихильників Вітренко пройшли Хрещатиком до Європейської площі і попрямували до Кабміну, парламенту та Секретаріату президента. Пікетувальники вимагали свободу Придністровській Молдовській Республіці.” Вітренко - вже не союзник, а конкурент ПР.

Скандал дня - звинувачення на адресу „Нашої України” у використанні „25 кадру” в агітаційному фільмі „Загроза. Страшна правда”, озвучені Кушнарьовим. Журналісти в цій історії трохи заплутались: по-перше, 25 кадр - явище суто кінематографічне, до телебачення не має жодного стосунку, та ще й саме його існування залишається предметом суперечок. Що, втім, не заважало нашоукраїнцям 4 роки тому знаходити аналогічні кадри у ролику „За ЄдУ!” Ані Тетяна Мокріді, що коментувала історію з боку „НУ”, ані Кушнарьов не виявились достатньо обізнаними в цій галузі, і журналісти їхньої необізнаності не компенсували. Але головне: за версією, наприклад, Нового каналу виходить, що череп у фільмі таки був, нашоукраїнці цього не заперечують і кажуть, що „флеш-кадр” законом не заборонений. У наявності черепа можна пересвідчитись, скачавши фільм із нашоукраїнського веб-сайту. Тоді як на „1+1” було сказано: „У штабі "НУ" заявляють, вони ніколи не використовували прийомів, заборонених законодавством. А весь ґвалт ПР здійняла, аби відволікти увагу від суті викривального фільму. Блакитні ж черепи вмонтовували самі прихильники Януковича.” Насправді Тетяна Мокріді визнала, що кадр із черепом у фільмі був, тож можна сказати, що „плюси”, прагнучи допомогти, підставили „Нашу Україну”.

14 березня, вівторок

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- Росія визнала, що кримські маяки належать Україні

- ВР оновила закони про вибори і бюджет

- Президент готовий говорити про коаліцію після виборів

- ПР звинуватила НУ в застосуванні 25 кадру

- у ВР пройшов день уряду

- Президент і Прем'єр провели прес-конференції

- Супрун (НДП), Асадчев (УНБКП) у студії

- ПР звинувачує НУ у застосуванні 25 кадру

- Медведчук не виключає зриву виборів

- Харківська облрада виділила понад 8 млн на проведення виборів

- Політики з пап'є-маше

- Прес-конференція Ющенка і Єханурова

- ВР ухвалила зміни до закону про вибори

- проблеми з організацією виборів на місцевому рівні

- ПР звинувачує НУ у використанні 25 кадру

- Черкаська облрада повернула землю Бакая державі

- Політики з пап'є-маше

- ВР дозволила змінювати списки виборців у день голосування

- ВР виділила додаткові гроші на вибори

- Прес-конференція Ющенка і Єханурова

- ПР звинувачує НУ у використанні 25 кадру

- Політики з пап'є-маше і карикатури

- ВР змінила закон про вибори

- Прес-конференція Ющенка і Єханурова

- Блок Вітренко провів акцію на захист українців Придністров'я

- БЮТ проти недоторканності

- вибори мера Луганська

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду