Пропагандистам — дулю. Огляд політичних відеоблогів за 16–22 грудня 2019 року

Пропагандистам — дулю. Огляд політичних відеоблогів за 16–22 грудня 2019 року

24 Грудня 2019
5718
24 Грудня 2019
10:30

Пропагандистам — дулю. Огляд політичних відеоблогів за 16–22 грудня 2019 року

5718
Дуля від Гордона Соловйову, «гівнюки» Скрипіна та український блогер, який вклоняється Сталіну.
Пропагандистам — дулю. Огляд політичних відеоблогів за 16–22 грудня 2019 року
Пропагандистам — дулю. Огляд політичних відеоблогів за 16–22 грудня 2019 року

Для початку маленьке виправлення. В оригінальному тексті попереднього огляду фігурувала цитата «пташеня, яке всралося». Після публікації автор переслухав відеозапис та розчув, що метафора Романа Скрипіна була дещо іншою: «кошеня, яке всралося». Важко сказати, чи це гірше, чи краще (і кошенята, і пташенята бувають різні), але мусимо бути точними. Особливо коли йдеться про асоціації, які виникають у відомого відеоблогера з президентом України. А про те, які асоціації виникали у блогерів на тижні, що минув, читайте далі.

Шарій проти Майдану, Медведєва проти Зозулі

Найпродуктивніший блогер всіх часів і народів російськомовного політичного сегменту ютуба Анатолій Шарій і цього тижня не байдикував. А продовжив «виводити на чисту воду» учасників Євромайдану та інших проукраїнських акцій 2014 року, доводячи, що чимало з них, на його думку, — злочинці, які коїли лихе під захистом революційної безкарності. Цій темі невтомний блогер присвятив низку відео (наприклад, це й це). Риторика Шарія напрочуд суголосна дописам ексчиновника часів Януковича Андрія Портнова, який закликав Зеленського не ходити на Майдан «апелювати до його так званих героїв».

А от ідейний противник і Шарія, й Портнова — представник організації «Дорожній контроль» та блогер Ростислав Шапошніков — рефлексував на деталі затримання підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета. Посилаючись на розслідування від «Слідства.інфо», Шапошников ствердив: слова правоохоронних високопосадовців — фейк. «Тебе не стыдно, тварь, что ты оставляешь на посту министра такую гниду, как Аваков?» — риторично запитує у президента Зеленського блогер, який нині живе у США, тому не ризикує повторити долю Марусі Звіробій, навіть дозволяючи собі лайку на адресу глави української держави.

У свою чергу, колега Шарія по проросійському фронту — блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва — прокоментувала і скандал між українським футболістом Романом Зозулею та фанатами іспанського «Райо Вальєкано», які звинувачують нашого гравця в нацизмі. Медведєва ж розкритикувала підтримку Зозулі з боку Володимира Зеленського: мовляв, не годиться підтримувати людину, яка фотографується з портретом Бандери та на фоні табло, де вказаний рахунок 14:88 (хоча згодом футболіст пояснив обидва інциденти).

Відтак те, що президент підтримав гравця від імені всієї України, вважає блогерка, кидає на нашу державу тінь схвалення нацизму. При цьому їздити на окуповану територію й вихваляти «розквіт» Криму за часів окупації для Медведєвої, схоже, цілком нормально. Та й цікаво, як би реагувала блогерка, якби під тиск уболівальників втрапив, скажімо, гравець російського «Зеніта» Ярослав Ракицький?

Гордон, Соловйов, дуля та пірамідка

Тим часом телеведучий та блогер Дмитро Гордон, активно коментуючи політичні події в Україні, Росії та інших зарубіжних країнах, не забуває і мститися своїм ворогам. В числі останніх певний час перебуває і російський пропагандист Володимир Соловйов.

Історію конфлікту можна простежити як на сайті gordonua.com, так і у блозі Гордона на ютубі. Цього разу, за словами Гордона, від висловів Соловйова в нього аж ячмінь під оком вискочив. Тож, критикуючи російського пропагандиста, український ведучий навіть показав тому дулю, а під кінець ролика й узагалі хотів «нахлобучить на голову» обличчю «Воскресного вечера» пірамідку «Ю-Шинсе», яку колись рекламував. Загалом же заочний конфлікт двох відомих медійних персон виглядає нічим іншим, як джерелом додаткового хайпу для обох його учасників.

Разом із тим у Києві 17 грудня відбувся аграрний мітинг, на який блогери реагували не так активно, як користувачі соцмереж. Один із небагатьох, хто не втратив нагоди висловити «експертну» думку — Анатолій Шарій. Звісно ж, блогер був на боці правоохоронців, а побіжно ще й висміяв лідерку «Батьківщини» Юлію Тимошенко, яка під камери вийшла вмовляти правоохоронців не застосовувати силу проти мітингувальників. Тоді як палиць та каміння в руках протестувальників лідерка політсили вперто не помічала.

Не надто активними були на тижні й прихильники Петра Порошенка. Зокрема, Андрій Карпов (Полтава) видав тільки один ролик під назвою «Вова наклав під Йолку». Коментуючи законопроєкт про децентралізацію, внесений президентом, Карпов, звісно ж, побачив там «зраду» у вигляді можливої федералізації України на догоду Путіну. А в якості «експертних» коментарів використав у відео пряму мову… представників фракції «Євросолідарності» Олега Синютки, Ірини Геращенко та самого лідера Петра Порошенка. Тобто депутатів від політсили, від якої сам Карпов ще нещодавно йшов до Верховної Ради.

Не втратив нагоди автор «Вата Шоу» і поманіпулювати. Зокрема, згадуючи анонси «полноценного интервью» Зеленського російським ЗМІ, але ігноруючи той факт, що спілкування українського президента із пропагандистами тривало кілька хвилин. Загалом черговий ролик від Карпова, щедро присмачений синхронами Порошенка (пряму мову кумира Андрія Полтави він використав тричі), звівся до стандартних мантр: тільки при Порошенку було добре, а зараз же навколо — тотальні зрада й капітуляція.

Скрипіна багато не буває

Журналіст Роман Скрипін, зважаючи на останні події у країні, відновив постійний вихід власного блогу «Рибки Холодницького». Тільки цього разу випуск називався «Р-е-в-а-н-ш» і тривав майже півтори години, що виглядало зручним форматом лише для найпалкіших прихильників Скрипіна.

Роман рефлексував на поточну політичну ситуацію, традиційно використовуючи міцне слівце. «Реванш — це ви, бл*ді», — звертався до представників попередньої та нинішньої влад медійник, наголошуючи, що від часів Петра Порошенка й тепер проросійські політсили почуваються в Україні надто вільно.

Чимало «компліментів» Скрипін скерував у бік старого / нового міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який, мовляв, тисне на патріотів, не чіпаючи при цьому відверто проросійських сил на кшталт «Опозиційної платформи — За життя». Дісталося і «Слугам народу», й нардепам «Євросолідарності». Хоча зрештою телевізійник визнав: «Всі погані. І я теж гівнюк, як і ви».

Аваков проти Авакова

Закриття нелегальних гральних закладів, ініційоване президентом України та втілене в життя Арсеном Аваковим (підлеглих якого СБУ пов’язує із «кришуванням» нелегальних азартних точок), як і деякі інші гарячі теми тижня, не викликало надто бурхливої реакції популярних блогерів. Серед тих, хто на інфопривід зреагував, — одеський активіст та блогер Сергій Стерненко. У відео із промовистою назвою «Міністр космолотів Аваков розпочав наступ на Авакова» блогер нагадав, що обіцянки закрити нелегальні гральні заклади Арсен Аваков давав регулярно, починаючи з 2014 року, відколи очолив міністерство внутрішніх справ.

Стерненко закликав не вірити Авакову, який, мовляв, наглядає за нелегальними казино. Проте виступив за легалізацію грального бізнесу на спеціально відведених територіях.

А от гравчиня протилежного ідеологічного поля — Олеся Медведєва — і взагалі вважає, що нинішня показова активність міністра Авакова відкриває для нього дорогу в прем’єри.

Ватність до Сталіна доведе

Ну а титул найбільш «ватного» українського блогера всіх часів і народів цього тижня виборов той, кого за проросійськість уже обливав водою телеведучий Микола Вересень та намагався вгріти палицею екснародний депутат від партії Ляшка Ігор Мосійчук. Звати цього «героя» Олександр Семченко. А на його відверто проросійський блог підписані аж 355 тисяч користувачів.

На тижні Семченко зацементував за собою титул найбільш не просто проросійського, а саме «скрєпного» відеоблогера українського сегменту ютуба. Бо ж примудрився записати відео, як він, перебуваючи в Москві, ходив до пам’ятника Йосипу Сталіну в день його народження, а побіжно й нахвалював «подвиги» «великого полководця». Цікаво, СБУ теж дивиться його відеоблог?

Колишній російський, а нині український журналіст Євгеній Кисельов на власному каналі «Кисельные берега», підбиваючи підсумки тижня, більше аналізував міжнародну політику. Зокрема, згадав про імпічмент Дональда Трампа, пресконференцію Володимира Путіна, взаємини Росії та Білорусі тощо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5718
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду