Джинси в місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України стало втричі менше - ІМІ

9 Березня 2017
1747
9 Березня 2017
17:59

Джинси в місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України стало втричі менше - ІМІ

1747
В середньому 5% новин у місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України містять ознаки замовлення. Порівняно до передвиборчого періоду восени 2015 року, цей показник знизився втричі (15%).
Джинси в місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України стало втричі менше - ІМІ

Як зазначає  Інститут масової інформації (ІМІ) , що провів дослідження контенту місцевих ЗМІ у восьми південно-східних регіонах України, це пов'язано зі стабільною політичною обстановкою у досліджуваних регіонах на момент моніторингу.

Найбільше новин з ознаками замовлення було зафіксовано у Дніпрі (9%) та Миколаєві (7%), найменше — у ЗМІ Харкова і Херсона (по 2%).

Найбільше матеріалів з ознаками замовлення розміщено в друкованих ЗМІ — 6%, в інтернеті та на телебаченні цей показник склав 4%.

На думку експертки ІМІ Олени Голуб, «відсоток джинси у досліджуваних регіонах є досить високим, що може свідчити про певну політичну кризу, яка призводить до системного розміщення політичних замовних матеріалів в місцевих ЗМІ».

Більшість джинси — 61% — була замовлена політичними партіями або політиками.

За даними ІМІ, замовники джинси відрізняються залежно від регіону наступним чином:

-Дніпро: голова Дніпропетровської облради Гліб Пригунов; Дніпропетровська ОДА; Дніпровська міськрада; Фонд Ріната Ахметова; депутат Дніпровської міськради, голова політичної сили «Громадська сила» Загід Краснов; заступник міського голови Дніпра Світлана Єпіфанцева; Кам'янська міськрада; міський голова Дніпра Борис Філатов; народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул; партія «Опозиційний блок».

-Харків: народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул; народний депутат групи «Воля народу» Олександр Фельдман; партія «Батьківщина»; партія «Відродження»; проект «Нові обличчя»; депутати Харківської обласної ради від партії «Відродження» Володимир Скоробагач та Олександр Ткаченко; депутати Харківської міської ради від партії «Відродження» Габріел Михайлов та Максим Мусєєв.

-Одеса: Блок Петра Порошенка; народний депутат від БПП Олексій Гончаренко; народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул; депутат Одеської обласної ради від БПП Анатолій Артеменко; голова Одеської обласної ради (БПП) Анатолій Урбанський; депутат Одеської обласної ради («Опозиційний блок») Віктор Баранський; депутат Одеської обласної ради від «Опозиційного блоку» Віталій Саутінков; депутат Одеської обласної ради від партії «Відродження» Олексій Кобильніков; народний депутат від БПП Тетяна Ричкова; міський голова Одеси (партія «Довіряй ділам») Геннадій Труханов.

-Запоріжжя: голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль; партія «Опозиційний блок»; народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул; голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак; міський голова Запоріжжя Володимир Буряк; партія «Наш край» (Сергій Кальцев); партія «Нова політика»; партія «Укроп»; Запорізька обласна рада.

-Донеччина: народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Матвієнков; депутат Маріупольської міської ради від «Опозиційного блоку» Андрій Федай: народний депутат від БПП Максим Єфімов; підприємець, член виконкому Маріупольської міської ради Юрій Тернавський. 

-Луганщина:  в.о. міського голови Сєвєродонецька Ігор Бутков; заступники міського голови Сєвєродонецька Григорій Пригеба, Сергій Зарецький та Андрій Гавриленко; народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Дунаєв; народний депутат групи «Воля народу» Сергій Шахов; лідер Аграрної партії Луганщини Олексій Малеванець; голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

-Миколаїв: народний депутат від партії «Відродження» Артем Ільюк; партія «Опозиційний блок»; народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул; депутат Миколаївської обласної ради від БПП Надія Іванова; народний депутат від БПП Борис Козир; заступник Первомайського міського голови Олена Колесніченко; партія «Укроп»; партія «Наш край»; депутат Миколаївської міської ради від «Опозиційного блоку» Ігор Копійка; депутат Миколаївської обласної ради, член «Українського вибору» Максим Невінчаний.

-Херсон: народний депутат від БПП Олександр Співаковський; народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул; секретар Херсонської міської ради, голова Херсонської обласної організації БПП Олена Урсуленко; депутат Херсонської міської ради від «Опозиційного блоку», т.в.о. директора Херсонелектротранс Єгор Устинов; в.о. заступника Херсонської ОДА, депутат облради від БПП Євген Рищук; народний депутат від БПП Сергій Хлань.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Досліджувались місцеві ЗМІ Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Донеччини (Краматорськ та Маріуполь) та Луганщини (Сєвєродонецьк), протягом січня-лютого 2017 року. У кожному регіоні експерти ІМІ аналізували новини у трьох друкованих медіа, чотирьох популярних інтернет-виданнях та двох телеканалах. Загалом, опрацьовано 2612 матеріалів друкованих ЗМІ, 4692 матеріали інтернет-ЗМІ, і 650 матеріалів ТБ.

Детальніше з методологією можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Нагадаємо, за два місяці 2017 року ІМІ зафіксував по Україні загалом 36 випадків порушень свободи слова, які сталися в 18 областях країни. Основними порушеннями за січень і лютий стали – перешкоджання професійній діяльності журналіста – 12 випадків, 7 випадків обмеження доступу до публічної інформації та 6 випадків погроз.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1747
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду