Більш ніж половина новин регіональних онлайн-ЗМІ не дотримуються журналістських стандартів –  ІМІ

Більш ніж половина новин регіональних онлайн-ЗМІ не дотримуються журналістських стандартів – ІМІ

15 Вересня 2016
1589
15 Вересня 2016
11:15

Більш ніж половина новин регіональних онлайн-ЗМІ не дотримуються журналістських стандартів – ІМІ

1589
За даними дослідження Інституту масової інформації (ІМІ), у кожній п’ятій новині регіональних онлайн-ЗМІ порушено стандарт достовірності, а у кожній шостій-сьомій – не відокремлюють факти від коментарів. Лише у 48% новин регіональних онлайн-ЗМІ дотримують журналістського стандарту балансу думок і точок зору
Більш ніж половина новин регіональних онлайн-ЗМІ не дотримуються журналістських стандартів –  ІМІ
Більш ніж половина новин регіональних онлайн-ЗМІ не дотримуються журналістських стандартів –  ІМІ

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) у своєму прес-релізі.

У серпні експерти Інституту масової інформації за підтримки Чеського посольства в Україні провели моніторинг інтернет-видань у 10 областях України: Вінницькій, Волинській, Миколаївській, Запорізькій, Львівській, Закарпатській, Херсонській, Харківській та в місті Маріуполь. В кожному регіоні аналізувалось по чотири провідних інтернет-ЗМІ. Загалом – 1000 новин на суспільно важливу тематику.

Згідно дослідження ІМІ, найгірша ситуація з дотриманням балансу виявилася в новинах інтернет-ЗМІ у Вінниці, Маріуполя та Львова – лише 22, 24 та 28% відповідно. Найвищий відсоток дотримання балансу показали інтернет-медіа у Миколаєві та Ужгороді (75 та 70% відповідно).

«Стандарт достовірності найчастіше порушувався в Запоріжжі, майже 40% новин тут є не достовірними. Найліпша ситуація з цим стандартом у луцьких інтернет-ЗМІ — 98% новин можна назвати достовірними. Також у луцьких інтернет-ЗМІ найвищі результати з дотриманням стандарту відокремлення фактів від коментарів – 99% дотримано. Найчастіше цей стандарт порушений у полтавських ЗМІ (у 47% випадків)», - йдеться в релізі.

Новини ІМІ аналізував на дотримання трьох професійних журналістських стандартів: баланс думок і точок зору (в інтернет-ЗМІ допускається оприлюднення думок інших сторін конфлікту окремими новинами протягом 12 годин після оприлюднення першої), достовірність (ідентифікованість та надійність джерела інформації) та відокремлення фактів від коментарів.

Фото: www.volynnews.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1589
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду