detector.media
15.09.2016 11:15
Більш ніж половина новин регіональних онлайн-ЗМІ не дотримуються журналістських стандартів – ІМІ
Більш ніж половина новин регіональних онлайн-ЗМІ не дотримуються журналістських стандартів –  ІМІ
За даними дослідження Інституту масової інформації (ІМІ), у кожній п’ятій новині регіональних онлайн-ЗМІ порушено стандарт достовірності, а у кожній шостій-сьомій – не відокремлюють факти від коментарів. Лише у 48% новин регіональних онлайн-ЗМІ дотримують журналістського стандарту балансу думок і точок зору

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) у своєму прес-релізі.

У серпні експерти Інституту масової інформації за підтримки Чеського посольства в Україні провели моніторинг інтернет-видань у 10 областях України: Вінницькій, Волинській, Миколаївській, Запорізькій, Львівській, Закарпатській, Херсонській, Харківській та в місті Маріуполь. В кожному регіоні аналізувалось по чотири провідних інтернет-ЗМІ. Загалом – 1000 новин на суспільно важливу тематику.

Згідно дослідження ІМІ, найгірша ситуація з дотриманням балансу виявилася в новинах інтернет-ЗМІ у Вінниці, Маріуполя та Львова – лише 22, 24 та 28% відповідно. Найвищий відсоток дотримання балансу показали інтернет-медіа у Миколаєві та Ужгороді (75 та 70% відповідно).

«Стандарт достовірності найчастіше порушувався в Запоріжжі, майже 40% новин тут є не достовірними. Найліпша ситуація з цим стандартом у луцьких інтернет-ЗМІ — 98% новин можна назвати достовірними. Також у луцьких інтернет-ЗМІ найвищі результати з дотриманням стандарту відокремлення фактів від коментарів – 99% дотримано. Найчастіше цей стандарт порушений у полтавських ЗМІ (у 47% випадків)», - йдеться в релізі.

Новини ІМІ аналізував на дотримання трьох професійних журналістських стандартів: баланс думок і точок зору (в інтернет-ЗМІ допускається оприлюднення думок інших сторін конфлікту окремими новинами протягом 12 годин після оприлюднення першої), достовірність (ідентифікованість та надійність джерела інформації) та відокремлення фактів від коментарів.

Фото: www.volynnews.com

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY